Quantcast

V. Zelenskio prognozė pildosi – V. Putinas žada stiprinti ginkluotąsias pajėgas

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidento žodžiai, kad Rusija šią savaitę puls aršiau, regis, tvirtinasi. Donecko srityje esantis miestas apšaudytas daugkartinio paleidimo raketų sistema „Grad“ su magnio užtaisu, sunaikinta mokykla. Nuo karo pradžios regione rusai sugriovė apie 200 mokyklų, pranešama LNK reportaže.

Sjevjerodonecko ir Lysyčansko teritorijose vyksta lemiami mūšiai. Pasak ukrainiečių, Rusijos kariuomenė metė praktiškai visas savo pajėgas ir priemones, kad šturmuotų aplinkines gyvenvietes. Okupantai, esą, ruošiasi pulti Slovianską.

Vėl intensyviai bombarduojamas ir netoli sienos su Rusija esantis antras pagal dydį Ukrainos miestas Charkivas. Vienas iš Rusijos kariuomenės sviedinių nukrito šalia Zoologijos sodo veterinarijos akademijos.

„Nugriaudėjo stiprus sprogimas. Išėjome į lauką pasižiūrėti, kas atsitiko ir pamatėme, kad nukrito sviedinys, išdaužė langus bei duris“, – kalbėjo Zoologijos sodo veterinarijos akademijos darbuotojas Borovkovas Sergejus.

Charkive po pastarosios paros atakos žuvo mažiausiai keturi žmonės, tarp jų vaikas, per dešimt žmonių sužeista.

„Norisi užmerkti akis ir atsimerkus pamatyti, kad niekas nepasikeitė, vis dar kaip senais, laimingais laikais. Lyg baisus sapnas. Norisi pabusti ir pamatyti, kad viskas gerai. Negaliu jausmų perteikti žodžiais, tai ne tik emocijos, tarsi mano siela verkia“, – pasakojo Zoologijos sodo veterinarijos akademijos darbuotoja Irina Bakumenko.

Ukrainiečių teigimu, miestas buvo apšaudytas „Iskander“ raketomis.

„Dabar Rusijos kariuomenė bando suburti pajėgas ir vėl pulti Charkivą. Mes deokupavome šį regioną ir jie vėl nori užimti jį dar kartą. Mes tai matome ir ten gyvena pusantro milijono gyventojų. Mykolajivas nuolatos bombarduojamas. Jame gyvena beveik pusė milijono gyventojų“, – teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Savo ruožtu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas eilinį kartą pareiškė, kad didžiuojasi savo karių veiksmais Ukrainoje, kur Maskva teigia vykdanti karinę operaciją. Jis taip pat žada, kad šalis įveiks Vakarų įvestas sankcijas.

„Remiantis šiuolaikinių ginkluotų konfliktų pamokomis, toliau plėtosime ir stiprinsime savo ginkluotąsias pajėgas. Atsižvelgdami į galimas karines grėsmes ir rizikas, gerinsime jų karinę galią. Viena iš prioritetinių sričių – karių aprūpinimas naujomis ginklų sistemomis, kurios padės pagerinti kariuomenės ir karinio jūrų laivyno efektyvumą ateinančiais metais ir dešimtmečiais. Sėkmingai išbandyta sunkioji tarpžemyninė balistinė raketa „Sarmat“, galinti nešti dešimt ar daugiau branduolinių kovinių galvučių. Planuojama, kad iki šių metų pabaigos šios raketos pradės vykdyti kovines pareigas“, – kalbėjo V. Putinas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Beje, V. Putinas pirmą kartą nuo karo pradžios kitą savaitę vyks į užsienį – kitą savaitę jis planuoja dalyvauti sąjunginės valstybės Regionų forume Baltarusijoje.

Net ir intensyvėjant rusų karių puolimui, Ukrainoje lankosi užsienio delegacijos. Iš arti karo siaubą pamatė ir Holivudo žvaigždė, aktorius Benas Stilleris.

Nėra malonu kiekvieną dieną kalbėti apie karą, bet mums tai labai svarbu, jog žmonės nepamirštų. Reikia kovoti su Rusija.

„Man didžiulė garbė. Jūs – mano herojus. Jūs dėl karo turėjote nutraukti puikią aktoriaus karjerą. Tai, ką nuveikėte, kaip sutelkėte šalį ir pasaulį, tikrai įkvepia“, – teigė aktorius.

B. Stilleris Ukrainoje lankosi kaip Jungtinių Tautų geros valios ambasadorius.

„Nėra malonu kiekvieną dieną kalbėti apie karą, bet mums tai labai svarbu, jog žmonės nepamirštų. Reikia kovoti su Rusija. Mums labai sunku“, – teigė V. Zelenskis.

„Žinau, kad sunku suprasti tai, kas čia vyksta, jei nesi čia buvęs“, – kalbėjo B. Stilleris.

Netrukus į Europą ir Artimuosius Rytus išvyks ir JAV prezidentas. Jis pareiškė, kad mažai tikėtina, jog per šias keliones jis apsilankys Ukrainoje. Joe Bidenas sekmadienį dalyvaus Vokietijoje prasidedančiame Didžiojo septyneto susitikime, o paskui vyks į NATO viršūnių susitikimą Madride. Kelionė į Artimuosius Rytus numatyta liepos viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių