Quantcast

Maskva žinojo apie NATO planus ginti Baltijos šalis nuo Rusijos

Maskvai nebuvo paslaptis, kad Jungtinių Valstijų ir NATO lyderiai sukūrė konceptualų kovinių operacijų prieš Rusiją Baltijos šalių regione dokumentą, antradienį naujienų agentūrai "Interfax" pareiškė karinis diplomatinis šaltinis Maskvoje.

Šis komentaras pasirodė "WikiLeaks" paviešinus JAV diplomatinio susirašinėjimo dokumentus, rodančius, jog NATO turi planus, pagal kuriuos Baltijos šalys būtų ginamos nuo grėsmių, kylančių iš Rusijos.

"Koncepciją ir konkrečias strategines operacijas, kaip Kaliningrado grupuotės apsupimas, suskaldymas ir sunaikinimas, NATO išplėtojo prieš penkerius ar šešerius metus", - sakė neįvardytas pareigūnas.

"Taigi "WikiLeaks" paskelbtoje informacijoje apie NATO ir Vašingtono rengiamą planą ginti Lenkiją, Lietuvą ir Estija nuo Rusijos agresijos nėra nieko naujo", - dėstė Interfax šaltinis.

Pasak agentūros pranešimo, atsakydama į agresyvius Rusijos veiksmus NATO imtų telkti pajėgas Baltijos jūroje, o Lietuvos, Latvijos ir Estijos aerodromuose būtų dislokuoti Aljanso lėktuvai. Į Baltijos šalis "oro tiltu" iš JAV ir amerikiečių bazių Europoje būtų permesti jūrų pėstininkai.

"Pagal šį scenarijų - sumažintą jo versiją - jau buvo surengtos pratybos, kuomet Baltijos šalių regione Aljansas dislokavo desantininkus, karines ir oro pajėgas", - teigė šaltinis.

Britų dienraštis "The Guardian", remdamasis "WikiLeaks" paviešintais dokumentais, paskelbė, kad NATO kariškiai 2010 metų sausį pritarė planui, pagal kurį Baltijos šalys sugrupuojamos su Lenkija naujoje regioninės gynybos schemoje kodiniu pavadinimu "Erelis sergėtojas" (Eagle Guardian).

JAV pareigūnų susirašinėjime teigiama, jog ši tema yra labai opi, todėl Baltijos šalių pareigūnai buvo raginami neprasitarti apie šiuos gynybos planus, nenorint erzinti Rusijos ir apskritai pakenkti slaptiems kariniams planams.

Lietuva ilgai siekė, kad būtų sukurti NATO planai, numatantys konkrečius jos gynybos veiksmus užpuolimo atveju. Teigiama, kad tokių planų kūrimas sparčiau pajudėjo JAV prezidentu tapus Barackui Obamai (Barakui Obamai).

Rusija ir NATO - viena kitai ne grėsmė

NATO ir Rusija viena kitai nekelia jokios grėsmės, antradienį paskelbė Vakarų šalių karinis aljansas, reaguodamas į paviešintus konfidencialius JAV diplomatinius pranešimus, kuriuose nurodoma, jog NATO yra suplanavusi Baltijos šalių gynybą nuo galimos Maskvos agresijos.

NATO atstovė Oana Lungescu (Oana Lungesku) nepatvirtino, jog tikrai yra sukurti planai, pagal kuriuos Lietuva, Latvija ir Estija būtų ginamos nuo bet kokios iš Rusijos kylančios grėsmės, tačiau pabrėžė, kad Aljanso pagrindinė misija - ginti savo nares nuo bet kokių atakų.

"Laikydamasi savo politiko NATO neaptarinėja konfidencialių dokumentų arba gynybos planų turinio, - sakoma O.Lungescu pranešime. - Tačiau NATO visada turėjo ir turės atitinkamus planus visiems savo sąjungininkams ginti. Tai yra mūsų kolektyvinės gynybos esmė".

Atstovė taip pat priminė praeitą mėnesį Lisabonoje vykusiame Aljanso viršūnių susitikime išsakytą NATO generalinio sekretoriaus Anderso Fogho Rasmusseno (Anderso Fouho Rasmuseno) išsakytą pareiškimą, jog "NATO ir Rusija viena kitai jokios grėsmės nekelia".


Šiame straipsnyje: NATOWikiLeaks

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių