Quantcast

Žurnalistinis tyrimas: prie ES sienų – sistemingi migrantų išstūmimo atvejai

Specialiosios policijos pajėgos prie Europos Sąjungos sienų, ypač Graikijoje ir Kroatijoje, neteisėtai išstumia migrantus, kartais – smurtinėmis priemonėmis, rodo trečiadienį žiniasklaidos paskelbtos žurnalistinio tyrimo išvados.

Septynių šalių žurnalistų aštuonis mėnesius vykdytas tyrimas atskleidė „specialiųjų junginių“, kurių nariai paprastai slepia savo tapatybę dėvėdami uniformas be atpažinimo ženklų ir veidus dengiančias balaklavas, įgyvendinamą „sistemą“, rašė vokiečių savaitinis žurnalas „Der Spiegel“.

Tyrime taip pat dalyvavo reporterių iš Vokietijos visuomeninio transliuotojo ARD, prancūzų laikraščio „Liberation“, kroatų ir serbų žiniasklaidos, olandų tyrimų platformos „Lighthouse Reports“.

Per vienuolika nufilmuotų išstūmimo incidentų, kaip teigiama, vyrai sumuša pabėgėlius ir nuveda juos per sieną atgal į Bosniją ir Hercegoviną.

Šeši kroatų pareigūnai „Der Spiegel“ patvirtino, kad šioje medžiagoje matomi vieno policijos specialiojo junginio nariai.

Tą išstūmimą Kroatijos aukšto rango pareigūnai vadino „operacija „Koridorius“.

Kiti vaizdo įrašai ir liudininkų pasakojimai susiję su Graikijos pakrančių apsaugos tarnybos specialiaisiais padaliniais, kuriems pavesta sulaikyti prieglobsčio prašytojų laivelius Egėjo jūroje, paliekančiais žmones dreifuoti oranžiniuose gelbėjimo plaustuose.

Nei Graikijos vyriausybė, ginčijusi ankstesnius pranešimus apie neteisėtą išstūmimą, nei Kroatijos valdžia į žurnalistų klausimus neatsakė.

„Tai toli gražu nėra keli ribas peržengiantys pareigūnai; šie išstūmimo [atvejai] sudaro valstybių, kurių policijos pajėgas finansiškai remia ES, nustatytą strategiją“, – rašė „Liberation“.

„Prieglobsčio prašytojų liudijimai kaupiasi Graikijoje, Rumunijoje ir Kroatijoje; juos renka pagalbos grupės, advokatai ir žurnalistai“, – rašoma straipsnyje.

Trečiadienį paskelbtas tyrimas pateikia „vizualinių įrodymų“, surinktų dronais, šiluminio vaizdo kameromis ir per atstumą valdomomis kameromis.

Kaip pareiškė tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“, tai, kad „Europos Komisija ir toliau nenori matyti baisių ES teisės pažeidimų ir net toliau finansuoja policijos bei pasienio operacijas kai kuriose šių šalių, kelia nerimą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pagarba!!pasienieciams,,ginantiems savo valstybes sienas ir savo pilieciu apsauga..Tie nelegalai tai tarakonai zmogaus pavidale---zombiai.

tai ir

tai ir portretas
gerai, kad išstumia, Europa jau dūsta nuo jų, kiek gali priimti, ar be ribų?

Anonimas

Anonimas portretas
Vien afrikoje gyvena apie 800.000000 zmoniu,o dar rytu kryptis.Europa turi visiskai uzdaryti sienas ir be jokiu islygu ekonom.migrantams.Kitaip vakaru civilizacijai bus galas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių