Quantcast

„Wagner“ žada netrukus palikti Bachmutą ir perduoti jo kontrolę Rusijos kariuomenei

Rusijos karinės samdinių bendrovės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pirmadienį pareiškė, kad jo kovotojai iki birželio 1 dienos paliks Bachmutą ir perduos šio Ukrainos rytuose esančio miesto kontrolę Rusijos kariuomenei.

Tiek „Wagner“, tiek reguliarioji Rusijos kariuomenė teigė, kad užėmė Bachmutą, tačiau Kyjivas tai neigia ir tvirtina, kad ukrainiečiai laikosi viename miesto kampe ir kad mūšiai tebevyksta.

„Wagner“ iš Artiomovsko išvyks nuo gegužės 25 dienos iki birželio 1 dienos“, – platformoje „Telegram“ paskelbtame garso įraše sako J. Prigožinas.

1924–2016 metais Bachmutas buvo vadinamas Artiomovsku (Artemivsku) vieno sovietų revoliucionieriaus garbei.

J. Prigožinas sakė, kad prieš planuojamą kontrolės perdavimą Rusijos kariuomenei samdiniai vakariniame miesto pakraštyje įrengė gynybos linijas.

„Gynybos ministerija neturi pakankamai darbuotojų, [bet] mes turime tūkstančius generolų“, – teigė J. Prigožinas, vis dažniau viešai konfliktuojantis su Rusijos karine vadovybe.

„Wagner“ vadovas yra pažėręs aštrios kritikos Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu ir Generalinio štabo viršininkui Valerijui Gerasimovui, kaltindamas juos nekompetentingumu ir dideliais Maskvos nuostoliais Ukrainoje.

„Wagner“ kovotojai vadovavo Rusijos vykdomam Bachmuto šturmui, o J. Prigožino įtaka labai išaugo per Maskvos karą Ukrainoje.

Šeštadienį jis paskelbė, kad Bachmutas atiteko jo kovotojams. Jis vaizdo įraše kalbėjo sugriauto miesto fone.

Tada jis sakė, kad „Wagner“ kovotojai pasitrauks iki gegužės 25 dienos.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino „Wagner“ ir Rusijos kariuomenę su tuo, ką rusai vadina miesto užėmimu.

Tačiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikime sekmadienį pareiškė, kad Bachmutas nėra okupuotas Rusijos.

Toliau kovoja

Ukraina pirmadienį pareiškė, kad toliau kovoja dėl Bachmuto ir tebekontroliuoja vieną rytinio miesto dalį.

„Kovos tęsiasi“, – sakė Ukrainos gynybos viceministrė Hana Maliar.

Jos teigimu, ukrainiečių kariai išlaikė „Lėktuvu“ vadinamo miesto rajono kontrolę.

„Mūšis dėl dominuojančių aukštumų flanguose – į šiaurę ir pietus nuo priemiesčių – tęsiasi“, – pridūrė ji.

Manoma, kad abi pusės patyrė didžiulių nuostolių mūšyje dėl Bachmuto – ilgiausiame ir kruviniausiame per visą Maskvos karą, trunkantį jau daugiau kaip metus.

Bachmute, druskos kasyklų mieste Donecko srityje, prieš karą gyveno maždaug 70 000 žmonių.


Šiame straipsnyje: Jevgenijus Prigožinaskaras UkrainojeBachmutas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių