Quantcast

Vienas iš Skripalių apnuodijimo įtariamųjų – GRU pulkininkas?

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos tiriamosios žurnalistikos grupė „Bellingcat“ trečiadienį paskelbė nustačiusi, kad vienas iš dviejų įtariamųjų byloje dėl buvusio dvigubo rusų agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo pietų Anglijoje yra aukštų apdovanojimų pelnęs Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas.

„Bellingcat“ nurodė, įtariamasis, naudojęsis Ruslano Boširovo vardu išduotu pasu, iš tikrųjų yra pulkininkas Anatolijus Čepiga, kuriam 2014 metais buvo skirtas aukščiausias šalies apdovanojimas – Rusijos didvyrio medalis.

Britanija kaltina R. Boširovą ir antrąjį įtariamąjį – Aleksandrą Petrovą – kovo 4-ąją mėginus Solsberio mieste nužudyti buvusį GRU pulkininką S. Skripalį ir jo dukterį Juliją Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Jungtinė Karalystė sako mananti, kad leidimas įvykdyti šią ataką buvo suteiktas „Rusijos valstybės aukščiausiu lygmeniu“. Maskva šiuos kaltinimus įnirtingai neigia.

Maskva „Bellingcat“ pareiškimo kol kas nekomentavo.

Abu įtariami rusai neseniai davė interviu Kremliaus finansuojamai televizijai RT ir teigė, kad Solsberyje lankėsi kaip turistai, taip pat tvirtino niekaip nesantys susiję su Skripalių apnuodijimu. Vyrai taip pat neigė britų pareiškimus, kad jie yra Rusijos karinės žvalgybos karininkai ir tikino užsiimantys maisto papildų verslu.

„Bellingcat“ nurodė įdėmiai išanalizavusi Rusijos karinių akademijų absolventų nuotraukas ir vienoje grupinėje fotografijoje pastebėjusi vyrą, panašų į R. Boširovą. Galiausiai paieškos naudojantis internete prieinamomis nutekintomis Rusijos duomenų bazėmis atvedė prie vieno karininko – A. Čepigos. Grupei pavyko surasti A. Čepigos paso failą, datuotą 2003 metais. Jame esančioje nuotraukoje matomas asmuo yra labai panašus į R. Boširovą.

Tyrėjai nurodė, kad A. Čepiga ne kartą buvo pasiųstas į Čečėnija, kur Rusijos pajėgos kovojo su islamistais sukilėliais. Grupė atkreipė dėmesį, kad šis karininkas 2014-ųjų gruodį buvo apdovanotas Rusijos didvyrio medaliu, todėl labai tikėtina, kad šis apdovanojimas jam buvo skirtas už veiksmus separatistinio konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
išdavikus,kurie prisiekė tarnauti tėvynei,vėliau už pinigus pardavę valstybines paslaptis seniai laikas kabinti už kiaušų.Skripalis nusipelnė tos bausmės.Lietuvoje ir pilna tokių,kurie prisiekinėja vos pasiketus santvarkai.Komunistai,komsorgai,kagebistai uoliai tarnavę tarybiniai valdžiai,dabar uoliai laiž tarpkojį jankių bosams.

keta

keta portretas
Būtų nunuodijęs tuos žmones, dabar jau nešiotų generolo lampasus

tai

tai portretas
Desperatiški britų bandymai pūsti propagandos burbulą.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių