Quantcast

Susirėmimai tarp Armėnijos ir Azerbaidžano pamažu virsta konvenciniu karu

Per dešimtmečių senumo teritorinį ginčą atsinaujinus nesutaikomų priešininkų Azerbaidžano ir Armėnijos kovoms, žuvo mažiausiai 24 žmonės, o pasaulis sekmadienį ragino nutraukti karo veiksmus.

Didžiausi nuo 2016 metų susirėmimai verčia nuogąstauti dėl naujo karo tarp šių buvusių sovietinių respublikų, nuo 10-ojo dešimtmečio pradžios konfliktuojančių dėl Armėnijos remiamo separatistinio Kalnų Karabacho regiono.

Žuvo mažiausiai 17 armėnų separatistų kovotojų, o dar per 100 buvo sužeisti, sakė Kalnų Karabacho prezidentas Araikas Arutiunianas. Jis pripažino, kad jo pajėgos „prarado pozicijas“.

Abi šalys taip pat pranešė, kad yra žuvusių civilių.

„Mes pavargę nuo Azerbaidžano grasinimų, kovosime iki mirties, kad kartą ir visiems laikams išspręstume šią problemą“, – Jerevane naujienų agentūrai AFP sakė 36 metų Artakas Bagdasarianas, kuris pridūrė laukiantis, kol bus pašauktas į armiją.

Kalnų Karabacho separatistai pranešė, kad žuvo viena armėnė ir vaikas, o Baku paskelbė, kad nuo armėnų separatistų ugnies žuvo azerbaidžaniečių šeima.

Azerbaidžanas paskelbė užėmęs strateginės reikšmės kalną Kalnų Karabache, padedantį kontroliuoti transporto jungtis tarp Jerevano ir šio anklavo.

Armėnijos gynybos ministerijos atstovas Artsrunas Ovhanisianas savo ruožtu sakė, kad Kalnų Karabacho sukilėlių pajėgos nukovė „maždaug 200 azerbaidžaniečių karių ir sunaikino 30 priešo artilerijos vienetų bei 20 dronų“.

 

 

„Visuotinis karas“

Kovos tarp musulmoniško Azerbaidžano ir krikščioniškos Armėnijos gali įtraukti svarbias regiono žaidėjas Rusiją ir Turkiją.

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas paragino pasaulio galias užkirsti kelią Ankaros įsikišimui. „Esame ant visuotinio karo Pietų Kaukaze slenksčio“, – perspėjo jis.

Prancūzija, Vokietija, Italija ir Europos Sąjunga skubiai paragino „nedelsiant nutraukti ugnį“, o popiežius Pranciškus meldėsi dėl taikos.

Turkijos žmonės, kaip visada, palaikys mūsų azerbaidžaniečius brolius

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį išreiškė „didelį susirūpinimą“ ir „griežtai paragino skubiai nutraukti karo veiksmus“.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat sakė, jog yra „itin susirūpinęs“ dėl atsinaujinusių karo veiksmų tarp Armėnijos ir Azerbaidžano Karabacho regione ir paragino šalis nutraukti kovas bei grįžti prie derybų.

JAV valstybės departamentas paskelbė susisiekęs su Armėnija ir Azerbaidžanu, ir „paraginęs abi šalis tuojau pat nutraukti karo veiksmus, pasinaudoti esamais tiesioginiais komunikacijos ryšiais tarp jų, kad būtų išvengta tolesnio eskalavimo“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsinaujinusias kovas aptarė su N. Pašinianu ir paragino „nutraukti karo veiksmus“.

Tačiau Azerbaidžano sąjungininkė Turkija dėl kovų atsinaujinimo apkaltino Jerevaną ir pažadėjo Baku savo „visišką paramą“.

„Turkijos žmonės, kaip visada, palaikys mūsų azerbaidžaniečius brolius visomis išgalėmis“, – tviteryje pareiškė turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Kalnų Karabacho lyderis A. Arutiunianas sakė, kad Turkija siunčia į kovas samdinių ir karo lėktuvų. Jis pridūrė: „Karas jau... [išplito] už Karabacho ir Azerbaidžano konflikto ribų.“

Azerbaidžanas kaltino Armėnijos pajėgas pažeidus ugnies nutraukimą ir sakė pradėjęs kontrpuolimą „gyventojų saugumui užtikrinti“, kurio metu naudojami tankai, artilerijos raketos, karo aviacija ir dronai.

Komendanto valanda, karo padėtis

Anksčiau per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus, Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevaspažadėjo nugalėti Armėnijos pajėgas.

„Mūsų reikalas yra teisingas, pergalė bus mūsų“, – sakė jis, atkartodamas garsų Rusijos Antrojo pasaulinio karo šūkį.

„Karabachas yra Azerbaidžanas“, – pareiškė jis.

Armėnija ir Kalnų Karabachas paskelbė karo padėtį ir karinę mobilizaciją. Azerbaidžanas įvedė karinį valdymą ir komendanto valandą didžiuosiuose miestuose.

Armėnija sakė, kad Azerbaidžanas atakavo civilių gyvenamas vietas Kallnų Karabache, įskaitant pagrindinį miestą Chankendi.

Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad buvo pranešimų apie žuvusius ir sužeistus žmones. „Padaryta didelė žala daugeliui namų ir civilinei infrastruktūrai“, – sakoma pranešime.

Etninių armėnų separatistai Kalnų Karabacho kontrolę iš Baku paveržė per 10-ojo dešimtmečio karą, nusinešusį 30 tūkst. gyvybių.

Derybos vienam iš didžiausių konfliktų, kilusių 1991-aisiais byrant Sovietų Sąjungai, išspręsti yra iš esmės įstrigusios nuo 1994 metais pasiekto ugnies nutraukimo susitarimo.

Prancūzija, Rusija ir Jungtinės Valstijos kaip „Minsko grupė“ tarpininkavo taikos pastangoms, bet ankstesnės didelės pastangos dėl taikos susitarimo žlugo 2010-aisiais.

Fronto linijos bombardavimas

„Esame per žingsnį nuo didelio masto karo“, – naujienų agentūrai AFP sakė Olesia Vartanian iš analitinio centro „International Crisis Group“.

„Viena pagrindinių dabartinės eskalacijos priežasčių yra kokio nors aktyvaus tarptautinio tarpininkavimo nebuvimas“, – sakė ji.

Sekmadienį ryte Azerbaidžanas pradėjo bombardavimą palei Kalnų Karabacho fronto liniją, taip pat ir civilinių taikinių bei taikinių Chankendi mieste, nurodė Kalnų Karabacho prezidentūra.

Esame per žingsnį nuo didelio masto karo

Separatistų Gynybos ministerija paskelbė, kad jos pajėgos numušė keturis azerbaidžaniečių sraigtasparnius ir 15 dronų, tačiau Baku tai paneigė.

Liepos mėnesį per intensyvius susirėmimus palei abiejų valstybių tarpusavio sieną už kelių šimtų kilometrų nuo Kalnų Karabacho žuvo mažiausiai 17 karių iš abiejų šalių.

Per didžiausius ankstesnius pastarųjų metų susirėmimus Kalnų Karabache 2016 metų balandį žuvo maždaug 110 žmonių.

Pirmadienį ryte Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Armėnijos kariuomenė intensyviai apšaudo Azerbaidžano Tartaro miestą.

„Priešas tikslingai taikosi į civilius asmenis ir civilinius objektus. Apšaudydama taikius Tartaro miesto gyventojus Armėnija vėl šiurkščiai pažeidžia tarptautinę humanitarinę teisę ir pasitelkia prieš civilius asmenis nukreiptas teroristines priemones“, – sakoma pareiškime.

Dokumente taip pat teigiama, kad ginčijamame Kalnų Karabache dislokuoti azerbaidžaniečių kariai nekariauja su taikiais gyventojais ir „terengia kontratakas pagal tarptautinę humanitarinę teisę“.

Armėnijos gynybos ministerijos atstovė Šušan Stepanian savo ruožtu nurodė, kad Azerbaidžano armija pirmadienį ryte atnaujino karo veiksmus Kalnų Karabacho konflikto zonoje, o Armėnijos pajėgos imasi atitinkamų priemonių.

„Priešininkas patyrė daug nuostolių“, – feisbuke parašė atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas Mačiulis

Vytautas Mačiulis  portretas
Esu tikras taikdarys- pacifistas veganas, 42 metų amžiaus, pats prievarta atlikęs karo tarnybą, patyręs nestatutinius santykius mokomajame pulke ir tebelaikomas Nato karo rezerve, gal dar net ir mane sugalvos ten pasiūst "Tėvynės" labui?! Kario liudijimą aš suplėšęs išmečiau vos tik nebereikėjo jo pateikti darbinantis.

Vytautas Mačiulis

Vytautas Mačiulis  portretas
Keista tai, kad tie - pavyzdžiui Rusija, JAV, Prancūzija, katrie patys kariauti yra su kitais linkę, kitiems nurodinėja gyventi taikoje... O tarkim Kosta Rika katra be jokios kariuomenės vienintelė šalim Pasaulyje tėra, regis ir tyli šia tema.

Vytautas Mačiulis

Vytautas Mačiulis  portretas
Bet užvis įdomiausia bus jei krikščionys krikščionis, savo artimiausius kaimynus ir dargi savo ankstesnius bendražygius žudys. Turiu omenyje Baltijos šalis ir Rusiją, katalikus ir stačiatikius, vyresnius gal net kartu Afganistane kaip draugai prieš talibus katruos tada rėmė JAV, kariavusius...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių