Quantcast

Lietuva norėtų 2014-aisiais jungtis prie Šiaurės šalių kovinės grupės

Lietuva nuo 2014 metų norėtų prisijungti prie Europos Sąjungos Šiaurės šalių kovinės grupės, trečiadienį pareiškė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Ministrė BNS teigė tokią poziciją išsakiusi Osle vykstančiame Baltijos ir Šiaurės šalių gynybos ministrų susitikime.

"Pirmajame susitikime kalbėdama apie Šiaurės šalių bendradarbiavimą. Aš pabrėžiau, kad mes norėtume nuo 2014 metų sustiprinti Šiaurės šalių kovinę grupę. (...) Kaip reikšmingą indėlį į regioninį bendradarbiavimą, mes svarstome galimybę Baltijos šalims prisijungti prie Šiaurės šalių kovinės grupės", - BNS telefonu iš Oslo sakė R.Juknevičienė.

Pasak jos, taip pat labai svarbu, kad į šį susitikimą atvyko Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Liamas Foxas (Lajemas Foksas). Anto ministrės, naujoji britų Gynybos tarybos vadovybė daug dėmesio skiria kariniam bendradarbiavimui su Šiaurės Europos regionu.

"Didžioji Britanija yra nuolatinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė ir branduolinė valstybė, tai labai didelį svorį priduoda šiam susitikimui", - sakė R.Juknevičienė.

Lietuva taip pat siekia prisijungti prie Veimaro kovinės grupės, kurią 2013 metais turėtų sudaryti Prancūzija, Vokietija ir Lenkija. Lenkų žiniasklaida yra minėjusi, kad Varšuva dėl blogėjančių dvišalių santykių gali blokuoti tokį Vilniaus siekį, tačiau Lietuvos karinės vadovybės teigimu, politinė įtampa dviejų šalių kariniam bendradarbiavimui įtakos nedaro.

ES kovines grupes sudaro 1,5-2 tūkst. karių iš įvairių šalių, kurie budi šešių mėnesių rotacijose ir yra pasirengę būti dislokuoti krizių zonose, padėti Jungtinėms Tautoms spręsti konfliktus bei teikti humanitarinę pagalbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių