Quantcast

Prancūzijos senelių namuose apsinuodiję maistu mirė penki žmonės

  • Teksto dydis:

Prancūzijos pietuose esančiuose senelių namuose dėl įtariamo masinio apsinuodijimo maistu mirė penki šių namų gyventojai ir dar keliolika yra sunkios būklės, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Po sekmadienio pietų apsinuodijimo simptomai, įskaitant vėmimą, pasireiškė dvidešimt dviem senjorams, gyvenantiems į pietus nuo Tulūzos, Lermo mieste esančioje privačioje rezidencijoje „Cheneraie“, sakoma pirmadienį paskelbtame policijos pranešime.

Pareigūnai iš pradžių pranešė apie penkis mirtinai apsinuodijusius žmones, tačiau vėliau tyrimui artimas šaltinis agentūrai AFP nurodė, kad mirė penktas žmogus.

Dar keliolikos iš 82 senelių namų gyventojų būklė yra sunki.

Regiono sveikatos priežiūros agentūra informavo, kad maisto mėginiai buvo paimti tyrimui. Gyventojai buvo apklausti, ką jie valgė.

„Įtariame apsinuodijimą maistu, nes visi incidentai įvyko pavalgius“, – televizijai BFM sakė prokuroro pavaduotoja Marie-Paule Demiguel  (Mari Pol Demiguel) . Pareigūnai taip pat atliks tyrimus senelių namų virtuvėse, nurodė ji.

Vienos mirusios 95 metų senolės anūkė pasakojo, kad pietums seneliai valgė Perigordo salotų, į kurių sudėtį įeina antiena, kumpis ir žąsies kepenėlių paštetas.

„Savo krepšyje tebeturiu meniu ir žinau, kad praėjusį vakarą jiems buvo patiekta Perigordo salotų. Ką tai galėtų reikšti? Ar kaltas žąsies kepenėlių paštetas? Bet kokiu atveju, jie ruošiasi atlikti skrodimus“, – pasakojo moteris laikraščiui „Depeche du Midi“.

Dar dviejų šių senelių namų gyventojų duktė, prisistačiusi Chantal (Šantal), žurnalistams sakė, jog „veikiausiai problemą sukėlė maistas, paruoštas specialiai paliatyvinės slaugos pacientams“.

Privatus operatorius

Nuo 2006 metų veikiantys senelių namai dirba pagal Prancūzijos vyriausybės išduotą licenciją, tačiau jiems vadovauja privati bendrovė „Korian“. Ši įmonė tvirtina turinti didžiausią slaugos namų tinklą Europoje – daugiau nei 800 objektų penkiose šalyse – iš viso 78 tūkst. lovų.

„Vakar sužinojome apie tas keturias mirtis ir susirgimus. Įtariamas apsinuodijimas maistu, vyksta tyrimas ir atliekamos ekspertizės. Kol laukiame jų rezultatų, neturime jokių komentarų“, – nurodoma „Korian“ pareiškime.

„Jeigu bus nustatytas apsinuodijimas maistu, toks atvejis bus gana retas sektoriuje, kur maisto saugumo reikalavimai ir jų priežiūra yra griežti“, – sakė senelių namų asociacijos AD-PA vadovai.

Keli šeimų nariai pirmadienio rytą bandė gauti daugiau informacijos apie savo artimuosius. Psichologų komanda buvo pasiruošusi suteikti reikiamą pagalbą.

Viena pavardės nenorėjusi skelbti moteris sakė, kad atvyko aplankyti Alzheimeriu sergančios savo 84 metų motinos.

„Ačiū Dievui, jai viskas gerai. Sužinojau tik šiandien ryte“, – sakė ji.

Prancūzijos vyriausybė ruošia įstatymo projektą dėl žmonių, gimusių per kūdikių bumą ir netrukus turinčių išeiti į pensiją, išlaikymo. Šiam projektui įgyvendinti iki 2030 metų prireiks papildomų 9 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kiek pas mus senolių po maltiečių sriubos 'galus' atiduoda?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių