Quantcast

Mirė artimas žmogus - imk nemokamų atostogų

Sunkmečiu darbdaviams įstatymo raidė svarbiau nei žmoniškumas, nors dar visai neseniai jie užsimerkdavo prieš teisės aktų nurodymus.

Užjausti neskubėjo

Tikėtis, kad darbdavys apmokės artimo žmogaus laidotuvėse sugaištas dienas, gali nebent valdininkai arba profesinių sąjungų ginami pavaldiniai.

Kad net mirus mamai nemokamos atostogos neišvengiamos, įsitikino Panevėžio dailės mokykloje daugiau nei tris dešimtmečius bibliotekininke išdirbusi Salomėja Normantienė.

Prieš keletą savaičių artimiausią žmogų palaidojusią moteris pasakoja neturėjusi galimybės rinktis: mokyklos vadovas, vos išgirdęs žinią apie nelaimę, ilgametę darbuotoją paragino rašyti prašymą išleisti nemokamų atostogų.

„Kai paskambinau pranešti, kad nebūsiu darbe, nes mirė mamytė, direktorius pirmiausia pasakė, kad grįžusi parašysiu pareiškimą dėl nemokamų atostogų ir tik paskui užuojautą pareiškė“, – prisiminė S.Normantienė.

Mokykla nepraturtėjo

Bibliotekininkė nesiginčija: jai nemokamai atostogauti pasiūlęs vadovas teisės aktams nenusižengė, tačiau abejoja, ar toks darbdavio principingumas nesikerta su elementariu žmoniškumu.

Bibliotekininkė tvirtina iš mokyklos vadovo nesulaukusi jokio alternatyvaus pasiūlymo, kaip jai nenukentėti finansiškai. Apie galimybę keletą dienų nedirbti kasmečių mokamų atostogų sąskaita direktorius, pasak S.Normantienės, neužsiminė.

Nors skurstančiai Savivaldybei priklausanti Dailės mokykla sunkiai suduria galą su galu, tačiau toks direktoriaus taupumas darbuotoją stebina.

„Ne taip jau daug mokykla sutaupė mano nemokamų atostogų sąskaita – už porą nedirbtų dienų negavau apie 70 litų. Bet man tiek jau nemažai, nes mano atlyginimas nesiekia nė 700 Lt“, – teigė S.Normantienė.

Įstatymas aukščiau žmoniškumo

Dailės mokyklos direktorius Vytautas Tallat-Kelpša jaučiasi visiškai teisus ir aiškina besilaikantis visiems darbuotojams ir jų vadovams antrąja Biblija tapusio Darbo kodekso.

„Nemokamas atostogas artimųjų mirties atveju numato Darbo kodeksas. Darbuotojai patys juo visada remiasi, tad Darbo kodeksas ir jiems patiems turi būti taikomas. Neskaičiavau, sutaupė mokykla ar ne, bet įstatymas yra įstatymas“, – tvirtino įstaigos vadovas.

Direktorius tikina pavaldinei konkrečiai nesiūlęs imti nemokamų atostogų. Neva tik paraginęs rašyti prašymą, bet dėl kokių atostogų – nepasakęs.

„Gal tik mintyse turėjau“, – svarsto V.Tallat-Kelpša.

Tačiau pripažįsta: netgi jei būtų pasiūlęs, jaustųsi absoliučiai teisus.
Jis nesigina, kad nelaimės prislėgtos pavaldinės neperspėjęs ir apie galimybę pasinaudoti jai priklausančiomis kasmetėmis mokamomis.

„Net nekilo tokia idėja dėl kasmečių, juk galėjo paprašyti. Pati labai gerai žino įstatymus“, – įsitikinęs V.Tallat-Kelpša.

Direktorius neslepia, kad po metų pensinio amžiaus sulauksianti bibliotekininkė jam kelianti nemažai rūpesčių.

„Kažkada bėgo į Savivaldybę, skundus rašė, Švietimo skyrius mokyklą purtė. Nieko tie jos skundai gero neduoda, tik dirbti trukdo“, – pasakojo įstaigos vadovas.

Išimtys – valdininkams

Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjas Gintaras Čepas sutinka, kad mamai palaidoti pavaldinę nemokamų atostogų išleidęs direktorius teisės aktų nepažeidė.

„Jei žmogus nedirba, darbdavys negali žymėti jo darbo laiko. Bet nemokamos atostogos – ne vienintelė galimybė suteikti laisvadienių. Jei darbuotoja turi neišnaudotų kasmečių mokamų atostogų, kelias laisvas dienas buvo galima suteikti jų sąskaita“, – patvirtino G.Čepas.

Dilema, ką pasirinkti nelaimės akivaizdoje: tuštesnę piniginę ar paaukoti užsidirbtas atostogas, sprendžia tik dirbantieji pagal darbo sutartis. Valdininkams dėl to galvos sukti nereikia.

Teisės aktai numato, kad mirus jų šeimos nariams laidojant sugaištos dienos bus apmokėtos. Maža to, Dailės mokyklą valdančioje Panevėžio savivaldybėje niekam net nešautų į galvą sutaupyti iš gedinčiojo atlyginimo. Pasak Savivaldybės Personalo skyriaus vyriausiosios specialistės Augenijos Zalagėnienės, susidūrusiuosius su netektimi gina kolektyvinė sutartis.

„Joje numatoma, kad mirus šeimos nariui apmokamos laisvos dienos suteikiamos ir dirbantiesiems pagal darbo sutartis, ne tik valstybės tarnautojams, kaip įstatymas numato. Taip nuspręsta, kad nebūtų nelygybės, kai vieniems mokama, o kitiems – ne“, – teigė A.Zalagėnienė.


Šiame straipsnyje: laidotuvėsnemokamos atostogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvoj visi pasidaro lygūs tik tada, kai reikia Liandzbergį ginti nuo rusų.

Olia

Olia portretas
Jo viska daro taip kad tokia sumkia akimirka dar butu sunkesne
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių