Quantcast

Kasmet daugėja dėl senaties nutrauktų ikiteisminių tyrimų

Kasmet daugėja dėl senaties nutrauktų ikiteisminių tyrimų, o prokuratūra, kaip institucija, organizuojanti ikiteisminį tyrimą ir jam vadovaujanti, nesiėmė pakankamų priemonių, kad nusikalstamos veikos būtų ištirtos per trumpiausią laiką.

Tai sakoma Valstybės kontrolės ataskaitoje, ar Lietuvoje sudarytos prielaidos efektyviai organizuoti ikiteisminio tyrimo procesą.

Išnagrinėję padėtį 2008-2012 metų pirmąjį pusmetį valstybės auditoriai konstatavo, kad „nebuvo veiksmingai ir operatyviai sprendžiamos problemos, dėl kurių ilgėja ikiteisminių tyrimų trukmė“. Be to, jie atkreipė dėmesį į kasmet didėjantį dėl baudžiamosios atsakomybės senaties nutrauktų ikiteisminių tyrimų skaičių.

Ataskaitos duomenimis, 2008 metais suėjus senačiai nutraukti 2967 ikiteisminiai tyrimai, 2009 metais - 5672, 2010 metais - 5684, 2011 metais - 12 tūkst. 848, 2012 metų pirmąjį pusmetį - 8094.

Pavyzdžiui, 2011 metais suėjus senaties terminui nutraukti ikiteisminiai tyrimai sudarė daugiau nei 30 proc. visų nutrauktų tyrimų. Iš jų 278 ikiteisminiai tyrimai (apie 2 proc.) nutraukti, suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminams, esant įtariamajam, o 12 tūkst. 570 (apie 28 proc.) - kai kaltas asmuo nenustatomas, t.y. nesant įtariamojo.

Anot valstybės auditorių, viena iš priežasčių, kodėl daugėja dėl senaties nutrauktų tyrimų, - nepakankama jų atlikimo kontrolė.

„Kaip paaiškino Generalinė prokuratūra ir Policijos departamentas, policijos įstaigų archyvuose susikaupė daug sustabdytų ikiteisminių tyrimų, kuriuose senaties terminai suėjo ankstesniais metais, todėl policijos įstaigos vadovai ragino perduoti prokuratūrai nutraukti kiek įmanoma didesnį kiekį sustabdytų ikiteisminių tyrimų“, - rašoma ataskaitoje.

Tačiau auditorių nuomone, minėta statistika atskleidžia ir problemines ikiteisminio proceso sritis, kurios turėtų būti nuolat analizuojamos.

Beje, ataskaitoje paminėta, kad daug siūlymų dėl ikiteisminio tyrimo proceso tobulinimo yra pateikęs Policijos departamentas, bet daugumai jų nepritarta.

Įstatymuose numatyta, kad ikiteisminis tyrimas turi būti atliktas ne ilgiau kaip per tris mėnesius, jeigu padarytas baudžiamasis nusižengimas, per šešis mėnesius, jeigu padarytas nesunkus, apysunkis ir neatsargus nusikaltimas, per devynis mėnesius, jei padarytas sunkus ir labai sunkus nusikaltimas. Dėl bylos sudėtingumo, didelės apimties ar kitų svarbių aplinkybių terminai gali būti pratęsti.

„Apibendrintos informacijos, kiek ikiteisminių tyrimų 2011 metais buvo baigta nustatytais terminais, kiek terminų pratęsta ir dėl kokių priežasčių, prokuratūra, t.y. institucija organizuojanti ikiteisminį tyrimą ir jam vadovaujanti, neturi ir savo veiklos ataskaitose tokių duomenų neteikia“, - teigiama Valstybės kontrolės ataskaitoje.

Tokius duomenis kaupia vienintelė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Anot jos, nustatytais terminais baigta apie pusė visų STT ikiteisminių tyrimų.

Taip pat nėra galimybės nustatyti, kokia ilgiausia ikiteisminio tyrimo trukmė. Mat Nusikalstamų veikų žinybiniame registre ilgiausia nurodoma tyrimo trukmė - daugiau nei dveji metai. Nepriklausomai nuo to, ar tyrimas vykdomas 2,5 metų, ar 8 metus.

Tuo metu užklausus Vilniaus ir Kauno apskrities vyriausiuosius policijos komisariatus, gauta duomenų, kad esama ikiteisminių tyrimų, kurie atliekami ilgiau nei devynerius metus. Vilniuje tokių buvo 8, Kaune - 14.

Policijos teigimu, dažniausiai ikiteisminiai tyrimai užtrunka dėl ekspertizių ar objektų tyrimų, teisinės pagalbos prašymų vykdymo, asmenų ar dokumentų paieškos, liudytojų nustatymo.

Nusikalstamų veikų žinybinio registro duomenimis, kasmet šalyje pradedama apie 98 tūkst. ikiteisminių tyrimų ir apie 70 proc. jų baigiama tirti einamaisiais metais.


Šiame straipsnyje: teismaibylos

NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
JEIGU PROKURORAI PANORĖS , TAI IKITEISMINIS TYRIMAS GALĖS TĘSTIS IKI BEGALYBĖS ?... Kadangi dauguma teisėjų yra jau prokurorų ''pakabinti '' , tai šie sutinka verčiau klastoti teismo nutartis , nei pasipriešinti prokurorams ? Trejetą metų vilkintą ikiteisminį tyrimą , kuris rėmėsi tik melagingais prokuroro teiginiais ir jame buvo klastojami faktai bei naikinami procesiniai dokumentai , Kauno m. apylinkės teismo teisėjas R. M. neteisėtai pratęsė net ...šešetą kartų , kaskart klastodamas teismo nutartis ?

ere

ere portretas
tyrimą atlieka tyrėjai. Tegul išmatuoja jų krūvį, ir vieną kartą padaro išvadas, o ne analizes pakartotines....

vladas lukosevicius

vladas lukosevicius portretas
ŠIUOS IR DAUGELI KITU NUSIKALTIMŲ PRIEŠ MAŽAMEČIUS VAIKUS BANDO NUSLĖPTI IR VILNIAUS APYGARDOS TEISMO TEISĖJAI , PAVARDĖS BUS IŠVIEŠINTOS , IR LRGP D. VALYS . KAS L.R. GENERALINIS PROKURORAS D. VALYS , KORUMPUOTAS PAREIGŪNAS , PIGUS IŠKRYPĖLIS AR ELITINIS PEDOFILAS , SLEPIANTIS SUNKIUS NUSIKALTIMUS PRIEŠ MAŽAMEČIUS VAIKUS ? PALIEKU SPRESTI JUMS . IDOMU KIEK JIS GAVO ATKATO KALĖDŲ PROGA UŽ TAI JOG SLĖPĖ NUSIKALTIMUS ? LR generalini prokurore Dariau Valį , JUMS BUVO PRANEŠTA , KAD VILNIAUS m. 2 VAIKŲ GLOBOS NAMŲ KIEMSARGIS PREKIAUNA KONTROBANDINĖMIS CIGARETĖMIS KURIAS PARDUODA IR ŠIŲ GLOBOS NAMŲ AUKLĖTINIAMS . Užeikite į FACEBOOK , mano sienoje yra išviešinti irodymai ir vaikų pasakojimai . Turiu taip pat irodymų jog ne viena nepilnametė pastojo šiuose globos namuose , o viena sangulauna su 30-mečiu ir visa tai bando nuslėpti Vilniaus m. Savivaldybės vaiko teisių skyrius , kartu su Danguole Misevičiene . O KAIP DABAR NUSLĖPSI PEDOFILIJOS FAKTĄ LR GENERALINI PROKURORE D. VALĮ VILNIAUS „ MINTIES „ GLOBOS NAMUOSE ? Globos namuose gyvenanti nepilnametė Justė , jai 17 metu , sangulauja su 28 metų Robertu ir vaikai sakė jog nuo jo nėščia . Ji jau globos namuose negyvena ilgą laiką , o gyvena pas Robertą , ji tik užeina tenai pasiimti maisto . Apie tai puikiai žino Dangulė Misevičienė ir nauja „ Minties „ globos namų direktorė . Ikeliu audio irašą kuriame vaikai pasakoja ne tik apie Juste , bet papasakojo ir apie kiemsargį kuris sumušė ne tik 12 metų berniuką Stasį , bet ir daužė kitą vaiką , ir apie viską šitą žinojo D. Misevičienė . Ten vaikas pasakoja kaip buvo pedofilo ROBERTO išvežtas į mišką ir paliktas prie Antavilių ežero . Tai gal ir šio fakto nežinojo Vilniaus m. „ Minties „ vaiko globos namų administracija , o konkreciai DANGUOLĖ MISEVIČIENĖ , kuri dengia ne tik pedofiliją šiose globos namuose , bet ir suklastojo nuslėpė tvirkinimo faltą , bei suklastojo tyrimą . TURIU DAR PILNAI NEPATVIRTINTOS INFORMACIJOS , BET JI GREITAI BUS PATIKRINTA . DANGUOLĖ MISEVIČIENĖ , Minties vaikų globos namų direktorės pavaduotoja galimai pardavinėjo vaikų nuotraukas pedofilams . Tai todėl ir bandomi nuslėpti visi nusikaltimai šiuose vaikų globos namuose , ir tai daro net pats LR Generalinis prokuroras D. Valys . Tai gal teiksiesi Generalini prokurore D. Valį paaiškinti kaip nepilnametė gali išeiti iš globos namų ir gyventi pas suaugusį vyrą be globos namų administracijos žinios , ir kaip toks faktas vadinasi ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių