Quantcast

Sulaikytas protestuotojas apie pareigūnų žiaurumą: mušė kūną, nardino galvą į klozetą

  • Teksto dydis:

Portale „Belsat“ paviešintas dar vienas šiurpą keliantis pasakojimas, kuriame – įvykių sūkuryje Minske atsidūrusio dvidešimtmečio protestuotojo išgyvenimai iš pirmų lūpų. Jaunuolis neslepia, ką jam teko patirti atsidūrus už grotų Gomelyje – pareigūnų žiaurumas, kankinimai ir humaniškumo trūkumas.

Pirmosios protestų dienos

20-metis Ilja (vardas pakeistas – red. past.) aktyviai dalyvavo pirmosios protestų akcijų dienos riaušėse. Kaip teigė pats, padėjo žmonėms išsilaisvinti iš OMON pareigūnų, brovėsi per užkardas, tvirtindamas, jog, dar gerai prisimena, kuomet milicininkai pradėjo naudoti garsines granatas prieš akcijos dalyvius.

„Iš pradžių susidarė įspūdis, kad jos baisiau skamba ir atrodo iš toli, negu bėgant per jas užsidengus ausis“, – prisiminė jaunuolis.

Vaikinas teigia, pajutęs neviltį, kuomet išvydo sunkvežimius su grotomis ir vandens patrankas.

Jaunuolis prisimena, kad tą rugpjūčio 9-10 naktį išgyveno tikrą siaubą: „Vienintelis dalykas, kas mums beliko – skanduoti tiesos šūkius. Tačiau žodžiai neišgelbės nuo smurto“.

„Aš bėgiojau po kiemus visiškai vienas, aplink nieko nebuvo, net namų languose niekur nedegė šviesa, o gatvėse stovėjo kolonos technikos. Aš mačiau, kaip OMON pareigūnai bėgiojo po kiemus, griebė žmones, stovėjusius gatvėje ar šalia laiptinių. Tą akimirką mano taisyklė buvo: „Judėjimas – tai išgyvenimas“.

Vienas iš protestuotojų neteko kojos

Netrukus jis sutiko vyrą, sėdėjusį automobilyje, gal būtent tai ir išgelbėjo jį nuo sulaikymo tą dieną.

Ilja rugpjūčio 10-ąją vadino šventine diena. „Dainas dainavom, klausėmės skanduočių. Aš ilsėjausi ir laukiau: iš kur dabar galėtų pasirodyti pareigūnai?“, – dėstė jaunas vyras.

Atsirado jie netikėtai, iškart panaudodami garsines granatas. „Vyras neteko kojos prieš pat mano akis. Trys vyrai nutempė jį į stotelę, kur pasodino ant suolo ir iškvietė greitąją pagalbą. Aš labai džiaugiausi, kai sužinojau, kad jis išgyveno“, – pasakojo jaunuolis.

Pareigūnai daužė dubenį, klubus. Žemino ir naudodami žodžius, ir nardindami galvą į klozetą. Kuomet atsisakiau dalyvauti apklausoje, pradėjo mušti visą kūną ir trankyti galvą.

OMON neleido žmonėms priartėti arčiau nei 50 metrų atstumu – visi nuolat atsitraukinėjo.

„Man tuo metu pasirodė, kad mes pralaimėjome, po to sužinojome ir apie žuvusįjį...“

Kankinimas

Ilja tuomet nusprendė grįžti į savo gimtąjį miestą Gomelį. Jam atrodė, kad ten protestai dar neužgeso. Iškart, rugpjūčio 11-ąją, jis dalyvavo vietinėje akcijoje. Vaikinas pasakojo, kad vaikščiojo vienoje pagrindinėje gatvėje su raudonai balta juosta, kai buvo pastebėtas pareigūnų.

Jaunuolis buvo sulaikytas netoli centrinės miesto aikštės. Sulaikymo metu jo nemušė, nuvežė į vieną artimiausių policijos poskyriu, kur apžiūros metu surado pipirinių dujų balionėlį.

„Dėl to mane nuvedė į specialųjį aukštą. Pareigūnai daužė dubenį, klubus. Žemino ir naudodami žodžius, ir nardindami galvą į klozetą. Kuomet atsisakiau dalyvauti apklausoje, pradėjo mušti visą kūną ir trankyti galvą“, – dalijosi jaunas vyras.

Vos paleistas į laisvę jaunuolis vėl protestavo

Tą pačią dieną vietos teismas skyrė jam 10 parų administracinio arešto bausmę. Ją atliko Gomelio tardymo izoliatoriuje, kur kameroje laiką leido kartu su 22 žmonėmis. Didžioji dalis jų – protesto akcijų dalyviai.

Vaikinas teigė, kad jo kameroje daugiau sumuštų žmonių po sulaikymo nebuvo. Kaip paaiškėjo, iš sulaikytų asmenų surinkti daiktai, kaip kad cigaretės, dešrelės, sausainiai – bus maistas visiems sulaikytiesiems.

Tačiau, lyginant sąlygas Minske ir Gomelio izoliatoriuje, pastarajame netgi leido ilgiau miegoti, nei įprasta įkalinimo įstaigoje.

Taip pat, visi žmonės buvo reguliariai vedžiojami grupėmis po 10 rašyti prisipažinimus ir atgailavimus dėl padarytos veikos. Ilja pasirašyti atsisakė.

Bausmės atlikimo pabaiga

Į laisvę jaunuolis buvo išleistas rugpjūčio 15-ąją, o jau kitą dieną jis dalyvavo dar vienoje eilinėje protesto akcijoje. Jaunas vyras pateikė apeliaciją dėl teismo sprendimo ir parašė pareiškimą Tyrimų komitetui dėl milicininkų smurto. Kaip teigia pats vaikinas, jis jaučiasi gerai – milžiniškų traumų sulaikymo metu nepatyrė.

Nepaisant visų įvykių, Ilja teigia, kad ir toliau nepasiduos bei kovos.

Baltarusijoje jau dvi savaites vyksta masiniai protestai prieš oficialius prezidento rinkimų rezultatus, kuriais remiantis, šeštai kadencijai su 80,1 proc. balsų buvo perrinktas Aliaksandras Lukašenka, o jo varžovė opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja esą surinko 10,12 proc. balsų.

Iš viso per protestus sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių. Šimtai jų nukentėjo sulaikymo metu. Keturi žmonės neteko gyvybių. Šiuo metu nėra informacijos, kad kieno nors iš teisėsaugos pareigūnų, panaudojusių perteklinę jėgą, atžvilgiu būtų pradėta baudžiamųjų bylų.

Nuo rugpjūčio 13-osios protestai ir streikai prasidėjo ir daugybėje Baltarusijos bendrovių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
" Kaip teigė pats, padėjo žmonėms išsilaisvinti iš OMON pareigūnų, brovėsi per užkardas..." iš serijos taikus protestuotojas

Anonimas

Anonimas portretas
> Glušbereti, pirmasis nusprogo mesdamas savadarbį sprogmenį į pareigūnus, dar vieną pašovė, kai ginkluoti metaliniais strypais užpuolė pareigūnus ir sukėlė tiesioginį pavojų jų gyvybėms ( nusibaigė ligoninėje) , tračią suvažinėjo patys riaušininkai. Daugiau "didvyrių" nėra :)

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Baltarusijai valkatų (šiukšlių) nereikia, Lietuvai reikia.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių