Quantcast

K.Glaveckas: Seimo narių „apetitas“ sumažėjęs tris kartus

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas sako, kad Seimo narių pasiūlymų kitų metų biudžete rasti papildomų pajamų šiemet sumažėjo maždaug tris kartus. Kęstutis Glaveckas sako tikįs, kad parlamentarams pavyks rasti kompromisą ir priimti kitu metų biudžetą, nors vis dar esama politikų, kurie pateikė milijardinės vertės pasiūlymų didinti išlaidas.

"Apetitas gerokai apmažėjęs - galiu pasakyti, palyginti su praėjusiais metus, maždaug tris kartus. Tai jau šis tas, nors kai kurie pasiūlymai ir dar viršija milijardus litų, ypač su dalimi, kuri susijusi su savivaldybėmis - ten kitokia politine sąranga, ten mažesnė kontrolė ir kitokia atsakomybė. Labai didelis spaudimas mums yra, kad padidinti gyventojų pajamų mokesčio atskaitymą į savivaldybes, tas atrodytų, kad bus labai gerai savivaldybėms, bet tas sumas atimtume iš biudžeto, o tai reiškia, iš pensijų, iš švietimo, iš mokslo, iš kitur atimti pusę milijardo dar papildomai, ir tikrai mes galime pasiekti didelį konfliktą. Kai kurios savivaldybės iš tikro labai netaupiai naudoja pinigus", - LTV laidoje "Savaitė" sekmadienį sakė K.Glaveckas.

Komentuodamas Seimo narių pateiktus pasiūlymus, parlamentaras sakė, kad prašoma finansuoti įvairių leidyklų veiklą, knygų leidybą, statyti tualetus, remontuoti stogus.

"Kas kokioj parapijoj kur yra buvęs ir stengiasi mums atnešti į komitetą. Aš gerbiu visus Seimo narius, bet didžioji dalis jų yra bandymai pademonstruoti ir sukurti savo įvaizdį. Netgi yra tokių Seimo narių, kurie jau laikraščiuose paskelbė, kad jie užregistravo šimtą siūlymų, kaip padidinti to rajono pajamas - atremontuoti visas mokyklas, visus darželius, visus kelius išlyginti. Vietos gyventojams, matyt, to užtenka", - kalbėjo K.Glaveckas.

Jis patikino, kad į daugelį tokių pasiūlymų nebus atsižvelgta: "Turiu patikinti, jeigu siūlymas yra, turi būti numatytas ir realus pajamų šaltinis. Bet manau, kad Seimo nariai supranta paprasčiausią dalyką - pinigų paprasčiausiai nėra".

Komentuodamas Vyriausybės pateiktą 2011 metų biudžeto projektą, Seimo komiteto pirmininkas sakė, kad jis yra "normalus, nei per daug optimistinis, nei per daug pesimistinis".

"Vaizdžiai tariant, tikrai negyvensime rojuje ir tikrai nebūsime pragare. Tas biudžetas leis mums lipti iš duobės - jau ne gulėti duobėje ir neklimpti į dumblą".

K.Glavecko žodžiais, pagrindinė valstybės problema dabar yra, kaip racionaliau naudoti pinigus, tuo tarpu surinkti milijardą litų iš "šešėlio" ar pusę milijardo - iš valstybės valdomų įmonių, anot jo, nėra problema.

"Norint nueiti bet kokį kelią, tame tarpe ir surinkti vieną milijardą litų, reikia eiti, reikia rinkti, ir tam pagrindinis dalykas yra politinė valia. Jeigu politinė valia yra - tai surinkti tuos pinigus yra juokų darbas", - televizijos žiūrovams kalbėjo Seimo narys K.Glaveckas.


Šiame straipsnyje: biudžetasKęstutis Glaveckas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių