Quantcast

Baltarusiai vėl prašo tarptautinės pagalbos – vien S. Tichanovskajos indėlio nebepakanka

  • Teksto dydis:

Baltarusiai vėl prašo tarptautinės pagalbos iš Minsko režimo gniaužtų gelbėjant politinius kalinius, praneša Info diena.

Baltarusijos Žmogaus teisių gynimo centro „Viasna“ internetinėje svetainėje – Aliaksandro Lukašenkos režimo politinių kalinių nuotraukos. Gali pasirodyti, kad sąrašas begalinis. Baltarusiai sako pasigendantys griežtos tarptautinės reakcijos. Vien opozicijos lyderės Svetlanos Tichanovskajos indėlio nebepakanka.

Žmogaus teisų gynėjai neslepia, kad saviems be tarptautinės pagalbos padėti jau nelabai gali.

„Šiuo metu Baltarusijoje beveik 700 politinių kalinių. Pusė tūkstančio susiduria su persekiojimu dėl politinių pažiūrų. Reikia toliau kalbėti, kad represijos turi būti sustabdytos. Dabar baltarusiai negali naudotis savo teisėmis, taikios akcijos nebeįmanomos, negalima laisvai reikšti nuomonės. Apie valdžios kritiką net nėra kalbos – dėl to iš karto sulauki įtarimų. Apie tai labai svarbu kalbėti“, – sakė „Viasna“ atstovė Natalia Satsunkevič.

Baltarusija Europos prašo dar kartą atsigręžti į Baltarusijoje kalinčius politinius kalinius ir padėti surasti būdą juos išlaisvinti.

„Kolegų europiečių ir viso pasaulio prašome padėti surasti tuos kelius, kuriuos pasirinkę galėsime užtikrinti, kad mūsų bičiuliai ir kiti politiniai kaliniai galėtų gauti teisinę pagalbą ir galimybę išeiti į laisvę“, – kalbėjo „Viasna“ teisininkas Pavelas Sapelko.

Scanpix nuotr.

Politologai sako, kad A. Lukašenka ėmėsi desperatiškų veiksmų ir tarptautinės bendruomenės tikrai neklausys. Maža to, režimui eskaluojant migrantų krizę, iš dalies pavyko nukreipti dėmesį nuo vidaus politikos problemų.

„Ar neatsitiko taip, kad pastaruoju metu mes daugiau kalbame apie migrantų krizę ir pradedame apskritai abejoti demokratinės, laisvos Baltarusijos perspektyva?“ – retoriškai klausė politologas Vytis Jurkonis.

Šiuo metu Baltarusijoje beveik 700 politinių kalinių. Pusė tūkstančio susiduria su persekiojimu dėl politinių pažiūrų.

Nors Baltarusijos režimui ir yra įvestos griežtos sankcijos, tačiau režimas Tarptautinio valiutos fondo neseniai buvo pamalonintas kone milijardo dolerių injekcija. Analitikai tvirtina, kad tai rodo, jog tarptautinė bendruomenė daugiau nei gilaus susirūpinimo Baltarusijos žmonėms pasiūlyti nepasiruošusi.

„Režimas jaučia ir pilnai naudojasi savo neteisėtumu, kalbant apie nebaudžiamumą. Iš esmės jaučiasi galintys daryti bet ką ir už tai nenešti jokios atsakomybės. Tas nebaudžiamumas yra pagrindinis režimo variklis, kalbant apie visuomenės priespaudą“, – teigė Rytų Europos studijų centro asocijuotas analitikas Maksimas Milta.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis su tuo nesutiko. Jo nuomone, Baltarusijos režimas dar niekada nebuvo taip spaudžiamas, kaip dabar: „Istoriškai niekada nebuvo įvestos Europos Sąjungos ekonominės-sektorinės sankcijos. Ir dar labiau Amerikos, kuri turi tos trečiosios šalies efektą. Tokių niekada nebuvo. Reiškia, šitam režimui ateina pabaiga“.

Su režimo represijomis baltarusiai susidūrė iš karto po prieš metus vykusių milžiniško masto protestų prieš prezidento rinkimus suklastojusį A. Lukašenką. Politinių kalinių gretos Baltarusijos kalėjimuose pildosi ir toliau. Pirmadienį pranešta, kad dėl kenkimo nacionaliniam saugumui vienuolika metų nelaisvės nubausta svarbi Baltarusijos opozicijos veikėja Marija Kalesnikova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Keli parsidavėliai - tai dar ne visi baltarusiai. Tik mėgsta kalbėti jų vardu. Kodel tada kokio Paleckio netapatina su šalimi ? Jo lūpomis gal irgi kalba visa Lietuva.

Dar gyvulys gyvas.......pinigai baigėsi....

Dar gyvulys gyvas.......pinigai baigėsi.... portretas
Agentės fondas tuščias.....išvogtas......Amerika prispausdins kiek reikia.....Batka šaunuolis....susitvarkys...

Morgana

Morgana portretas
Patys baltarusiai šitiek metų nieko neveikė, o dabar kitų rankomis nori pagalbos. Mes kovojom, kovokite ir jūs neverkšlenę. Savoje tėvynėje kovokite, laksto į kitas šalis ir kas iš to , esat perbėgėliai ir tiek
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių