Quantcast

Viruso baimė kausto Prancūziją: lietuvė pasakoja, kad gyventojai bėga iš Paryžiaus

Kitoks rytas išaušo ir Prancūzijoje. Prezidentas Emmanuelis Macronas nurodė, kad šalies gyventojai mažiausiai 15 dienų privalo smarkiai sumažinti judėjimą. Paryžiaus priemiestyje gyvenanti lietuvė Danguolė Gintautaitė portalui kauno.diena.lt sutiko papasakoti, kaip žmonės sureagavo į įvestus apribojimus.

Dar savaitgalį Paryžiaus gyventojai smagiai leido laiką Senos pakrantėje. Paryžiečiai mėgsta laisvadieniais ilgus pasivaikščiojimus. Sekmadienio oras tam buvo ypač tinkamas.

Tačiau jau pirmadienį prancūzų nuotaikos ėmė keistis. D. Gintautaitė pasakojo, kad iki šalies Prezidento kreipimosi buvę gana ramūs paryžiečiai, panašiai kaip lietuviai, pradėjo šluoti parduotuves.

„Į prekybos centrus įleidžia ribotą kiekį pirkėjų. Tačiau prie įėjimų laukia būriais“, – pastebi lietuvė.

Jei Lietuvoje pagrindinis pirkinys yra grikiai, tai Prancūzijoje – makaronai. Pastarųjų lentynos, pasak D.Gintautaitės, ženkliai senka.

„Mes, kaip ir visi, nusipirkome daugiau maisto ir liksime namuose. Gerai, kad turime nedidelį kiemuką, tai galėsime išeiti į lauką“, – juokavo lietuvė.

Moteris pasakojo, kad prie išvažiavimų iš Paryžiaus formuojasi automobilių spūstys. Paskelbus tokią situaciją, daugelis paryžiečių esą skuba į užmiesčio namus arba pas artimuosius.

„Per televiziją mačiau reportažą, kuriame moteris dėjosi dėžes į automobilį ir aiškino, kad jie keturiese gyvena 40 kv.m. bute ir 15 dienų išbūti tokioje mažoje erdvėje jiems bus labai sunku. Tokių žmonių Paryžiuje daug, visi jie ieško išeities. Tik baiminamasi, kad šitaip virusą paskleis mažesniuose Prancūzijos miestuose“, – tęsė Danguolė Gintautaitė.

Prancūzai ne juokais baiminasi, kad daug žmonių gali netekti darbo.

Kovo pradžioje ji turėjo tęsti darbą turizmo srityje, tačiau dėl koronaviruso pandemijos darbo pradžia atidėta.

„Daugeliui dirbančiųjų turizmo srityje – ne kokios dienos. Kada šiame sektoriuje atsinaujins darbas – neaišku, o kada atsigaus – dar labiau neaišku. Prancūzai ne juokais baiminasi, kad daug žmonių gali netekti darbo“, – prancūzų baimėmis dalinosi lietuvė.

Vienas iš labiausiai turistų lankomų miestų – Paryžius turistams sukūręs didelį turizmo paslaugų spektrą, kuriame dirbo ne vienas tūkstantis prancūzų. Šiandien šioje srityje visiškas štilis.

Kaip rodo patirtys kitose, dabar gerokai liūdnesnėje padėtyje dėl koronaviruso atsidūrusiose šalyse, situacija – kai šiandien dar gerai, o ryt jau tragedija, sunkiai priimama ir Prancūzijoje.

Pastebimi du kraštutinumai: vieni dar ieško galimybės tęsti kasdienius gyvenimo įpročius kavinėse, baruose ir kitose pasilinksminimų vietose, kiti – kabina spyną ant durų.

Prancūzai ne jokia išimtis iš kitų Europos šalių gyventojų, kurie vis dar mano, kad šalių vyriausybių veiksmai dėl koronaviruso gerokai perdėti.

Iki antradienio 11 val. Lietuvos laiku 145 pasaulio šalyse ir teritorijose užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų skaičius siekė 180 090, mirčių – 7 063, rodo agentūros AFP surinkti duomenys iš oficialių šaltinių.

Šiuo metu labiausiai, be Kinijos, nukentėjusios šalys yra Italija – 27 980 susirgimų ir 2 158 mirtys, Irane – 14 991 užsikrėtimo atvejis ir 853 aukos, Ispanijoje užsikrėtė 9 191, mirė 309, o Prancūzijoje užsikrėtė 6 633, mirė 148 žmonės.

Scanpix nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kiniečiai - gyvates, prancūzai - varles; - esminio skirtumo NĖRA.

Kruasanas

Kruasanas portretas
Tokios nedrausmingos šalys, kaip Italija, Ispanija, Prancūzija,, kurių, gyvenimo išlepinti gyventojai , be rytinės kavos su bandele artimiausioje kavinukėje, neįsivaizduoja prasidedančios dienos, sunkiai pasiduoda saviizoliacijai ir kelia grėsmę užkrato plitimui. Lietuviai nusipirko kruopų ir užsidarę sėdi namuose.

Hddh

Hddh portretas
Tai cia sena informacija. 200 tukst serganciu ir 8000 zuvusiu. Tai tikslia informacija. Cekijoj dirba tik vaistines. Parduotuves uzdarytos visos, ir maisto prekiu
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių