Quantcast

Baltijos šalių ir Lenkijos premjerai aptars santykius su Rusija

Sekmadienį vizito į Varšuvą vykstantis premjeras Andrius Kubilius su Lenkijos Vyriausybės vadovu ir Latvijos bei Estijos premjerais žada aparti santykius su Rusija ir svarbius energetikos projektus, įskaitant naujos atominės elektrinės Lietuvoje projektą.

"Be abejo, jis (susitikimas - BNS) vyksta svarbių kitų fone. Kiek žinau, kitą savaitę Lenkijoje lankysis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Be abejo, mums bus įdomu išgirsti iš Lenkijos premjero, kaip jie mato santykių su Rusija perspektyvą, pagerėjimus, iššūkius", - penktadienį radijui "Znad Willi" sakė premjeras.

"Mes turime žinių, kurias aptarsime dėl atominės elektrinės statybos. Tai svarbios žinios. Jos vakar kaip tik buvo aptartos Briuselyje su Europos Komisijos komisaro Guntherio Oettingerio (Giunterio Otingerio) globa", - pridūrė ministras pirmininkas.

A.Kubilius atkreipė dėmesį, kad Europos Komisija Baltijos valstybių dujų ir elektros jungtis įvardijo kaip vieną iš svarbiausių prioritetų.

Premjeras taip pat sakė, kad per susitikimą vėl bandys pasiūlyti anksčiau Lenkijos premjerui Donaldui Tuskui išsakytą kvietimą kartu aplankyti tautinių mažumų gyvenamus rajonus Lenkijoje ir Lietuvoje.

"Būtų geriausia mums kartu apsilankyti tose pačiose vietoje, sakykime, jei tai būtų Lenkija, Punske ar Seinuose, Lietuvoje - Šalčininkuose ar Vilniaus rajone, ir pabandyti kartu su vietos bendruomenėmis problemas aptarti. Ir tada galėtume kiekvienas savo Vyriausybėje lygiai ieškoti tų problemų sprendimo", - sakė premjeras.

Be kita ko, A.Kubilius pabrėžė, kad žemės grąžinimo klausimui Vilniaus rajone skiriamas ypatingas dėmesys ir jis "sprendžiamas labai sparčiai".

"Aš pareikalavau, kad Žemės ūkio ministerija ir atitinkamos tarnybos parengtų planą, ir tą planą mes jau patvirtinome, kad (paspartintume grąžinimą- BNS) Vilniaus rajone, kur žemės grąžinimas siekia tik 80 proc. grąžintinos žemės dalies, kai tuo metu Šalčininkuose tas procentas jau yra 95 proc., o visoje Lietuvoje - 98 proc.", - sakė jis.

"Mes skyrėme papildomai pinigų, kad būtų galima visus darbus atlikti ir kad per ateinančius metus iš esmės žemės grąžinimas natūra būtų baigtas, o dar kitais metais liktų sutvarkyti visus kitus likusius dokumentus", - aiškino premjeras.

Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio (Radoslavo Sikorskio) neseniai išsakytą pareiškimą, esą Lietuva nuvylė Lenkiją, A.Kubilius apibūdino kaip neargumentuotą ir neobjektyvų.

"Mano įsitikinimu, Lietuva nepadarė nieko, dėl ko Lenkija turėtų nusivilti Lietuva, o savo ruožtu Lietuva tikrai nėra nusivylusi Lenkija", - dėstė A.Kubilius.

Lietuvos premjeras tvirtino, kad kai kurių Lenkijos politikų, žiniasklaidos priekaištai Lietuvai, kad ši esą negerbia lenkų tautinės mažumos, yra nepagrįsti.

"Ir tikrai galima būtų pasakyti daug dalykų ir užduoti labai paprastų klausimų, pavyzdžiui, ar galėtų pripažinti Lenkijos pusė, taip pat ir ministras R.Sikorskis, kad Lietuvoje lenkams švietime sudarytos tokios sąlygos, kokių nė viena kita lenkų grupė, gyventi kur nors už Lenkijos ribų, neturi", - svarstė Lietuvos premjeras.

A.Kubiliaus tvirtinimu, "galima pasidžiaugti, kad Lietuvoje situacija su lenkų švietimu yra gera".


Šiame straipsnyje: Andrius KubiliusRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių