Quantcast

„Viasna“: Baltarusijoje 8 metams įkalintas lenkų ir baltarusių žurnalistas

Baltarusijoje trečiadienį aštuonerius metus kalėti buvo nuteistas lenkų ir baltarusių žurnalistas Andrzejus Poczobutas (Andžejus Počobutas), kritiškai rašydavęs apie prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą, pranešė Baltarusijos teisių gynimo grupė „Viasna“.

„Teisėjas Dzmitryjus Bubenčykas pripažino Poczobuto kaltę ir skyrė jam aštuonerius metus griežto režimo kolonijoje“, – savo interneto svetainėje paskelbė „Viasna“.

A. Poczobutas buvo pripažintas kaltu dėl dalyvavimo „nacionaliniam saugumui kenkiančiuose veiksmuose“ ir „neapykantos kurstymo“.

49 metų žurnalisto teismas vyko šalies vakaruose, netoli Lenkijos sienos esančiame Gardine, kur jis gyveno.

Europos Sąjungos narė Lenkija pasmerkė A. Poczobuto bylą ir ragino jį paleisti.

A. Poczobutas yra lenkų dienraščio „Gazeta Wyborcza“ korespondentas ir aktyvus Baltarusijos lenkų diasporos narys.

„Neturiu jokių iliuzijų, ramiai priimsiu nuosprendį ir ramia sąžine eisiu į kalėjimą“, – rašė jis laiške, kurį prieš verdiktą paskelbė jo laikraštis.

A. Poczobutas atsisakė išvykti iš Baltarusijos A. Lukašenkai 2020-ųjų vasarą brutaliai slopinant beprecedenčius protestus prieš jo valdymą ir 2021 metų kovą buvo areštuotas.

Lenkija trečiadienį pasmerkė bausmę A. Poczobutui ir pavadino ją neteisinga.

„Smerkiame neteisingą autoritarinės šalies teismo verdiktą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Užsienio reikalų ministerijos atstovas. Jis pridūrė, kad Lenkija ir toliau rems šį žurnalistą.

Kaip nurodo „Viasna“, A. Poczobutas po arešto atsisakė pasirašyti prašymą, kad A. Lukašenka suteiktų jam malonę.

„Viasna“, garsi teisių gynimo grupė, yra įtraukusi A. Poczobutą į Baltarusijos 1 449 politinių kalinių sąrašą.

„Asmeninis kerštas“

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kuri gyvena Lietuvoje ir trečiadienį lankosi Varšuvoje, gyrė A. Poczobutą dėl atsisakymo leistis į „bet kokius susitarimus su neteisėtu režimu“.

„Tai Lukašenkos asmeninis kerštas, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ji. – Dabar turime padaryti visa, kas įmanoma, kad išvaduotume jį ir visus kitus politinius įkaitus.“

Nuosprendis A. Poczobutui paskelbtas Baltarusijoje prasidėjus virtinei A. Lukašenkos kritikų teismų. Praėjusį mėnesį pradėtas „Viasna“ įkūrėjo Alesio Bialiackio, kuris pernai gavo Nobelio taikos premiją, teismo procesas.

Sausio mėnesį Minske taip pat pradėtas S. Cichanouskajos teismas už akių. Jai pateikta virtinė kaltinimų, įskaitant valstybės išdavystę, sąmokslą siekiant užgrobti valdžią ir ekstremistinės organizacijos įkūrimą bei vadovavimą jai.

Daug metų ignoruoto A. Lukašenkos režimo izoliacija dar labiau padidėjo jam brutaliai nuslopinus protestų judėjimą ir 2022 metų vasarį leidus Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui pasinaudoti Baltarusijos teritorija puolant Ukrainą.

Su Vakarais nesutariantis Minskas dažnai kaip ypatingą grėsmę nurodo Varšuvą. Į Lenkiją yra pasitraukę daug baltarusių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių