Quantcast

Lietuvos mokyklose norima įvesti šachmatų programą

Šeštadienį Lietuvos Respublikos (LR) Seime vykusiose tradicinėse Seimo kanceliarijos iniciatyva organizuojamose šachmatų varžybose ,,Seimo taurė 2013“ Nepriklausomybės Akto signatarams prof. Vytautui Landsbergiui ir Česlovui Juršėnui už šachmatų populiarinimą ir propagavimą šalyje buvo įteikti Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) padėkos raštai. Renginio metu buvo aptarta naujai siūloma šachmatų programa Lietuvos mokyklose.

Seimo veteranus apdovanojo specialiai į renginį atvykęs FIDE prezidentas Kirsanas Iliumžinovas. Po apdovanojimų V. Landsbergis ir K. Iliumžinovas nepraleido progos sužaisti improvizuotą šachmatų partiją. Vėliau prie šachmatų lentos Lietuvos šachmatininkai varžėsi su kolegomis iš Estijos, Latvijos, Moldovos, Baltarusijos ir Rusijos.

Dar anksčiau Lietuvos šachmatų federacija su didžiausiomis Lietuvos politinėmis partijomis buvo pasirašiusi preliminarius susitarimus dėl galimybės visose šalies mokyklose įvesti šachmatus kaip mąstymą skatinančio ir lavinančio sporto discipliną. Po pietų vykusioje apskritojo stalo diskusijoje buvo kalbama dėl anksčiau numatytų planų visose Lietuvos mokyklose įvesti mokomąją šachmatų programą.

,,Tarptautiniais tyrimais įrodyta, jog šachmatais nuo mažens žaidžiantys mokiniai yra pažangesni, jų mokslo rezultatai yra geresni. Šachmatai yra tiek sportas, tiek puiki smegenų mankšta, tiek ir smagus užsiėmimas“, – sakė Lietuvos šachmatų federacijos prezidentas Aleksandras Černovas.

Pasak FIDE prezidento K. Iliumžinovo, šachmatai – sportas, lavinantis abu smegenų pusrutulius, skatinantis ir intelektinį vystymąsi, ir kūrybiškumą. „Smagu, kad kasmetiniame turnyre kartu su politikais varžosi ir vaikai. Šachmatai atskleidžia vidinį vaiko potencialą – jais žaidžiantys vaikai pasiekia geresnių mokslo rezultatų, – sakė K.  Iliumžinovas. – Sugebėjimas modeliuoti situaciją, žvelgti į ją kūrybiškai, aštrus loginis mąstymas, mokėjimas rizikuoti ir prisitaikyti prie situacijos – savybės, praverčiančios praktiniame gyvenime, lavinamos žaidžiant šachmatais.“

Naujos programos klausimas aptartas ir su LR Seimo pirmininku Vydu Gedvilu, kuris renginyje su K. Iliumžinovu sužaidė simbolinę partiją didžiaisiais šachmatais, pasibaigusią lygiosiomis. „Šachmatai yra nuostabus žaidimas. Lietuvoje turbūt nėra nė vieno, kuris nežino, kas yra šachmatai“, – sakė Vydas Gedvilas ir palinkėjo, – Kad kuo mažiau būtų pykčio ir kuo daugiau loginių sprendimų“.

Galimybę skatinti jaunimą mokytis žaisti šachmatais palaiko ir geriausia Lietuvos šachmatininkė, Europos moterų šachmatų čempionato aukso medalio laimėtoja Viktorija Čmilytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gabriele

gabriele portretas
ko tik tie seimunai neprisigalvoja! Oi.

geriau

geriau portretas
įvestų gero elgesio programą, bei mergaitėms - būtinosios ginties užsiėmimus.

Paklausimas

Paklausimas portretas
O fizinis lavinimas dar yra mokyklose, ar tik rūkymas?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių