Quantcast

Teisingumo departamentas paviešino dokumentą, pateisinusį kratą D. Trumpo namuose

JAV Teisingumo departamentas penktadienį paskelbė kopiją redaguotų rašytinių parodymų, kurie įtikino teisėją anksčiau šį mėnesį leisti Federaliniam tyrimų biurui atlikti kratą buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rezidencijoje Floridoje.

Teisingumo departamento teisininkai prieštaravo parodymų paviešinimui, tvirtindami, kad tai gali pakenkti vykstančiam tyrimui, susijusiam su nacionaliniu saugumu.

Be to, jie pasisakė prieš dokumento išslaptinimą, argumentuodami, kad tai pareikalautų „tokio plataus masto [redagavimo], kad likęs tekstas netektų prasmingo turinio“.

Tačiau ketvirtadienį federalinis teisėjas Bruce'as Reinhartas (Briusas Reinhartas) nurodė išslaptinti parodymus, teigdamas, kad tai atitinka viešąjį interesą šioje byloje, nes ji susijusi su precedento neturinčia krata buvusio prezidento namuose.

Visgi teisėjas sutiko, kad dokumentas būtų smarkiai suredaguotas, sutikęs su Teisingumo departamento argumentais, kad yra „pagrįstas“ poreikis neskelbti reikšmingos jo dalies. 

Parodymų neredaguotoje versijoje tikriausiai išsamiai paaiškinama, kokį tyrimą Teisingumo departamentas atlieka D. Trumpo atžvilgiu, ir galbūt atskleidžiami šaltiniai.

B. Reinhartas nurodė, kad suredaguoti parodymai turi būti išslaptinti iki penktadienio vidurdienio (19 val. Lietuvos laiku). Artėjant dokumento paskelbimo terminui dėl vartotojų antplūdžio sutriko federalinio teismo interneto svetainės darbas.

FTB agentai rugpjūčio 8 dieną surengė reidą D. Trumpo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Palm Biče ir konfiskavo daug dokumentų su žymomis „Visiškai slapta“, „Slapta“ ir „Konfidencialu“. Eksprezidentas negrąžino vyriausybei šių dokumentų nepaisydamas daugybės prašymų ir teismo nurodymo tai padaryti.

Vienas iš teisės aktų, kuriais grindžiamas kratos orderis, yra Šnipinėjimo įstatymas, pagal kurį nusikaltimu laikomas neteisėtas su nacionaliniu saugumu susijusios informacijos gavimas ar laikymas. Kitas pasitelktas teisės aktas draudžia trukdyti federaliniam tyrimui.

D. Trumpas, svarstantis galimybę vėl kandidatuoti į prezidento postą 2024 metais vyksiančiuose rinkimuose, griežtai pasmerkė FTB reidą kaip „raganų medžioklę“. Respublikono teigimu, visa per kratą konfiskuota medžiaga buvo anksčiau „išslaptinta“.

„Politiniai parsidavėliai ir banditai pagal Prezidento oficialių dokumentų įstatymą neturėjo teisės šturmuoti „Mar-a-Lago“ ir vogti visko, kas papuolė po ranka, įskaitant pasus ir konfidencialius dokumentus“, – penktadienį socialiniame tinkle parašė D. Trumpas.

„Jie net įsilaužė į mano seifą. Ar galite patikėti? – rašė jis. – Šiuo metu mes gyvename šalyje be įstatymų, kuri – taip jau atsitiko – taip pat yra žlunganti valstybė!“

Buvęs prezidentas pirmadienį pateikė ieškinį, ragindamas teismą paskirti nepriklausomą ekspertą, kad šis patikrintų FTB iš jo namų  konfiskuotus dokumentus.

Specialusis pareigūnas, kuris nebūtų pavaldus Teisingumo departamentui, nurodžiusiam surengti kratą, įvertintų dokumentus ir nustatytų, kuriuos iš jų D. Trumpas galėtų pasilikti, t. y., jie negalėtų būti naudojami atliekant tyrimus.

Eksprezidento ieškinys buvo pateiktas ne Fort Loderdeilio federaliniam teismui Floridoje, kur buvo išduotas kratos orderis, o Fort Pirso teismui, kurio vienintelis teisėjas yra paskirtas D. Trumpo.


Šiame straipsnyje: Donaldas Trumpaskratadokumentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

fas fas

fas fas portretas
swabiniai klynlaiziai arteja jusu paskutines dienos

Anonimas

Anonimas portretas
Liaudis nori kad butu TRECIAS PASAULINIS KARAS. Karas yra gerai. Apsivalo pasaulis nuo pridurku, parazitu.

taip

taip portretas
prasidejo /demonu/ rusiavimas ir visom saikom bus /hana/ kas reiskia dominavima virs visu tas liecia visus satansionistus velnio tarnus ir tai jau pildosi su Dievo pagalba ===
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių