Quantcast

E.Zingeriui Vašingtone įteiktas Laisvės apdovanojimas

Antradienį Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui Emanueliui Zingeriui Vašingtone įteiktas Komunizmo aukų memorialinio fondo įsteigtas Trumano ir Reigano laisvės apdovanojimas.

Komunizmo aukų memorialinio fondas apdovanojimą E.Zingeriui paskyrė už indėlį puoselėjant laisvės ir demokratijos vertybes ir pastangas atkreipiant tarptautinės bendruomenės dėmesį į komunizmo nusikaltimų žmonijai padarinius.

Lietuvos ambasadoje Vašingtone surengtoje iškilmingoje apdovanojimo įtekimo ceremonijoje E.Zingeris akcentavo, kad jei vertybių skalėje ekonominės realijos taps pačiomis svarbiausiomis, o pagarba žmogaus orumui taps antraeiliu dalyku, žmonija vėl nugarmės į XX amžiaus totalitarinių režimų prarajas.

E.Zingeris perspėjo, kad pasaulyje demokratinių šalių skaičius mažėja, todėl, pasak jo, šiandien demokratinių šalių pareiga - suvienyti savo jėgas, bylojant, kad jų piliečiai turi teisę gyventi santvarkoje be baimės. E.Zingeris ragino puoselėti komunizmo aukų atmintį.

 „Nors ir stipriai vėluodami, privalome įamžinti dešimčių milijonų komunizmo aukų atminimą. Ypatingai svarbu su nusikaltimais žmonijai supažindinti jaunąją kartą. Nuo komunizmo nukentėjusių žmonių išgyvenimai ir istorijos turi atsirasti amerikiečių, italų ir kitų tautų mokykliniuose vadovėliuose“, - sakė E.Zingeris.

 „Šių aukų atmintis nepriklauso nei kairės, nei dešinės pakraipos partijoms“, - pažymėjo Seimo URK pirmininkas.

E.Zingeris kvietė tarptautinę bendruomenę mokytis iš praeities klaidų. „Neišmokus šios baisios žmonijos pamokos, atsiras žmonių grupės, kurios, pasinaudojus krizėmis, vėl bandys uzurpuoti valdžią“, - sakė E.Zingeris. 

Apie komunizmo nusikaltimus Lietuvos ambasadoje JAV surengtoje ceremonijoje taip pat kalbėjo kiti šių metų Trumano ir Reigano laisvės medalio laureatai -  Kinijos disidentas žmogaus teisių gynėjas, Laogai fondo vykdomasis direktorius Harry Wu bei žinomas britų rašytojas ir istorikas Robertas Conquest, kurio vardu apdovanojimą atsiėmė JAV mokslininkas ir žurnalistas Paul Hollander.

Ceremonijoje dalyvavo virš 100 JAV politikos, diplomatinio korpuso, nevyriausybinių organizacijų ir etninių organizacijų atstovų.

Maldą komunizmo aukoms sukalbėjo Ukrainos stačiatikių bažnyčios Kijevo patriarchas Filaretas.

Prieš ceremoniją ambasadoje įvyko apskritojo stalo diskusija komunizmo aukų įamžinimo tema.

Ne pelno organizacijos Komunizmo aukų memorialinio fondo apdovanojimus anksčiau yra gavę tokie žinomi demokratai ir antikomunistai kaip popiežius Jonas Paulius II, Vaclavas Havelas, Lechas Valensa, Elena Boner, Vytautas Landsbergis ir kt. Komunizmo aukų memorialinis fondas įsteigtas, vykdant  JAV Atstovų Rūmų sprendimus įamžinti JAV sostinėje daugiau nei 100 milijonų komunizmo aukų atminimą.


Šiame straipsnyje: Emanuelis Zingerisapdovanojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių