Quantcast

Vokietijos atsargos karininkas teisiamas už šnipinėjimą Rusijai

Ketvirtadienį Vokietijoje prasideda teismo procesas, per kurį bus teisiamas asmuo, perdavęs informaciją Rusijos žvalgybos tarnyboms, kai dirbo Vokietijos kariuomenei būdamas atsargos karininkas.

Prokurorai teigia, kad įtariamasis, vardu Ralfas G., „per įvairius žmones palaikė ryšius su Rusijos žvalgybos tarnyba“ 2014–2020 metais. Jis kaltinamas pasidalijęs informacija apie Vokietijos karinio rezervo ir „civilinės gynybos“ vidinę veiklą, taip pat apie 2014 m. Maskvai paskelbtų sankcijų poveikį ir dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą. Teigiama, kad jis taip pat perdavė „aukšto rango Bundesvero narių asmeninius duomenis“.

Teismo procesas vyksta tokiu metu, kai Maskvos ir Berlyno santykiai dėl Rusijos invazijos į Ukrainą pašlijo. Žurnalo „Der Spiegel“ duomenimis, Ralphas G. buvo atsargos pulkininkas leitenantas, taip pat dirbęs pardavimų vadovu tarptautinėje inžinerijos įmonėje Vakarų Vokietijoje. Pasak prokurorų, dėl savo civilinės veiklos jis „priklausė keliems Vokietijos verslo komitetams“ ir taip pat galėjo perduoti asmeninę informaciją apie žmones iš verslo pasaulio. Manoma, kad jam nebuvo mokama už paslaugas, vietoj to jis gaudavo „kvietimus į Rusijos vyriausybinių agentūrų organizuojamus renginius“.

Kaip rašo „Der Spiegel“, pagrindiniai Ralfo G. kontaktai buvo du Rusijos GRU karinės žvalgybos darbuotojai, Vokietijoje akredituoti kaip karo atašė. Pranešama, kad informacija buvo perduodama per asmeninius susitikimus, skambučius telefonu, elektroninį paštą ir „WhatsApp“. Informacija daugiausia buvo iš viešai prieinamų šaltinių, tačiau Ralphas G. taip pat kaltinamas pasidalijęs ištraukomis iš oficialaus vyriausybės dokumento apie Vokietijos santykius su Rusija po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.

Šnipų virtinė

2020 m. sulaikytas Ralfas G. prisipažino teikęs informaciją rusams. Tačiau jis tvirtina nežinojęs, kad asmenys, su kuriais palaikė ryšį, dirbo GRU, pranešė „Der Spiegel“.

Pernai Vokietijos teismas skyrė kalėjimo iki gyvos galvos bausmę rusui, vidury baltos dienos Berlyno parke nušovusiam buvusį čečėnų vadą, kaltintojai teigia, kad tai buvo Maskvos užsakyta žmogžudystė. Birželį Miunchene taip pat buvo teisiamas rusas, apkaltintas sąmokslu nužudyti Vokietijoje gyvenantį čečėnų disidentą Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo nurodymu.

Ralphas G. yra naujausias atvejis iš virtinės Vokietijoje aptiktų įtariamų Rusijos šnipų. Balandį Miuncheno teismas skyrė lygtinę vienerių metų laisvės atėmimo bausmę rusų mokslininkui už tai, kad dirbdamas viename Vokietijos universitete jis perdavė Maskvai paslaptis apie Europos kosminių raketų programą „Ariane“. Prieš kelias dienas Didžiosios Britanijos ambasados ​​Berlyne apsaugos darbuotojas buvo išduotas Jungtinei Karalystei, jam pareikšti kaltinimai šnipinėjimu Rusijai. 2021 m. spalį dvejų metų lygtinė bausmė skirta apsaugininkų firmoje dirbusiam vokiečiui, perdavusiam Rusijos slaptosioms tarnyboms parlamento pastatų aukštų planus.


Šiame straipsnyje: vokietijaŠnipasšnipinėjo Rusijaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių