Quantcast

V. Zelenskis: švenčiame Velykas su nepajudinamu tikėjimu savo pergale

Daugiau kaip 100 ukrainiečių karo belaisvių buvo paleisti per didelius mainus su Rusija, sekmadienį pranešė vienas aukšto rango pareigūnas, stačiatikiams ukrainiečiams antrą kartą minint šią šventę nuo tada, kai Maskva praėjusių metų vasarį pradėjo plataus masto karą.

Nors dėl pavojaus saugumui šventė vyko santūriai, o komendanto valanda neleido tikintiesiems dalyvauti įprastose visą naktį vykstančiose pamaldose, Ukrainos valdžios institucijos ir paprasti žmonės dalijosi vilties žinutėmis, susiedami Jėzaus prisikėlimo istoriją su taikos ir Ukrainos pergalės troškimu.

Dešimtys šeimų turėjo ypatingų priežasčių džiaugtis, nes prezidento patarėjas Andrijus Jermakas paskelbė, kad 130 karių, jūreivių, pasieniečių ir kitų Maskvos paimtų į nelaisvę asmenų grįžo namo po „didelio velykinio apsikeitimo belaisviais“.

Scanpix nuotr.

Sekmadienį „Telegram“ žinutėje A. Jermakas teigė, kad tarp paleistų karių buvo ir kariai, kovoję netoli Bachmuto – rytinio kalnakasybos miesto, kuris jau kelis mėnesius yra Rusijos vykdomo puolimo centre.

„Mūsų žmonių gyvybės mums yra didžiausia vertybė“, – sakė A. Jermakas, pridurdamas, kad Kyjivo tikslas – susigrąžinti visus likusius karo belaisvius.

Informacijos, kiek rusų belaisvių buvo paleista, kol kas nėra, tačiau su Kremliumi susijusi samdinių grupė „Wagner“, kurios nariai kovoja Rytų Ukrainoje, įkūrėjo spaudos tarnyba sekmadienį taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip ukrainiečiai belaisviai ruošiami mainams.

Mūsų žmonių gyvybės mums yra didžiausia vertybė.

„Telegram“ platformoje paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas duoda nurodymus kareiviui paruošti ukrainiečių belaisvius, kad jie sekmadienį iki pietų paliktų Rusijos kontroliuojamą teritoriją. Po to rodoma, kaip karo belaisviai lipa į sunkvežimius ir eina keliu.

„Didelės vilties šventė“

Sekmadienio rytą paskelbtame velykiniame kreipimesi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Velykas pavadino „gėrio, tiesos ir gyvybės pergalės“ švente ir pabrėžė Ukrainos vienybę Rusijos agresijos akivaizdoje.

„Šiandien švenčiame Velykas su nepajudinamu tikėjimu savo pergale. Tikėjimas pergale mus visus vienija visada, o ypač šiandien. Per Velykas, kurios nuo neatmenamų laikų ukrainiečiams buvo šeimos šventė, šilumos, vilties ir didelės vienybės diena. Esame viena didelė šeima – ukrainiečiai. Turime vienus didelius namus – Ukrainą. Turime vieną didelį tikslą – pergalę visiems“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Valerijus Zalužnas taip pat prilygino krikščioniškąją prisikėlimo ir atsinaujinimo žinią Ukrainos pergalės viltims.

„Velykos yra didelės vilties šventė. Vilties, kuri atneš mums taiką. Tikiu, kad kartu, susivieniję, įveiksime priešą“, – rašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Jis taip pat padėkojo visiems fronte esantiems kariams, kurie, pasak jo, „laikys gynybą tranšėjose, liks apkasuose, (...) atliks kovinę prievolę“, kad likusi šalies dalis galėtų švęsti.

Sekmadienio rytą Kyjivo centre žmonės rinkosi į garsiojo Šv. Mikalojaus Auksinių Kupolų vienuolyno kiemelį, kad dvasininkas palaimintų jų velykinius margučius ir maisto krepšelius. Dėl komendanto valandos dauguma negalėjo dalyvauti tradicinėse visą naktį trunkančiose pamaldose, todėl daugelis vietoj to žiūrėjo tiesioginę transliaciją.

Stačiatikių Velykų sekmadienį Ukrainos maldos namai paprastai būna pilni žmonių. Tačiau šiemet vienuolyno kiemelis buvo vos pusiau pilnas, o žmonių, laukiančių, kol šventikas apšlakstys švęstu vandeniu jų papuoštus krepšelius, eilė judėjo sparčiai.

„Pergalės, taikos ir gyvybės“

Antrus metus iš eilės Maskvos karas trikdo įprastą šios pavasario šventės minėjimą. Pagrindinė Ukrainos saugumo tarnyba šią savaitę išplatino pareiškimą, kuriame ragino gyventojus sekmadienį neužsibūti maldos namuose, kad būtų išvengta spūsčių ir sumažėtų pavojus saugumui.

Ala Voronina, atėjusi į Šv. Mikalojaus Auksinių Kupolų vienuolyną su krepšeliu, kuriame buvo velykinių margučių ir pyrago, sakė, kad apribojimai labai smarkiai paveikė gyventojų nuotaiką.

„Nuolat prisimeni, kaip buvo prieš karą“, – pasakojo ji naujienų agentūrai „The Associated Press“. Ji sakė, kad ji ir jos šeima vis dėlto laikosi saugumo rekomendacijų ir gavę palaiminimą eina tiesiai namo.

Kiti eilėje stovėję žmonės antrino V. Zalužnui, kad, tebesitęsiant karui, Velykos yra vilties simbolis.

„Kaip niekada anksčiau, Velykos karo metu įkvepia mums viltį ir tikėjimą ateitimi, Ukrainos pergale, Dievo apsauga mūsų Tėvynei“, – sakė Ina Holivec.

Kita tikinčioji Tetiana Vološyna sakė, kad meldžiasi už Ukrainos karius, „kurie mus gina ir leidžia mums švęsti šią šventę“. Ji pridūrė atėjusi į vienuolyną su „asmeniniu skausmu ir asmeniniais prašymais Dievui dėl pergalės, taikos ir gyvybės“.

Apšaudymai tęsiasi

Nepaisant bendros šventės, Rusijos apšaudymas ir raketų atakos toliau sėja destrukciją Ukrainoje, teigiama Ukrainos regionų pareigūnų pareiškimuose socialiniuose tinkluose.

Pareigūnai šalies pietuose ir rytuose teigė, kad per apšaudymus nukentėjo net maldos namai.

Rytinės Dnipropetrovsko srities gubernatorius Serhijus Lysakas „Telegram“ žinutėje teigė, kad Rusijos pajėgos, dislokuotos Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje, apšaudė maldos namus netoliese esančiame miestelyje ir sužeidė du civilius gyventojus.

„Rusai dar kartą patvirtino, kad jiems nėra nieko švento“, – savo pranešime teigė S. Lysakas.

Anksčiau sekmadienį Ukrainos pietinės Zaporižios srities vietos karinės administracijos vadovas pranešė, kad rusai naktį smogė stačiatikių cerkvei Komyšuvachos mieste.

Nuotraukose matyti, kaip vietos gyventojai gelbsti ikonas iš maldos namų, o antrame plane matomi pastato griaučiai.

Šeštadienį ir naktį į sekmadienį žuvo mažiausiai keturi civiliai, o dar aštuoni buvo sužeisti, sekmadienio rytą pranešė Ukrainos pareigūnai.


Šiame straipsnyje: Volodymyras Zelenskiskaras UkrainojeVelykos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių