Quantcast

V. Zelenskis: esame pasirengę kontrpuolimui

  • Teksto dydis:

Ukraina yra pasirengusi pradėti ilgai lauktą kontrpuolimą prieš Rusiją, tačiau baiminasi didelių nuostolių dėl Maskvos oro pajėgų pranašumo, šeštadienį paskelbtuose komentaruose teigė su invazija besigrumiančios šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukraina jau kelis mėnesius teigia, kad ruošiasi dideliam kontrpuolimui prieš Maskvos okupacines pajėgas, tačiau V. Zelenskis ne kartą perspėjo, kad Kyjivui reikia daugiau laiko ir ginklų.

Pasak jo, jei ukrainiečiams nebus suteikta ginkluotė rusų oro pajėgoms atremti, žus daug karių.

Anot Ukrainos lyderio, nors Kyjivas yra pasirengęs puolimui ir tiki, kad jis bus sėkmingas, būtų pavojinga jį pradėti be didesnės Vakarų pagalbos siekiant atremti Rusijos oro atakas.

Šią savaitę Kyjivas patyrė keletą antskrydžių, įskaitant neįprastas oro atakas dienos metu.

„Visi puikiai žino, kad bet koks kontrpuolimas neturint pranašumo ore yra labai pavojingas, – sakė V. Zelenskis. – Įsivaizduokite, kaip jaučiasi kareivis, kuris žino, kad neturi stogo, ir nesupranta, kodėl kaimyninės šalys jį turi.“

Jis teigė, kad Ukrainos dangų gali apsaugoti tik vienas ginklas – JAV pagaminta priešlėktuvinės gynybos sistema „Patriot“, ir paprašė pristatyti Kyjivui daugiau šių ginklų.

Jei Vilniuje nebūsime pripažinti ir mums nebus duotas ženklas, manau, kad Ukrainai nėra prasmės dalyvauti šiame susitikime.

„Realybė yra tokia, kad 50 „Patriot“ didžiąja dalimi užkirs kelią žmonių mirčiai“, – pabrėžė V. Zelenskis ir pridūrė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turėtų bijoti pasaulio jėgos. Jis pavadino jį į kampą įvarytu gyvūnu, bijančiu prarasti gyvybę.

Artėjant kitą mėnesį Vilniuje įvyksiančiam NATO viršūnių susitikimui, V. Zelenskis taip pat išreiškė nusivylimą Vakarų lyderiais, didėjant spaudimui suteikti Ukrainai prisijungimo prie Aljanso gaires.

„Jei Vilniuje nebūsime pripažinti ir mums nebus duotas ženklas, manau, kad Ukrainai nėra prasmės dalyvauti šiame susitikime“, – sakė jis.

Visgi Ukrainos vadovas pripažino, kad Kyjivas supranta, jog Rusijos invazijos metu neįmanoma įstoti į NATO.


Šiame straipsnyje: Volodymyras Zelenskiskontrpuolimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių