Quantcast

Vokietijoje kalėti iki gyvos galvos nuteistas į pėsčiuosius įsirėžęs vairuotojas

Vokietijoje skirta laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos ir psichiatrinis gydymas piliečiui, 2020 metų gruodį automobiliu įsirėžusiam į Kalėdoms apsipirkinėjusius praeivius ir pražudžiusiam šešis žmones, įskaitant kūdikį.

Pietvakarinio Tryro miesto regioninis teismas nustatė, kad kaltinamajam, 52 metų Berndui Weimannui (Berndui Veimanui), tenka „ypač didelė kaltė“ dėl aukų pareikalavusios atakos, per kurią jis nukreipė visureigį į judrią pėsčiųjų gatvę.

Teisėjai nustatė, kad B. Weimannas būdamas už savo automobilio vairo beatodairiškai taikėsi į praeivius. Paskui jis išlipo iš transporto priemonės ir buvo sulaikytas.

Vyras buvo pripažintas kaltu pagal penkis kaltinimus nužudymu ir 18 kaltinimų pasikėsinimu nužudyti. Šeštoji auka mirė praėjus beveik metams po išpuolio.

B. Weimannas turėjo psichikos sutrikimų ir buvo apsvaigęs nuo alkoholio, kai įsirėžė į minią prie parduotuvių ir pražudė mažą mergaitę, jos tėvą ir dar keturis žmones.

Per metus trukusį bylos nagrinėjimą prokurorai įrodinėjo, kad B. Weimannas išpuolį suplanavo norėdamas „nužudyti arba sužeisti kuo daugiau žmonių“.

Prieš teismo procesą parengtoje ekspertizėje nustatyta, kad kaltinamasis serga paranoidine šizofrenija. Jis policijai galėjo tik aptakiai papasakoti apie įvykius, o kartais jo parodymai prieštaravo vieni kitiems.

Tyrėjai tuomet atmetė bet kokius politinius, teroristinius ar religinius motyvus, jų nenustatyta ir nagrinėjant bylą.

Prokurorų nuomone, B. Weimannas buvo nusivylęs savo asmeniniu gyvenimu. Prieš išpuolį jis neturėjo nuolatinės gyvenamosios vietos ir gyveno visureigyje.

Dėl to, kad su juo šiurkščiai elgėsi pareigūnai, B. Weimannui atsirado „bendra neapykanta žmonijai“, teigė prokurorai.

Pastaraisiais metais Vokietijoje buvo įvykdyta virtinė atakų panaudojant transporto priemonę. Daugiausiai aukų pareikalavo 2016-ųjų gruodį surengtas toks išpuolis, per kurį islamistas užpuolikas nukreipė pagrobtą sunkvežimį į kalėdinę mugę Berlyne ir mirtinai sužalojo 12 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių