Quantcast

Žurnalistai reikalauja, kad J. Assange būtų paleistas iš JK kalėjimo

  • Teksto dydis:

Tarptautinė žurnalistų, redaktorių ir leidėjų koalicija trečiadienį pareikalavo nedelsiant paleisti vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą (Džulianą Asandžą) iš Jungtinės Karalystės kalėjimo ir panaikinti visus jam iškeltus kaltinimus.

Penkiolika žurnalistų ir leidėjų sąjungų bei organizacijų atstovų iš šešių šalių susirinko Ženevoje, kad paragintų „išlaisvinti Julianą Assange vardan spaudos laisvės“.

Peticijos organizatoriai taip pat ragina Šveicarijos valdžios institucijas, teigiančias, kad stengėsi apsaugoti J. Assange, padėti jį išlaisvinti ir pasiūlyti jam saugų prieglobstį, užtikrinant, kad jis nebus toliau persekiojamas Šveicarijoje.

Šis raginimas nuskambėjo po to, kai praėjusią savaitę JK vyriausybė pritarė J. Assange ekstradicijai į Jungtines Valstijas, o tai sukėlė jo šalininkų ir už spaudos laisvę kovojančių aktyvistų nerimą.

50 metų J. Assange pažadėjo skųsti šį sprendimą.

„WikiLeaks“ įkūrėjas turi stoti prieš teismą dėl įtariamo JAV Šnipinėjimo įstatymo pažeidimo 2010 metais. Jis kaltinamas paviešinęs karinių ir diplomatinių dokumentų. Jei bus pripažintas kaltu, J. Assange'as gali būti pasiųstas už grotų 175 metams, nors tikslią bausmę sunku nuspėti.

J. Assange byla tapo rezonansine žiniasklaidos laisvės gynėjams. Jo šalininkai kaltina Vašingtoną bandymais nutildyti pagrįstus pranešimus saugumo klausimais.

Ženevoje vykusio renginio dalyviai trečiadienį pasmerkė JK sprendimą kaip „šiurkštų žmogaus teisių pažeidimą ir visišką nepagarbą spaudos laisvei“.

Renginio šeimininko Šveicarijos spaudos klubo vadovas Pierre'as Ruetschi (Pjeras Ruečis) perspėjo, kad „demokratija yra paimta įkaite“.

Šis bandymas kriminalizuoti žurnalistiką yra rimta grėsmė.

„Šis bandymas kriminalizuoti žurnalistiką yra rimta grėsmė“, – kalbėjo jis.

Jam paantrino ir Britanijos ir Airijos nacionalinės žurnalistų sąjungos atstovas Timas Dawsonas (Tomas Dosonas).

„Jei Julianui Assange'ui gali grėsti baudžiamasis persekiojimas kaip šnipui, ką tai galėtų reikšti kitiems žurnalistams?“ – klausė jis.

Nuo 2019 metų J. Assange'ui taikomas kardomasis kalinimas griežčiausio režimo kalėjime Londono pietryčiuose už tai, kad pažeidė paleidimo už užstatą sąlygas ankstesnėje byloje, kurioje jis buvo kaltinamas lytiniu išpuoliu Švedijoje.

Prieš tai J. Assange'as septynerius metus praleido Ekvadoro ambasadoje Londone, kad išvengtų išsiuntimo į Švediją.

Australas buvo suimtas, kai pasikeitė vyriausybė Kite ir buvo panaikinta jo diplomatinė apsauga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimuks

klausimuks portretas
o mūsu pradažni žurnalistai ten dalyvavo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių