Quantcast

V. Zelenskis: Ukraina palikta viena kovoti su Rusija ir ginti savo valstybės

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį sakė, kad jo šalis buvo palikta viena kovoti su Rusija, diena anksčiau pradėjusia didelio masto invaziją.

„Mes palikti vieni ginti savo valstybės“, – po vidurnakčio paskelbtame vaizdo kreipimesi į šalies gyventojus sakė V. Zelenskis.

„Kas pasirengęs kovoti drauge su mumis? Nieko nematau. Kas pasirengęs suteikti Ukrainai garantiją dėl narystės NATO? Visi bijo“, – sakė jis.

Kas pasirengęs kovoti drauge su mumis? Nieko nematau. Kas pasirengęs suteikti Ukrainai garantiją dėl narystės NATO? Visi bijo.

V. Zelenskis pranešė, kad ketvirtadienį prasidėjus Rusijos invazijai žuvo 137 ukrainiečių kariškiai ir civiliai, o dar 316 žmonių buvo sužeisti.

Jis įspėjo, kad Rusijos „sabotažo grupės“ įžengė į Kijevą, ir paragino piliečius neprarasti budrumo bei laikytis komendanto valandos.

V. Zelenskis pridūrė, kad jis ir jo šeima lieka Ukrainoje, nors Rusija jį laiko „taikiniu numeris vienas“.

„Jie nori sunaikinti Ukrainą politiškai, pašalindami valstybės vadovą“, – sakė jis.

Britų premjeras pažadėjo paramą

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) penktadienį per pokalbį telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu pažadėjo jam „tolesnę JK paramą“, šaliai bandant atremti Rusijos puolimą.

Dauningo gatvė pranešė, kad per pokalbį V. Zelenskis pateikė britų premjerui naujausią informaciją apie „siaubingus įvykius Kijeve“, kur penktadienį paryčiais griaudėjo galingi sprogimai.  

„Prezidentas V. Zelenskis informavo ministrą pirmininką apie naujausius rusų karinius veiksmus.., įskaitant siaubingus įvykius Kijeve. Ministras pirmininkas pažadėjo tolesnę JK paramą Ukrainai ateinančiomis dienomis“, – nurodė Dauningo gatvė išplatintame pranešime. 

Britanija sakė esanti pasirengusi toliau teikti Ukrainai karinę pagalbą ir nusiųsti jai daugiau mirtinos gynybinės ginkluotės. Tačiau britų gynybos sekretorius Benas Wallace'as (Benas Volesas) pabrėžė, kad britų kariai nebus siunčiami į Ukrainą.  

Jis visuomeniniam transliuotojui BBC sakė, kad Britanija rūpinsis NATO gynyba ir pridūrė: „Nesiųsiu britų karių [į Ukrainą] kautis su rusų pajėgomis“. 

„Tai sukeltų Europos karą, nes mes esame NATO valstybė ir tai reikštų, kad Rusija puola NATO“, – kalbėjo B. Wallace'as.

B. Johnsonas, ketvirtadienį paskelbęs sankcijas virtinei Rusijos įmonių, bankų ir prezidento Vladimiro Putino sąjungininkų, sakė, kad pasaulį sukrėtė Rusijos pradėtas puolimas. 

Premjeras per pokalbį su V. Zelenskiu taip pat gyrė „ukrainiečių tautos drąsą ir didvyriškumą priešinantis Rusijos smurto kampanijai“, nurodė Dauningo gatvė.

„Ministras pirmininkas pažadėjo tolesnę JK paramą Ukrainai ateinančiomis dienomis, Ukrainos žmonėms ir pasauliui demonstruojant, kad V. Putinas negali veikti nebaudžiamas“, – priduriama pranešime.


Šiame straipsnyje: Volodymyras ZelenskisUkrainos prezidentaspareiškimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių