Quantcast

Siaubą išgyvenantys turkai širsta ant valdžios: jei žmonės nemirė po griuvėsiais, mirs nuo šalčio

  • Teksto dydis:

Turkijoje ir Sirijoje ketvirtą parą tęsiasi lenktynės su laiku ieškant išgyvenusiųjų žemės drebėjimus. Aukų skaičius jau artėja prie 12 tūkstančių. Sužeistųjų skaičius jau perkopė 40 tūkstančių. Iš po griuvėsių ištraukti ir mirusios gimdyvės kūnas, ir per stebuklą išgyvenusi naujagimė, kuri su motina dar buvo sujungta virkštele, pasakojama LNK reportaže.

Turkijos prezidentas paskelbė nepaprastąją padėtį 10-yje provincijų ir pats nuvyko aplankyti labiausiai nukentėjusias vietoves, tačiau kai kurie mažesni miestai gelbėtojų dar nesulaukė. Žmonės niršta ant valdžios.

Gelbėtojai Turkijoje po suplotu daugiabučiu aptiko gyvų. Čia įstrigę motina su trejų metų vaiku. Tikras stebuklas, kad šaltyje jiems pavyko išgyventi prispaustiems beveik penkiasdešimt valandų.

„Pamojuok į kamerą ir pasakyk, kad tau viskas gerai. Dabar atvesime tavo mamą. Tu – šaunuolis, labai geras. Jis neverkė nė karto ir visą laiką bendravo su mama“, – kalbėjo ant kelių iš po griuvėsių ištrauktą berniuką laikantis gelbėtojas. 

Motina pagimdė po griuvėsiais. Vaikas dar buvo sujungtas su ja virkštele, tačiau gimdyvė neišgyveno

.

Po kelių akimirkų iš griuvėsių iškelta ir motina. O štai šiame vaizdo įraše – dar vienas gelbėjamas trimetis. Jis taip pat ištisas paras praleido įstrigęs tarp nuolaužų. Gelbėtojams sėkmingai pavyksta iškelti ir jį. O čia matyti, kaip tarp griuvėsių 45 valandas įstrigusiam vaikui gelbėtojai prieš ištraukdami duoda vandens.

„Muchamedai, gerk, čia vanduo. Taip, gerk, šaunuolis“, – drąsino gelbėtojai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

O čia – neįtikėtina istorija iš Sirijos. Po griuvėsiais atsidūrusi nėščioji ten ir pagimdė. Dabar vaiką prižiūri medikai.

„Motina pagimdė po griuvėsiais. Vaikas dar buvo sujungtas su ja virkštele, tačiau gimdyvė neišgyveno. Mergaitei ant nugaros yra didelė mėlynė. Ji sutinusi, tikriausiai buvo  prispausta. Taip pat gausu mėlynių ir ant kitų kūno vietų“, – kalbėjo gydytojas Hani Maarouf.

O čia – brolio ir sesers susitikimas po žemės drebėjimo. Ir – neišpasakytas skausmas. Po griuvėsiais liko jų artimieji. Siaubingos akimirkos laukiant žinių iš gelbėtojų.

„Nieko panašaus nesu matęs gyvenime. Esu šokiruotas“, – kalbėjo vietos gyventojas, žiūrėdamas į griuvėsius ir traukiamus žmones.

Jei žmonės nemirė po griuvėsiais, jie mirs nuo šalčio.

 

Šio ir kitų sugriautų miestų gyventojai niršta esą dėl per vangaus valdžios atsako į daugiausiai gyvybių nusinešusį žemės drebėjimą Turkijoje per pastaruosius dešimtmečius.

„Noriu pasakyti valdžiai: „Kur jūs? Žmonėms reikia kažkur prisiglausti.“. Tai, ką matote aplinkui, – vien vietiniai žmonės, o kur valdžia?!“ – piktinosi vyras.

Tačiau nelaimės mastas toks, kad kai kuriose atokesnėse gyvenvietėse žmonės pagalbos, deja, dar turės palaukti. Kai kur per pirmąsias 12 valandų į nelaimės vietą neatvyko nė viena gelbėtojų komanda. Todėl aukų artimieji, vietos policija griuvėsius buvo priversti šalinti plikomis rankomis.

„Galvoju apie tuos, kurie yra po griuvėsiais. Girdžiu riksmus, bet jie negali ištrūkti. Ir mano pusbrolis po griuvėsiais. Gelbėtojai įdėjo pasiklausymo įrenginius, bet nieko negirdėjo, paliko tą vietą ir išvyko kitur“, –  skaudama širdimi kalbėjo moteris.

Žmonės neturi kur prisiglausti ir priversti kęsti šaltį.

„Jie turi evakuoti žmones iš miesto. Neįmanoma čia gyventi. Ypač per tokį šaltį. Žmonės šildosi prie laužų, bet tai gali sušildyti tik trumpam. Yra mažų vaikų. Jei žmonės nemirė po griuvėsiais, jie mirs nuo šalčio“, – niršo vyras, ant rankų laikantis mažametį sūnų. 

Smarkiausiai nukentėjusiose Turkijos teritorijose apsilankė pats prezidentas.

„Mūsų piliečiai neturėtų jaudintis. Mes neleisime, kad jie liktų be prieglobsčio“, – sakė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Žmonės klausia, kur dingo visi jų mokesčiai, surinkti nuo 1999-ųjų. Gyventojai turėjo omenyje mokestį, pavadintą žemės drebėjimo mokesčiu, kuris buvo įvestas po to, kai 1999 metais smarkus žemės drebėjimas sunaikino didelę šiaurės vakarų Turkijos dalį ir žuvo maždaug 17 tūkst. žmonių. Pajamos, kurių vertė dabar siekia beveik 4 milijardus eurų, turėjo būti išleistos nelaimių prevencijai ir pagalbos tarnybų plėtrai. Tačiau, kaip tie pinigai iš tikrųjų buvo išleisti, viešai nepranešama. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kuba

Kuba portretas
Pasirodo ir pas musulmuonus yra tokių, kurie deklaruoja garbingus tikslus, kad vėliau tuo pasinaudotųo pasinaudotų negarbingi valdžiažmogiai...reiškia ne pas mus vienus taip..

Kamuolinis

Kamuolinis portretas
Gaila turkasviliu

Jonas

Jonas portretas
Prezidentą reikia versti, ne veltui buvo bandymas.Manau ten yra diktatūra, ir ne tik vietoj,bet ir pasaulyje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių