Quantcast

Garsių žmonių mirtimi naudojasi ir interneto sukčiai

Internetiniai sukčiai netruko pasinaudoti net garsaus praeitą savaitę Anapilin iškeliavusio aktoriaus mirtimi.

Dar nespėjus įvykti laidotuvėms, socialiniuose tinkluose ėmė žaibiškai kurtis paskyros, kuriose vienaip ar kitaip minimas V. Šapranausko vardas. Labiausiai aktoriaus gerbėjus bei draugus papiktino socialinio tinklo „Facebook“ profilis,  žadantis padovanoti po žvakutę už kiekvieną prisijungusį asmenį. Minimi rėmėjai – Lietuvoje neregistruota Jungtinėje Karalystėje veikianti bendrovė, neturinti nieko bendro su puslapio administratoriumi.

Vytauto Šapranausko vardu sukurta per tris dešimtis netikrų paskyrų, populiariausia jų – per trisdešimt tūkstančių vartotojų jungianti grupė „Vytautui Šapranauskui pagerbti“ tačiau graži idėja įamžinti aktoriaus kūrybą akivaizdžiai neatitinka tikrovės, - platinama nesusijusi informacija, tarp kurios net Domu prisistatančio administratoriaus eilėraščiai.

Paprašytas pakomentuoti situaciją įmonės „Socialus Marketingas“ direktorius Arijus Žakas spėjo, kad panašia veikla dažniausiai užsiima laisvo laiko perteklių bei prisijungimą prie interneto turintys jaunuoliai.

Pasak A. Žako, sunku nuspėti, kokio amžiaus žmonės tuo užsiima, tačiau pastaruoju metu visai neretas reiškinys socialiniuose tinkluose tampa paaugliai, kuriantys paskyras ir kviečiantys į jas prisijungti žmones vien tam, kad galėtų pasigirti bendraamžiams, kad esą į savo grupę pritraukė ne vieną tūkstantį žmonių.

Nuo tarpusavyje konkuruojančių paauglių neatsilieka ir internetinių virusų platintojai, paspaudus neaiškias ar įtartinas nuorodas vartotojas prašomas sutikimo prieigai prie asmens duomenų, o tai jau, savaime suprantama, nieko gero nežada.

„Tokių dalykų neturėtų būti socialinėje erdvėje, tačiau nėra sukurti tikslūs mechanizmai, kaip suvaldyti ar filtruoti tokius reiškinius“. – teigė pašnekovas.

Virtualių apsimetėlių taikinyje atsidūręs ne vienas žinomas žmogus. Pernai Maestro Vytauto Kernagio artimieji buvo nemaloniai nustebinti, sužinoję, kad jo vardu sukurtas netikras Facebook profilis ne tik dėkoja už sveikinimus su gimtadieniu velionio vardu, bet dar ir reklamuoja kreditus, platina įvairią nesusijusią informaciją. Tuo metu V.Kernagio sūnus, Vytautas Kernagis kreipėsi į tinklapio administraciją ir profilis buvo pašalintas, palikus egzistuoti vienintelį atlikėjo gerbėjų puslapį, kuris buvo sukurtas prieš tai atsiklausus artimųjų leidimo.

Vilniečiams gerai žinomas miesto personažas, visiems prisistatantis Kunigaikščiu Vildaugu taip pat neva yra aktyvus socialinių tinklų dalyvis bei komentatorius. Nors pats, paklaustas apie dalyvavimą virtualioje erdvėje, kunigaikštis, nors ir prisipažino žinąs, kad tokios paskyros egzistuoja, tačiau teigė neturintis su jomis nieko bendro ir net nepažįstantis jo vardu prisistatančių asmenų.

Pastebėjus tokius atvejus, daugelis interneto vartotojų nesiryžta apie juos pranešti dėl klaidingo įsitikinimo, kad tai gali padaryti tik pats betarpiškai nukentėjęs asmuo arba jo artimieji, tačiau tai nėra tiesa.  A. Žako teigimu, tam, kad vienos ar kitos tokios grupės veikla būtų nutraukta, nebūtinas faktinis giminių ar susijusių asmenų kreipimasis. Tai gali padaryti bet kuris žmogus,  pranešdamas socialinio tinklo administracijai apie įtarimus, kuo daugiau tokių vartotojų apskųs paskyrą tuo didesnė tikimybė, kad jos veikla bus nutraukta ar bent jau nuodugniai patikrinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Štai čia ir yra pats bjauriausias mūsų šalies mėšlas. Kai iš netekties kuriamos pramogos.

jola

jola portretas
be galo gaila kad netekom tokio zmogaus man jis labai patiko

to pilietis

to pilietis portretas
nustok save est zmogau, cia visu saliu problema,visur visko yra,nebesusireiksminkim taip,kd tik pas mus tas ar anas vyxta
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių