Quantcast

Vokietijos kancleris:V. Putinas negali primesti taikos sąlygų kare, kurio jis nelaimės

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui nebus leista diktuoti taikos, kuria turi būti užbaigtas karas Ukrainoje, sąlygų, nes jis šio konflikto „nelaimės“, ketvirtadienį pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas).

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną jau žlugo visi Kremliaus vadovo strateginiai tikslai, O. Scholzas sakė per Pasaulio ekonomikos forumą (PEF) Šveicarijos kalnų kurorte Davose.

Rusijos planas užimti visą Ukrainą „šiandien yra toliau negu buvo iš pradžių“, kai V. Putinas pasiuntė savo pajėgas į kaimyninę provakarietišką šalį, bet sulaukė įspūdingo ukrainiečių atkirčio, sakė Vokietijos lyderis

V. Putinas „nepakankamai įvertino“ sąjungininkų „ryžtą ir stiprybę“ priešintis jo agresijai Ukrainoje, pridūrė O. Scholzas ir atkreipė dėmesį, kad Maskvos veiksmai dabar taip pat paskatino Suomiją ir Švediją prašyti narystės NATO gynybos aljanse.

„Mūsų tikslas aiškus kaip dieną – Putinas privalo nelaimėti šio karo. Ir esu įsitikinęs, kad jis jo nelaimės“, – sakė Vokietijos lyderis.

O. Scholzas, nuo Maskvos invazijos pradžios kelis kartus kalbėjęsis telefonu su Rusijos lyderiu, sakė, kad „Putinas rimtai dėl taikos derėsis tik supratęs, kad negali palaužti Ukrainos gynybos“.

Be to, sąjungininkai Vakaruose toliau ginkluos Ukrainą ir taikys griežtas sankcijas Rusijai, žadėjo jis.

„Svarbu, kad Putinui taptų aišku, jog jokios [jo] diktuojamos taikos nebus, – kalbėjo O. Scholzas. – Ukraina to nepriims, kaip ir mes.“

Vis dėlto O. Scholzas tiesiogiai nekomentavo Ukrainos kritikos Berlynui, kad Vokietija nepakankamai sparčiai aprūpina Kyjivą sunkiąja ginkluote.

Jis tepasakė, kad Vokietija pagalbą Kyjivui toliau koordinuos kartu su sąjungininkai. Kancleris pridūrė, kad jo šalis neleis NATO tapti „konflikto šalimi“.

Ukraina ragina Berlyną sparčiau tiekti sunkiąją ginkluotę, įskaitant tankus „Leopard“ ir savaeigių priešlėktuvinės gynybos sistemų „Marder“.

Trečiadienį per atskirą sesiją Davose Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba reiškė nusivylimą dėl stringančio proceso: „Nesuprantu, kodėl tai taip sudėtinga, bet gerbiu padėtį Vokietijos vyriausybėje, ir tikimės pamatyti, kuo baigsis ši istorija.“

Į Davosą atvykęs Kyjivo meras Vitalijus Klyčko savo ruožtu pažymėjo, kad sprendžiant dėl ginklų perdavimo „viskas vyksta itin lėtai“.

„Mums reikia greitų sprendimų dėl ginklų, nes noriu dar kartą pakartoti – mes giname ne viena savo šalį, šeimas, vaikus. Mes giname kiekvieną iš jūsų“, – sakė jis.

Davoso forume pasakys baigiamąją kalbą

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) ketvirtadienį pasakys baigiamąją kalbą Pasaulio ekonomikos forume Davose. 

Jo kreipimasis nuskambės po kelias dienas vykusių diskusijų apie Rusijos karą Ukrainoje, pasaulinę maisto krizę, klimato kaitą ir kitus aktualius klausimus.

Kasmetinis pasaulio verslo ir politikos elito susibūrimas buvo dukart atidėtas dėl COVID-19 pandemijos, o šiųmetinį susitikimą aptemdė karas Ukrainoje. Nors tarp politikos formuotojų tvyrojo niūrios nuotaikos, tai nesutrukdė įvairioms interesų gynimo grupėms ir verslo lyderiams siekti, kaip viliasi forumo organizatoriai, pagerinti padėtį pasaulyje.      

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir virtinė įstatymų leidėjų, vietos politikų ir verslo lyderių asmeniškai ir virtualiai stengėsi sutelkti paramą jų šalies kovai su Rusijos agresija.

Dabar dėmesys nukryps į O. Scholzą, viliantis, kad savo kreipimesi jis atsakys į du pagrindinius Ukrainos prašymus: imtis griežtesnių sankcijų prieš Rusiją ir atsiųsti geresnės ginkluotės kovai su rusų pajėgomis.


Šiame straipsnyje: Olafas Scholzaskaras UkrainojeRusijos praleimėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių