Quantcast

„Lietuvos pašte“ kyšius ėmusio V.Beriozovo žento byla pasiekė teismą

Teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje buvęs „Lietuvos pašto“ Ūkio valdymo bei Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Algirdas Balčiūnas kaltinamas kyšininkavimu bei piktnaudžiavimu tarnyba.

Iš viso šioje byloje kaltinimai pareikšti trims juridiniams ir septyniems fiziniams asmenims. Kartu su mirusio Prezidento Algirdo Brazausko buvusio patarėjo Vladimiro Beriozovo žentu į teisiamųjų suolą taip pat sės Raseinių pašto direktorius ir „Lietuvos pašto“ Turto eksploatacijos skyriaus specialistas.

Kaip pranešė Vilniaus apygardos prokuratūra, atlikus ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad A.Balčiūnas naudojosi savo tarnybinėmis pareigomis skelbiant viešųjų pirkimų konkursus. Jų nugalėtojais tapdavo tie, kurie duodavo jam kyšius.

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad siekdami įsigyti „Lietuvos paštui“ priklausančius pastatus Kazlų Rūdoje bei Visagine verslininkai buvo priversti sumokėti A.Balčiūnui kyšius.

Pinigų buvo pareikalauta ir iš verslininkų „laimėjusių“ Raseinių pašto pastato rekonstrukcijos bei papildomų statybos darbų Vievio pašto pastate konkursus.

Už pergalę Raseinių konkurse A.Balčiūnui buvo „paaukota“ 25 tūkst. litų, nors jis reikalavo 45 tūkst. litų, o Vievio – 20 tūkst. litų.

Reikalaujant kyšių šiuose epizoduose A.Balčiūnui talkino ir Raseinių pašto direktorius bei bendrovės Turto eksploatacijos skyriaus specialistas.

A.Balčiūnas įkliuvo pernai rugsėjo pradžioje, imdamas didžiausią kyšį. Jį bendrovės „Transmitto“ patalpose sulaikė Specialiųjų tyrimo tarnybos (STT) agentai.

Kartu buvo sulaikytas ir pinigus, 10 tūkst. 200 eurų (daugiau kaip 35 tūkst. litų) A.Balčiūnui įteikęs šios transporto bendrovės valdybos pirmininkas Dangis Savickas.

Taip „patepęs“ A.Balčiūną verslininkas tikėjosi laimėti „Lietuvos pašto“ konkursą automobiliams įsigyti. Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas už šiuos pinigus pakeitė paskelbto keturiolikos automobilių pirkimo konkurso sąlygas taip, kad šios atitiktų automobilių „Iveco“, kuriais prekiauja ši įmonė, technines charakteristikas. Įsigyti automobiliai „Iveco Daily“ buvo skirti kilnojamiesiems paštams įrengti.

Kaip iškart po šių asmenų suėmimo pranešė STT, A.Balčiūno veikla domėtasi jau nuo 2007 m., tačiau sučiupti su įkalčiais jo niekaip nepavykdavo.

Visi verslininkai sudarinėję sandėrius su A.Balčiūnu taip pat bus teisiami, jie kaltinami papirkimu.

Atliekant ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad šie nusikaltimai buvo įvykdyti nuo 2006 m. iki 2009-ųjų rugsėjo.

Dar dėl dviejų epizodų – piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo parduodant „Lietuvos paštui“ priklausantį nekilnojamąjį turtą – ikiteisminis tyrimas išskirtas į atskirą. Jame įtarimai pareikšti buvusiam šios bendrovės generaliniam direktoriui Eernestui Vaideliui bei visiems A.Balčiūno vadovaujamos Nekilnojamojo turto pardavimo komisijos nariams.

A.Balčiūnui gresia laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių