Quantcast

Ukrainoje minimos pražūtingų neramumų Odesoje penktosios metinės

  • Teksto dydis:

Ukrainiečiai ketvirtadienį mini prieš penkerius metus 48 žmonių gyvybes nusinešusių neramumų Odesoje metines, Jungtinėms Tautoms priekaištaujant, kad šalies teisėsaugos institucijos nesugebėjo patraukti jų kaltininkų baudžiamojon atsakomybėn.

2014 metų gegužės 2 dieną šiame daugiaetniniame Juodosios jūros uostamiestyje kilo susirėmimai tarp šimtų prorusiškų aktyvistų, rėmusių Maskvos, anksčiau tais metais aneksavusios Ukrainai priklausantį Krymą, veiksmus, ir „Euromaidano“ ukrainiečių demonstracijos.

Vakare prorusiškiems aktyvistams užsibarikadavus Profsąjungų rūmuose, jie buvo padegti.

Miesto centre buvo nušauti šeši žmones, 42 – daugiausia prorusiški aktyvistai – žuvo per gaisrą Profsąjungų rūmuose, dar beveik 250 žmonių buvo sužeista.

Ketvirtadienį tūkstančiai žmonių susirinko prie Profsąjungų pastato, kur dėjo gėles ir degė žvakes aukų atminimui.

„Atiduokite kaltininkus teismui!“, – buvo raginama viename paliktame plakate.

Ruošiantis minėjimui mieste buvo sustiprintas saugumas, gatvėse budėjo maždaug 2 500 policininkų.

Kalbėdamas su žurnalistais Odesoje vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Serhijus Jarovas perspėjo, kad „kai kurios jėgos bandys destabilizuoti padėtį“.

Ketvirtadienį Jungtinės Tautos paskelbė ataskaitą, kritikuojančią Ukrainos teisėsaugą neužtikrinus teisingumo kruvinų riaušių aukoms ir jų artimiesiems.

„Niekas nėra patrauktas atsakomybėn dėl smurto ir žudymo“, – sakoma Jungtinių Tautų Žmogaus teisių stebėjimo misijos Ukrainoje ataskaitoje.

„Atsakomybė už įvykdytus nusikaltimus ir visiems prieinamas teisingumas yra būtini dalykai, siekiant visuomenės pasitikėjimo teismų sistema ir įstatymo viršenybe. Tai gali tapti susitaikymo ir visuomenės susitelkimo pagrindu“, – nurodoma joje.

Misija paragino Kijevą atlikti išsamų ir nešališką tyrimą bei nustatyti padegimo kaltininkus.

Kai kurie įtariamieji sugebėjo pabėgti ir jau gavo Rusijos pilietybę, priduriama dokumente.

Maskva ne kartą yra kritikavusi Kijevą už tai, kaip vykdomas šios tragedijos tyrimas.

Ukraina dabar išgyvena sudėtingą pereinamąjį laikotarpį, praėjusį mėnesį vykusius prezidento rinkimus laimėjus politinės patirties neturinčiam komikui Volodymyrui Zelenskiui.

Viltys, kad naujo prezidento išrinkimas padės pagerinti Rusijos ir Ukrainos santykius žlugo, Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui praėjusį mėnesį paskelbus, kad milijonai ukrainiečių gali gauti Rusijos pasus palengvinta tvarka.

Nuo 2014 metų Rytų Ukrainoje per konfliktą su Rusijos remiamais separatistais žuvo 13 tūkst. žmonių.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Dvidesim pirmas amzius---- !! o zmones vis dar neismoko istorijos "pamoku" ---lyg zverys drasko vieni kitus,;;politikai-fanatikai--provokuoja ,dalinasi visiems pasaulio pilieciams priklausancias ishkasenas ir kitus turtus ,,lipdami per AUKU! kunus

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
PARAŠ0S BENDEROVCAI SUDEGINO ŽMONES GYVUS.DABAR KRAUGERIAI ŠVENČIA SAVO DARBO PASIEKIMUS.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių