Quantcast

V. Putinas: Ukraina siekia įbauginti rusus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad Ukraina bando įbauginti rusus.

Toks pareiškimas pasirodė po to, kai dronai pataikė į Maskvos gyvenamuosius daugiaaukščius, pirmoje tokioje atakoje nuo Kremliaus puolimo Ukrainoje pradžios.

Dronams atakuojant Maskvą ir aplinkinius rajonus, Rusijos bepiločiai orlaiviai trečią dieną iš eilės nusitaikė į Kyjivą, Ukrainai ruošiantis dideliam kontrpuolimui prieš Rusijos pajėgas.

Pareigūnai teigė, kad Maskvoje niekas rimtai nenukentėjo, o gyvenamiesiems pastatams padaryta tik nedidelė žala, tačiau kai kurie gyventojai sakė, kad niekada nemanė, jog Rusijos sostinė gali taip nukentėti.

„Aš kažkodėl maniau, kad visa tai kažkur toli, kad tai mūsų nepaveiks, o staiga tai tapo labai arti“, – naujienų agentūrai AFP sakė pensininkė Tatjana Kalinina, gyvenanti Maskvos pietvakariuose, netoli vieno iš apgadintų daugiabučių.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad per ataką buvo panaudoti aštuoni dronai, ir pridūrė, kad penki iš jų buvo numušti, o trys – sugadinti.

V. Putinas teigė, kad Maskvos oro gynybos sistema dirbo patenkinamai ir pažymėjo, kad dronų ataka prieš Maskvą buvo Kyjivo atsakas į rusų smūgį ukrainiečių karinės žvalgybos būstinei.

Jis sakė, kad Ukraina bando įbauginti rusus.

„Kalbėjome apie smūgius vadavietėms [Ukrainoje]“, – pridūrė Rusijos prezidentas.

Įbauginti Rusiją

„Atsakydamas į tai, Kyjivo režimas pasirinko kitą kelią – bandymą įbauginti Rusiją, įbauginti Rusijos piliečius ir smogti gyvenamiesiems pastatams“, –  per valstybinę televiziją pareiškė V. Putinas.

Iš trijų bepiločių orlaivių, pataikiusių į gyvenamuosius pastatus, du įsirėžė į daugiaaukščius namus turtinguose Maskvos pietvakariuose, o trečiasis apgadino gyvenamąjį pastatą priemiestyje.

Kiti dronai nukrito už Maskvos ribų. Kai kurios nuolaužos buvo rastos maždaug už 15 kilometrų nuo V. Putino rezidencijos Novo Ogariove.

Viename vaizdo įraše, kuriuo dalijamasi socialinėje žiniasklaidoje, matyti sprogimas, po kurio į dangų kyla dūmų stulpas.

Anksčiau šį mėnesį virš Kremliaus buvo perimti du dronai, tačiau antradienio įvykiai yra pirmas kartas, kai bepiločiai orlaiviai pataikė į Maskvos, esančios už šimtų kilometrų nuo fronto linijos Ukrainoje, gyvenamuosius rajonus.

Tikėtina, kad šie reidai bus vertinami kaip psichologinis smūgis ir didelė gėda Kremliui, labai norinčiam įtikinti, kad užsitęsęs konfliktas nekelia grėsmės rusams.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas sakė, kad Kyjivas nėra tiesiogiai susijęs su išpuoliais.

Maskvos meras Sergejus Sobjaninas sakė, kad du žmonės kreipėsi į medikus, tačiau niekas nepatyrė rimtų sužalojimų.

„Nebuvo jokios panikos“

Per smūgius apgadintų pastatų gyventojai buvo trumpam evakuoti.

Profsojuznaja gatvėje policija aptvėrė gyvenamąjį namą su išdaužtu langu, tačiau aplinkui buvo palyginti ramu, lauke žaidė vaikai, o vietiniai gyventojai vedžiojo šunis, sakė AFP korespondentas.

Kai kurie gyventojai buvo perkelti į netoliese esančią mokyklą, kur gėrė arbatą ir žiūrėjo sovietinių laikų filmą.

Toje pačioje gatvėje, bet arčiau Maskvos centro gyvenantis 50-metis informacinių technologijų darbuotojas Valentinas Jemeljanovas sakė, kad nebuvo jokios baimės ar panikos.

„Žala yra minimali, – sakė jis AFP ir pridūrė, kad jo nenustebino dronų ataka, atsižvelgiant į karo eskalavimą. – Akivaizdu, kad reikalai krypsta šiuo keliu.“

Maskviečiai Rusijos žurnalistams pasakojo, kad dronas taip pat įsirėžė į daugiaaukščio namo Lenino prospekte 14 aukšte esantį butą, tačiau nesprogo.

Maskvos priemiestyje 40-metis muitinės pareigūnas Maksimas pasakojo, kad garsus triukšmas jį ir jo žmoną pažadino 4 val. ryto vietos ir Lietuvos laiku. Jis sakė, kad turi daug su saugumu susijusių klausimų pareigūnams. Ypač jis norėtų paklausti, kodėl Rusijos sienos vis dar atviros.

Sumenkina išpuolių reikšmę

Politikos analitikė Tatjana Stanovaja sakė, kad stebina tai, jog Rusijos pareigūnai menkina dronų atakų prieš Rusijos miestus reikšmę.

Nuo Rusijos puolimo Ukrainoje pradžios dronų atakomis buvo atakuojami taikiniai už Maskvos ribų, įskaitant toli nuo fronto esančius karinius objektus.

Ukraina pranešė, kad per naujausią Rusijos antskrydį prieš Ukrainos sostinę – trečią per parą – numušė 29 iš 31 drono, daugiausia virš Kyjivo ir aplink jį.

Pirmadienį Rusija Kyjivą apšaudė raketomis, priversdama panikos apimtus gyventojai bėgti į slėptuves. Tai buvo neįprastas Ukrainos sostinės puolimas dienos metu.

Manoma, kad daug kas Ukrainoje džiūgavo dėl dronų atakų Maskvoje.

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko pareiškė negalįs suprasti, kodėl Maskvos gyventojai ir toliau gyvena taikiai, kai Rusijos pajėgos terorizuoja Ukrainos sostinę.

Pasak jo, maskviečiai turėtų pajusti, „ką reiškia gyventi tokiomis sąlygomis, kokiomis pastaruosius pusantrų metų gyveno Kyjivas“.

Kyjivas pastaruoju metu rengiasi kontrpuolimui, nors apie jo laiką ir kryptį spėliojama jau kelis mėnesius.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVladimiras Putinasrusaidronai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių