Quantcast

V. Zelenskis: Chersono susigrąžinimas yra karo pabaigos pradžia

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį per netikėtą apsilankymą Chersone sakė, kad šio miesto susigrąžinimas žymi „karo pabaigos pradžią“.

Prezidentūros paskelbtuose atvaizduose matyti himną giedantis, ranką prie krūtinės pridėjęs V. Zelenskis per šalies vėliavos iškėlimą prie Chersono pagrindinio administracinio pastato.

„Tai karo pabaigos pradžia“, – sakė V. Zelenskis.

„Tai ilgas kelias, sunkus kelias, nes karas pasiėmė geriausius mūsų šalies didvyrius, – kalbėjo jis. – Šio karo kaina didelė. [Yra] sužeistų žmonių. Daug žuvusiųjų. Vyko įnirtingi mūšiai, o rezultatas – šiandien mes esame Chersono srityje.“

V. Zelenskio vizitas įvyko Rusijai penktadienį atitraukus savo pajėgas iš Chersono ir ukrainiečių kariuomenei įžengus į miestą.

Tuo tarpu Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas pirmadienį pareiškė, kad Ukrainos lyderio apsilankymas niekaip nepaveikia Chersono srities, kurią Rusija rugsėjo pabaigoje paskelbė aneksavusi, statuso.

Dmitrijus Peskovas sakė, kad nekomentuos V. Zelenskio apsilankymo Chersone, bet pridūrė: „Ši teritorija yra Rusijos Federacijos dalis“.

„Labai išsigandęs“

Po rusų pasitraukimo vienas iš save partizanais vadinančių vaikinų naujienų agentūrai AFP pasakojo, kaip su draugais kelis mėnesius vaikščiojo Chersono gatvėmis ir stebėjo kiekvieną rusų žingsnį.

„Atidžiai stebi, o tada grįžti namo ir viską užsirašai. Tada siunti informaciją ir slepi absoliučiai viską – telefonus, dokumentus, drabužius, viską“, – pasakojo šis 19-metis – pradedantis muzikantas Volodymyras Timoras.

„Rinkome informaciją apie viską – kur buvo jų įranga ir šaudmenys, kur jie miegojo ir kur ėjo gerti“, – sakė V. Timoras.

Tuomet Ukrainos pajėgos galėdavo pasinaudoti koordinatėmis ir nukreipti smūgius per kontrpuolimą. Jo metu ukrainiečiai jau susigrąžino maždaug pusę pirmosiomis karo savaitėmis Rusijos užgrobtų žemių.

„Buvau išsigandęs“, – apie galimybę būti sugautam ir galbūt nužudytam pasakojo impozantiškos išvaizdos, bet tyliai kalbantis gitaristas.

Susirūpinimą, kad Chersone dar gali būti likusių rusų, pakurstė Ukrainos žvalgybos tarnybos pirmadienio pranešimas, kad Chersono regione buvo sulaikytas civiliniais drabužiais vilkėjęs Rusijos kariškis.

Pranešime teigiama, kad kario užduotis buvo „rinkti informaciją, reguliuoti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų apšaudymą ir vykdyti sabotažą“.

Kitur Ukrainos pajėgos atkovojo 12 miestų ir kaimų rytiniame Luhansko regione, pirmadienį pranešė kariuomenė ir vietos pareigūnai.

Šį pramoninį regioną nuo 2014 metų kontroliuoja Rusijos remiami separatistai, tačiau Kyjivo pajėgos čia pamažu susigrąžina teritorijų.

Tuo metu Rusijos kariuomenė pranešė apie savo laimėjimus kaimyniniame Donecko regione, kur ji užėmė Pavlivkos kaimą. Kovos šioje vietovėje sukėlė prieštaringų vertinimų Rusijoje.

Praėjusią savaitę Tolimųjų Rytų 155-osios jūrų pėstininkų gvardijos brigados kariai kreipimesi į Primorės krašto gubernatorių Olegą Kožemiaką skundėsi dėl didelių nuostolių.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeChersonasVolodymyras ZelenskisDmitrijus Peskovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių