Quantcast

Per „katastrofišką uraganą“ Bahamose apgadinta 13 tūkst. namų

Iki 5 kategorijos sustiprėjęs uraganas „Dorian“ sekmadienį įnirtingais vėjais ir liūtimis talžė Bahamas, griaudamas namus bei miestelius ir slinkdamas link JAV pakrančių, kur šimtams tūkstančių žmonių buvo nurodyta evakuotis.

Milžiniška audra visose Bahamose padarė „didelės žalos“; šalyje galėjo būti smarkiai apgadinta ar sugriauta 13 tūkst. namų, pirmadienį pranešė Raudonasis Kryžius. Vis dėlto pranešimų apie nukentėjusius žmones šiose žemose salose kol kas nebuvo.

„Dar nematome viso paveikslo, kas įvyko“, – sakoma Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Judėjimo federacijos Nepaprastųjų padėčių operacijų centro Ženevoje vadovo Sune Bulowo (Zunės Biulovo) pareiškime.

„Tačiau aišku, kad uraganas „Dorian“ padarė katastrofišką poveikį“, – sakė jis ir pridūrė: „Numatome, kad bus dideli pastogės poreikiai, taip pat trumpalaikės ekonominės paramos poreikis, kaip ir švaraus vandens bei medicininės pagalbos [poreikis].“

„Dorian“, kurio nešamų vėjų vidutinis greitis siekė 298 km per val., o gūsių – 322 km per val., krantą pasiekė Abako salose Bahamų šiaurės vakaruose. Uragano sukelto jūros potvynio bangos aukštis siekė 5–7 metrus.

Tai buvo galingiausia audra, kada nors pasiekusi šią Karibų salų grandinę.

Jis prilygsta antram pagal galingumą uraganui, kada nors susiformavusiam Atlanto baseine, pranešė JAV nacionalinė meteorologijos tarnyba.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose klipuose matyti, kad uragano vėjo gūsiai ir milžiniškos jūros bangos padarė didelės žalos.

Raudonasis Kryžius taip pat perspėjo, kad per didelius potvynius Abako salose sūriu vandeniu galėjo būti užteršti šuliniai.

Organizacija nurodė iš savo pagalbos stichinių nelaimių atvejais fondo skyrusi 250 tūkst. Šveicarijos frankų (230 tūkst. eurų) pradiniam atsakui į krizę ir tam, kad maždaug 500 šeimų būtų suteikta laikina pastogė.

Bahamų laikraščio „Tribune 242“ interneto svetainėje paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti iki medinių namų stogų pajūrio miestelyje pakilęs vanduo. Purviname rudame vandenyje matėsi apvirtusios valtys, lentos, šakos ir kitokios nuolaužos.

 

 

Vėliausiais duomenimis, audros vėjų vidutinis greitis yra 265,5 km per val.; ji slenka į šiaurės vakarus 1,6 km per val. greičiu.

Po kelias dienas trukusios nervingos nežinios dėl uragano tolimesnio kelio, JAV pietryčiuose esančios Floridos, Džordžijos ir Pietų Karolinos valstijos galiausiai nurodė pakrančių gyventojams evakuotis. Masinė evakuacija gali paveikti šimtus tūkstančių žmonių.

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) paskelbė, kad audra pirmadienio vakarą ir antradienį bus „pavojingai arti“ Floridos pakrantės.

Sekmadienį vakare per Didžiosios Bahamos salos rytinę dalį slinko audros akies siena. Pasak NHC, situacija šioje saloje kelia pavojų gyvybei, o naktį tik blogės.

„Neikite į „akį“, nes jai slenkant vėjas staiga sustiprės“, – 5 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku perspėjo NHC.

Bahamų premjeras Hubertas Minnisas (Hubertas Minisas) per spaudos konferenciją ašarodamas kalbėjo, kad „tai tikriausiai yra liūdniausia ir blogiausia diena mano gyvenime“, informavo leidinys „Nassau Guardian“.

„Susidūrėme su uraganu,.. kokio niekada nėra buvę Bahamų istorijoje“, – sakė jis.

6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku audra buvo 50 km į rytus nuo Friport Sičio Didžiojoje Bahamoje ir lėtai judėjo į vakarus, nurodė NHC.

Stipriausia audra Bahamose

NHC direktorius Kenas Grahamas (Kenas Grejemas) sakė, kad Bahamose sunkios uragano sąlygos truks 30 valandų ar daugiau ir kad iškris 37,5–50 cm, kai kur – net 75 cm kritulių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) Vašingtone susitiko su nepaprastųjų padėčių valdymo pareigūnais ir pareiškė, kad audra „atrodo siaubingai“.

„Numatome, kad galiausiai bus paveikta didžioji dalis rytinės pakrantės, o kai kurios [vietovės] – labai, labai smarkiai“, – teigė prezidentas.

Florida savo pirmuosius evakuacijos įsakymus paskelbė Palm Bičo, kur įsikūręs D. Trumpo golfo kurortas „Mar-a-Lago“, ir Martino apygardose.

Pietų Karolinos gubernatorius Henry McMasteris (Henris Makmasteris) sekmadienį taip pat paskelbė pirmadienio vidurdienį įsigaliosiančią privalomąją gyventojų evakuaciją pakrantėje įsikūrusiose gyvenvietėse, kur gyvena apie 800 tūkst. žmonių.

Džordžijos gubernatorius Brianas Kempas (Brajenas Kempas) sekmadienį paskelbė pakrantėje esančių šešių valstijos apygardų evakuaciją nuo pirmadienio vidurdienio.

„Atsižvelgdami į audros stiprumą ir nenuspėjamumą privalome pasiruošti visiems įmanomiems scenarijams“, – teigė H. McMasteris.

Gretimoje Šiaurės Karolinos valstijoje taip pat buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

Amerikos Raudonasis Kryžius apskaičiavo, kad maždaug 19 mln. žmonių gyvena rajonuose, kuriuos galėtų paveikti audra. Nurodoma, kad potencialiai 50 tūkst. žmonių Floridoje, Džordžijoje ir Pietų Karolinoje gali reikėti laikino prieglobsčio.

Kaip nurodė Raudonasis Kryžius, šimtai jo savanorių, transporto priemonių ir daugiau kaip 30 sunkvežimių su pagalbos kroviniais mobilizuojama siekiant padėti uragano kelyje atsidūrusiems žmonėms.

JAV vidaus saugumo sekretoriaus pareigas einantis Kevinas McAleenanas (Kevinas Makalinanas) sakė, kad Floridai gali smogti uraganiniai vėjai, o paskui – ilgos liūtys ir jūros potvynis.

„Bus labai sunku, nes audra pradeda judėti į šiaurę“, – sakė jis televizijos ABC laidai „This Week“.

D. Trumpas Floridoje paskelbė federalinę nepaprastąją padėtį, taip sudarydamas sąlygas JAV ištekliais padėti valstijoms ir bendruomenėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių