Quantcast

Gatajevai į Lietuvą grįžtų, jei jų būtų oficialiai atsiprašyta

Lietuvojė dėl smurto prieš globotinius teisti, o vėliau išteisinti ir prieglobsčio Suomijoje pasiprašę čečėnai Malikas bei Chadidžat Gatajevai bei jų globotiniai į Lietuvą grįžtų tik jeigu Lietuvos Vyriausybė jų atsiprašytų, teigia Gatajevų gynėjai.

Antradienį surengę spaudos konferenciją jie tvirtino, jog Gatajevus provokavo Valstybės saugumo departamentas (VSD).

"Gatajevai prarado leidimą gyventi Lietuvoje nuo pat tyrimo pradžios, tačiau teismas priėmė nutartį, kad sprendimas anuliuoti leidimą gyventi yra neteisėtas ir formaliai jie gali grįžti į Lietuvą", - antradienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė Suomijoje gyvenanti žmogaus teisių gynėja, Rusijos-Čečėnijos draugystės bendrijos vicepirmininkė Oksana Čelyševa.

"Tačiau reikia pasakyti, kad jų psichologinė ir fizinė būklė ir nepasitikėjimo Lietuvos teisingumo sistemai lygis, bei baimė dėl galimo naujo persekiojimo yra tokie stiprūs, kad Gatajevai negali grįžti į Lietuvą, ir jie tikisi, kad, jeigu įvyks jų susitikimas su Lietuva, tai tik tada, kai Lietuvos Vyriausybė oficialiai atsiprašys" , - tvirtino O.Čelyševa.

Pasak moters, Gatajevai, jų buvę vyriausieji globotiniai bei trys nepilnamečiai vaikai šiuo metu yra Suomijoje. Jie turi prieglobsčio prašytojų statusą. Šeši vaikai yra sostinės SOS vaikų kaime, o dar septyni - Grozne, Čečėnijoje.

Anot Gintauto Bukausko, kuris prisistatė Gatajevų šeimos draugu, su Vilniuje esančiais vaikais Gatajevams neleidžiama susisiekti.

"Jie tikisi, kad jų šeima susiburs iš naujo. Jeigu tai neįmanoma dėl daugelio aplinkybių Čečėnijos teritorijoje arba Lietuvos teritorijoje, tai jie tikisi, kad tai bus įmanoma Suomijos teritorijoje", - kalbėjo O.Čelyševa.

Pasak Gatajėvų gynėjų, Kaune prasidėjo teisminis procesas, kuriuo siekiama apriboti M.Gatajevui globos teises.

Viena iš globotinių, su Gatajevais gyvenusi nuo 1999-ųjų iki 2008-ųjų, Belkis Mustijeva sakė, kad M.Gatajevą VSD norėjo užverbuoti.

"Iki tol, kol prasidėjo Sedos (Sedos Esimbajevos - BNS) bendravimas su VSD, jie iškviesdavo Maliką apklausti ir sakydavo jam, kad jis dirbtų jiems, kaip čia pasakius, (...) įskundžiant čečėnus", - tvirtino globotinė.

Anot O.Čelyševos, 2008-ųjų metų rugsėjį pas M.Gatajevą atvyko VSD darbuotojai, nuvežė į Kauno VSD padalinį ir pasiūlė, ar jis galėtų "nuvažiuoti Rusijos Federacijos teritoriją, padaryti ką nors naudinga, ir grįžti atgal". M.Gatajevui, pasak jos, nebuvo paaiškinta, kas turima omenyje.

"Kai Gatajevaas pradėjo klausti, kas konkrečiai naudinga turima omenyje, jam buvo pasakyta, kad jūsų šalis kariauja su Rusijos Federacija, juk jūs turite nekęsti Rusijos. Jeigu mano šalis, sakė vienas pareigūnų, kariautų su Rusijos federaciją, aš galėčiau nuvažiuoti į Rusiją ir įvykdyti ten ką nors naudinga", - sakė O.Čeryševa

M.Gatjevas tokio pasiūlymo atsisakė ir jam buvo pažadėta, kad jo paties situacija Lietuvoje žymiai pablogės. Apie tai, anot O.Čeryševos, jis pasakojo tiek Suomijos policijai, tiek vietos žurnalistams.

Pasak Gatajevų globotinės, jai 2008-ųjų spalio 14-ąją paskambino VSD pareigūnas Donatas Šumskis ir pranešė, kad ji turės prižiūrėti vaikus. Merginos teigimu, iki šių metų sausio 15-osios, kai nepilnamečiai vaikai buvo išvežti į Vilnių, VSD pareigūnai juos stebėdavo, prie namų būdavo automobilis.

"Dėl grasinimų nužudyti. Pas mus, kai pradeda tėvai šnekėti su vaikais, jeigu jie kažką blogai padarė, jie visi sako "Nužudysiu tave", tačiau čečėniškai tai kitaip išeina", - tvirtino mergina.

Merginos teigimu, konfliktas tarp S.Esimbajevos ir Gatajevų įvyko dėl arbatos. Kitą dieną, kito konflikto metu S.Esimbajeva jau turėjo VSD darbuotojų duotą diktofoną.

"Kitą dieną tas konfliktas vėl prasidėjo, bet dėl to, kad ji norėjo išeiti iš šeimos (...) Tėvai to leisti negalėjo, nes ji buvo musulmonė, čečėnė ir pas mus merginos negali išeiti iš namų, kol nėra ištekėjusios", - kalbėjo globotinė.

B.Mustijeva tvirtino, kad S.Esimbajeva jai buvo papasakojusi buvusi globėjų sumušta. Ji buvo nuvežta į Karmėlavą, bet mergina pabėgo ir, kaip teigė O.Čeryševa, ją išvežė VSD darbuotojas D.Šumskis.

Globotinė tvirtino mananti, kad Gatajevai buvo išprovokuoti, jog jiems būtų galima pateikti įtarimus.

"Man Seda papasakojo, kad Donatą Šumskį ir ją sieja santykiai. Jie buvo meilužiai", - sakė B.Mustijeva.

Žurnalistas Dmitrijus Florinas ir Suomijos čečėnų diasporos atstovas Huseinas Čabajevas tvirtino, kad šiuo metu Suomijoje esančių Gatajevų būklė yra labai sunki, jie yra palaužti tiek psichologiškai, jų fizinė būklė yra prasta, nors vietiniai medikai jiems itin padeda.

Grozno angelais vadintų čečėnų poros istorija visuomenėje didelio dėmesio sulaukė po pernai Kaune priimtų teismų sprendimų.

Praėjusių metų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas Gatajevus pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Kauno apygardos teismas pernai rugsėjį sugriežtino bausmes - skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo. Buvo paskelbta kaltinamųjų paieška, kreiptasi dėl ekstradicijos. Gatajevai Suomijoje sulaikyti sausio pradžioje.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pavasarį nurodė Kauno apygardos teismui iš naujo nagrinėti bylą, kurioje sutuoktiniai buvo nuteisti dėl smurtavimo prieš savo globotinius.

Šį bylą sulaukė didelio atgarsio - žiniasklaidoje svarstoma, kodėl į ją įsikišo VSD pareigūnai, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos.


Šiame straipsnyje: Gatajevai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių