Quantcast

Žuvusiųjų per Rusijos apšaudymą Ukrainoje skaičius išaugo iki 19-kos

Žuvusiųjų per išvakarėse Rusijos surengtą apšaudymą Ukrainoje skaičius išaugo iki 19, dar 105 žmonės buvo sužeisti, antradienį pranešė Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

Po apšaudymo 12-oje Ukrainos sričių ir Kyjive kilo per 30 gaisrų, juos likvidavo Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos pajėgos.

Kyjivo, Lvivo, Sumų, Ternopilio ir Chmelnyckio regionuose be elektros energijos tebėra 301 gyvenvietė.

Pirmadienį ryte rusai sudavė Ukrainai dešimtis raketinių ir aviacijos smūgių. Jų užfiksuota Vinycios, Lvivo, Kirovohrado, Mykolajivo, Poltavos, Ternopilio, Žytomyro ir Kyjivo regionuose.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, spalio 10-osios rytą Rusija į Ukrainą paleido 84 raketas, 56 iš jų buvo numuštos. Rusija taip pat panaudojo Irane pagamintus dronus, paleistus iš kaimyninės Baltarusijos.

Vėliau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino, kad Maskva apšaudė Ukrainos miestus ir ypatingos svarbos infrastruktūrą ir pagrasino šaliai naujomis atakomis.

Apšaudymą Rusija surengė po jai labai svarbų tiltą į aneksuotą Krymą apgadinusio sprogimo.

Po Rusijos smūgių Ukrainoje JT tikisi pabėgėlių skaičiaus augimo

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų vadovas pirmadienį perspėjo, kad dar daugiau žmonių bus priversti bėgti iš savo namų Ukrainoje po to, kai Kyjive ir kituose šalies miestuose krito Rusijos raketos.

Anksčiau pirmadienį Maskva, keršydama už šį savaitgalį įvykusį sprogimą antį jai svarbaus tilto, jungiančio Rusiją su Krymo pusiasaliu, surengė didžiausią per kelis mėnesius smūgių Ukrainai bangą.

Tiltas yra 2014 metais Kremliaus įvykdytos Krymo aneksijos simbolis.

„Siaubas, šiandien įvykęs Ukrainoje, yra nepateisinamas“, – Ženevoje žurnalistams sakė JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi (Filipas Grandis).

„Daugelyje Ukrainos miestų beatodairiškai bombarduojami civiliai, namai..., nekarinė infrastruktūra, o tai reiškia, kad karas tampa vis sunkesnis ir sunkesnis civiliams“, – sakė jis.

„Bijau, kad pastarųjų valandų įvykiai išprovokuos dar daugiau gyventojų persikėlimų“, – pridūrė F. Grandi.

Nuo vasario 24 dienos, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, visoje Europoje užregistruota daugiau kaip 7,6 mln. ukrainiečių pabėgėlių.

Nors nemažai šių žmonių sugrįžo į Ukrainą, daugiau kaip 4,2 mln. ukrainiečių užsiregistravo ES šalyse, kad gautų laikinosios apsaugos statusą.

JT Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) duomenimis, dar beveik 7 milijonai žmonių buvo priversti persikelti į kitas vietas Ukrainos teritorijoje.

F. Grandi sakė manantis, kad po pirmadienio išpuolių, per kuriuos, Kyjivo teigimu, žuvo mažiausiai 14 žmonių ir beveik 100 buvo sužeisti, žmonės daugiausia persikels Ukrainos teritorijoje.

„Mano prognozė... yra tokia, kad daugiausia persikėlimų bus šalies viduje“, – sakė jis, kalbėdamas JT pabėgėlių agentūros prestižinio Nanseno apdovanojimo, kuris šiemet atiteko buvusiai Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, įteikimo ceremonijos kuluaruose.

F. Grandi teigė, kad šiuo metu Ukrainoje padėtis dėl perkeltų asmenų yra „labai nepastovi“.

„Yra žmonių, kurie pabėga tik kelioms valandoms, kad išvengtų bombų, o paskui bando grįžti namo“, – sakė jis.

Tačiau, pasak jo, tais atvejais, kai sugriovimo mastas didesnis ir žmonės nebeturi šildymo ar maisto, jų „persikėlimas tikriausiai truks ilgiau“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos atakosžuvę žmonėsPabėgėliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių