Quantcast

Visame pasaulyje areštuota per 20 tūkst. internetiniu sukčiavimu įtariamų asmenų

„Visuose žemynuose“ per vienus pastaruosius metus koordinuojant Interpolui buvo areštuota daugiau kaip 20 tūkst. žmonių, įtariamų internetiniu ir telefoniniu sukčiavimu, trečiadienį paskelbė ši tarptautinė organizacija.

Nuo 2019 metų rugsėjo 35 šalys dalyvavo operacijoje „First Light“, per kurią įvykdyta daugiau kaip 10 tūkst. reidų ir areštuoti 21 549 asmenys, konfiskuota kone 154 mln. dolerių (127 mln. eurų) „neteisėtų lėšų“.

„Teisėsaugos institucijos pirmą kartą pasauliniu mastu bendradarbiavo su Interpolu kovoje su sukčiavimu pasitelkiant telekomunikacijas, operacijos vyko kiekviename žemyne“, – sakoma organizacijos pareiškime.

Po „vykdymo fazės“ praėjusių metų rugsėjo–lapkričio mėnesiais Interpolas paskelbė tris „violetinius perspėjimus“, kuriuose detaliai aprašė sukčiavimo telefonu, sukčiavimo dėl investicijų ir sukčiavimo pasinaudojant COVID-19 pandemija technikas bei įrangą.

Tyrimas „akcentavo tarptautinį daugelio telefoninio ir internetinio sukčiavimo pobūdį“ ir parodė, kad „kaltininkai dažnai veikia prieš savo aukas iš kitos šalies ar net žemyno“, nurodė Interpolas.

Dauguma nusikaltimų buvo susiję su „socialine inžinerija“, kai aukos manipuliavimu priverčiamos suteikti tokios asmeninės informacijos kaip slaptažodžiai ar su bankininkyste susijusios detalės.

Interpolas sakė nustatęs atvejų, kai kyla pavojus verslo elektroniniam paštui, sukčiaujama dėl romantiškų santykių ir SMS žinutėmis bandoma įtikinti aukas perduoti vertingos informacijos.

Tokių suktybių labai padaugėjo per COVID-19 pandemiją, nurodė organizacija.

Vieną vyrą Singapūre sukčiai net įtikino, kad jis šaukiamas dalyvauti Interpolo operacijoje.

Apsimetę kinų policininkais sukčiai davė jam netikrą Interpolo pažymėjimą ir liepė konfiskuoti pinigus iš vienos pagyvenusios moters. Jis buvo areštuotas, kai lydėjo ją į banką paimti grynųjų.

Sukčių išgaunami pinigai taip pat dažnai būna susiję su įvairiomis šalimis, nes nusikaltėliai naudojasi banko sąskaitomis užsienyje ar „mulais“ išgautiems pinigams išplauti.

Interpolas šį mėnesį turėjo surengti savo metinę generalinę asamblėją, bet dėl pandemijos ją atšaukė.

Dabartinis organizacijos prezidentas, Kim Jong-yangas iš Pietų Korėjos, per asamblėją turėjo atsistatydinti, bet dabar liks poste iki kito susitikimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių