Quantcast

Ukrainos karinė žvalgyba: Rusija rengia plataus masto provokaciją branduolinėje jėgainėje

  • Teksto dydis:

Ukrainiečių karinė žvalgyba pareiškė, kad Rusija rengia plataus masto provokaciją šalies pietryčiuose esančioje branduolinėje jėgainėje, kurią ji yra užėmusi, siekdama sužlugdyti Ukrainos kontrpuolimą.

Penktadienį paskelbtame Ukrainos gynybos ministerijos žvalgybos direktorato pareiškime teigiama, kad Rusijos pajėgos smogs Zaporižios atominei elektrinei, didžiausiai Europoje, ir praneš apie radioaktyvų nuotėkį, kad būtų pradėtas tarptautinis tyrimas, kuris sustabdytų karo veiksmus ir suteiktų Rusijos pajėgoms atokvėpio, reikalingo persigrupuoti prieš kontrpuolimą.

Kad tai įvyktų, Rusija „sutrikdė šeštadienį numatytą JT Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) nuolatinės stebėsenos misijos personalo rotaciją“, sakoma pareiškime. Jame nepateikta jokių įrodymų, patvirtinančių šiuos teiginius.

TATENA naujienų agentūrai AP teigė, kad neturi jokių tiesioginių komentarų dėl šių kaltinimų, o Rusijos pareigūnai iš dar nekomentavo Ukrainos teiginių.

Rusijos kariuomenė Zaporižios elektrinės kontrolę perėmė 2022 metų kovą, kelios savaitės po to, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Pietryčių Ukrainoje esančiame Zaporižios regione esanti šešių reaktorių elektrinė yra didžiausia Europoje.

Zaporižios elektrinė tiekdavo apie 20 proc. Ukrainos elektros energijos ir, nepaisant dažno apšaudymo, veikė pirmaisiais Rusijos karo mėnesiais, bet rugsėjį sustabdė elektros energijos gamybą.

Nuo to laiko nė vienas iš šešių sovietinių laikų reaktorių negamina elektros energijos, tačiau elektrinė tebėra prijungta prie Ukrainos elektros tinklo jos reikmėms, visų pirma – reaktoriams aušinti.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeprovokacijabranduolinė jėgainė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių