Quantcast

Talibai sako nežinoję apie teroristo A. al Zawahiri buvimą Afganistane

Talibanas neturėjo „jokios informacijos“ apie „al Qaeda“ vadeivos Aymano al Zawahiri (Aimano Zavahirio) buvimą Afganistane, teigiama ketvirtadienį paskelbtame oficialiame pareiškime.

Jis paskelbtas kelios dienos po to, kai Vašingtonas pranešė, kad A. al Zawahiri buvo nukautas per bepiločio orlaivio smūgį Kabule.

„Afganistano Islamo emyrato vadovybė nurodė žvalgybos agentūroms atlikti išsamų ir rimtą šio incidento tyrimą“, – sakoma talibų pareiškime.

JAV sakė, kad liepos 31-ąją, praėjus valandai po saulėtekio, į A. al Zawahiri, vieną ieškomiausių pasaulio teroristų ir 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių sumanytoją, buvo nutaikytos dvi „Hellfire“ raketos, kai jis buvo vieno Kabule esančio namo balkone.

„Teisingumas įvykdytas, ir šio teroristų lyderio nebėra“, – pirmadienį sakė JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir pridūrė, kad tikisi, jog A. al Zawahiri mirtis atneš ramybę 3 000 žmonių, žuvusių Jungtinėse Valstijose Rugsėjo 11-ąją, šeimoms.

Naujienos pasirodė likus mėnesiui iki JAV pajėgų galutinio išvedimo iš Afganistano pirmųjų metinių. Pasitraukus amerikiečiams, šalies kontrolė perėjo į Talibano, du dešimtmečius kovojusio su Vakarų pajėgomis, rankas.

A. al Zawahiri nužudymas yra didžiausias smūgis „al Qaeda“ nuo 2011 metų, kai JAV specialiosios pajėgos nukovė Osamą bin Ladeną, ir verčia abejoti Talibano pažadu nesuteikti prieglobsčio kovotojų grupuotėms.

Pagal Dohos susitarimą, kurį Talibanas su JAV pasirašė Dohoje 2020 metais ir kuris atvėrė kelią JAV pajėgų pasitraukimui iš Afganistano, talibai pažadėjo neleisti, kad Afganistanu vėl būtų naudojamasi kaip starto aikštele tarptautiniam džihadizmui, bet ekspertai mano, kad šis judėjimas niekada nebuvo nutraukęs savo ryšių su „al Qaeda“.

Talibanas ketvirtadienį savo pareiškime pakartojo, kad iš Afganistano teritorijos jokiai šaliai „nekyla jokia grėsmė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių