Quantcast

Sukčiai, netikę investuotojai ar aukos?

Vatikane pradėta nagrinėti istorinė byla, kurioje prieš civilinį teismą pirmą kartą stojo kardinolas. 73-ejų dvasininkas iš Sardinijos Giovanni Angelo Becciu ir dar devyni asmenys kaltinami sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnyba, pinigų plovimu ir turto prievartavimu.

Iškalbingos analogijos

Antradienį prasidėjęs teismas Italijos žiniasklaidoje pavadintas "maxiprocesso" – šis terminas paprastai vartojamas tais atvejais, kai tiesos akimirką prieš Temidę tenka išgyventi mafijos klanų vadeivoms ir jų pakalikams. G.A.Becciu ir jo kompanionų nusikaltimai toli gražu neprilygsta mafijos veiklai, tačiau bylos apimtis (kaltinamasis aktas – 490 psl.), jame naudojama leksika iš tiesų gana pagrįstai suponuoja mintį apie "maxiprocesso". Juolab kad ir premjera dviguba: pirmą kartą kardinolas stojo prieš Vatikano pasaulietiškąjį teismą ir pirmą kartą dėl mafijos krikštatėvio vertų nusikaltimų.

Panašiai kaip ir mafiozų bylose, G.A.Becciu veiklos tyrimo geografija nusidriekė toli už Vatikano sienų: pasiekė ir Jungtinius Arabų Emyratus, per Lamanšo sąsiauryje esančią Džersio salą, Šveicariją, Liuksemburgą, Slovėniją. Dar viena paralelė – pirmosios instancijos teismui pirmininkauja mafijos medžiotojas Giuseppe Pignatone. 72 metų buvęs prokuroras  dirbo įspūdingoje 2014–2019 m. Romoje vykusioje "Mafia Capitale" byloje. 2019 m. spalį popiežius Pranciškus paskyrė jį civiliniu teisėju Vatikano teisme.

Giovanni Angelo Becciu / Reuters nuotr.

Kaltinimus šios unikalios bylos herojams Vatikano prokurorai, vadovaujami vyriausiojo prokuroro Giano Piero Milano, paskelbė po gerus dvejus metus vykusio tyrimo.

Po antradienį vykusio pirmojo teismo posėdžio paskelbta pertrauka iki vasaros atostogų pabaigos rugsėjį, o pats procesas pirmosios instancijos teisme veikiausiai užsitęs mėnesių mėnesiais.

Naudojo tikinčiųjų lėšas

Proceso centre – finansų skandalas dėl nekilnojamojo turto objekto Londono Čelsio rajone. Buvęs garsiosios universalinės parduotuvės "Harrods" sandėlis Sloano prospekte vieną dieną virs gyvenamuoju kompleksu su prabangiais loftais. Šventasis Sostas, tiksliau Valstybės sekretoriatas, į šį projektą investavo apie 350 mln. eurų. Nemaža dalis panaudoto kapitalo – iš fondo, kuriam lėšos kartą per metus renkamos visose katalikų bažnyčiose. Birželio 29 d. minimos Šv.Petro ir Povilo šventės metu renkamos aukos turėtų būti skiriamos labdarai ir bendroms Vatikano išlaidoms padengti.

Kaltinamajame akte teigiama, kad Valstybės sekretoriatas nuo pirmosios 200 mln. eurų investicijos 2013-aisiais kasmet investuodavo vis daugiau, buvo pasitelkiami įvairūs investiciniai fondai ir jų tarpininkai. Prokurorai įsitikinę, kad kaltinamieji slėpė didelius pirmųjų investicijų praradimus, savinosi vis daugiau Valstybės sekretoriato lėšų. Be to, brokeriai ir konsultantai gavo dešimtimis milijonų eurų vertinamą atlygį, nors jų fondų biudžetuose vėrėsi skylės.

Ar ankstesnės Vatikano investicijos atsipirks bent iš dalies, ar su jomis susijusias viltis teks apskritai palaidoti, paaiškės tik tada, kai minėtas pastatas Londone bus renovuotas ir parduoti butai.

Tarp kitų abejotinų operacijų – pinigai, kuriuos Maltoje įsikūręs "Centurion Global Fund", valdantis 50 mln. eurų Vatikano lėšų, investavo, pvz., į Agnelli šeimos skandalingosios atžalos Lapo Elkanno saulės akiniais ir aksesuarais prekiaujančią įmonę "Italia Independent" (6 mln. eurų). Dar 4,3 mln. eurų buvo investuota į juostos apie Eltoną Johną "Rocketman" ir naujausią filmo "Vyrai juodais drabužiais" tęsinio gamybą.

Pirmą kartą kardinolas stojo prieš Vatikano pasaulietiškąjį teismą ir pirmą kartą dėl mafijos krikštatėvio vertų nusikaltimų.

Atmeta kaltinimus

Be G.A.Becciu į kaltinamųjų suolą sėdo ir keli aukšto rango dvasininkai, civiliai valstybės sekretoriato bei įvairių Vatikano finansinių institucijų darbuotojai, Italijos verslo žmonės, turintys ilgalaikių ryšių su Šventuoju Sostu, bei šveicarų advokatas René Brülhartas.

Jį 2014 m. lapkritį popiežius Pranciškus buvo paskyręs Vatikano finansinės informacijos tarnybos (FIA) vadovu, o po penkerių metų jis pats atsisakė šių pareigų.

R.Brülhartas teigia, kad jam pareikšti kaltinimai pagrįsti procesine klaida, kurią Vatikano teismai turi pripažinti nedelsdami. Jis teigia, kad vadovaudamas FIA visada elgėsi teisingai, lojaliai ir tarnavo vien tik Šventojo Sosto interesams.

Kaltinamųjų suole – ir italas verslininkas Gianluigi Torzi, esą pasinaudojęs ne tik Vatikano lėšomis, bet ir apgavęs jo pareigūnus.

G.A.Becciu, kuris pirmųjų investicijų Londone metu vadovavo Valstybės sekretoriatui, kategoriškai atmetė visus jam pareikštus įtarimus. Jei būtų pripažintas kaltu, jam grėstų laisvės atėmimas iki penkerių metų. Keturiems Italijos investicijų patarėjams, palaikiusiems puikius ryšius su Valstybės sekretoriatu, gresia ilgiausios laisvės atėmimo bausmės – nuo devynerių iki septyniolikos metų.

Kardinolo ledi

Vienintelė moteris tarp kaltinamųjų – 40 metų patarėja saugumo klausimais Cecilia Marogna, kuri, kaip ir G.A.Becciu, kilusi iš Sardinijos ir Italijos žiniasklaidoje vadinama "kardinolo ledi".

Kaltinime teigiama, kad ji nuo 2020 m. rugsėjo 16-osios vakaro iki kitos dienos popietės buvo apsistojusi Vatikano Tikėjimo doktrinos kongregacijos rūmuose. Juose taip pat yra G.A.Becciu privatūs apartamentai. Be to, kaltinamajame akte yra dokumentuota, kad C.Marogna iš kardinolo gavo 575 tūkst. eurų už nenurodytas paslaugas, susijusias su saugumo priemonėmis prieš galimus teroristinius išpuolius Šventojo Sosto diplomatinėse atstovybėse, taip pat už derybas, kad būtų paleisti pagrobti dvasininkai.

Geostrategijos eksperte save vadinanti C.Marogna gali pasigirti puikiais ryšiais su Italijos slaptosiomis tarnybomis. Ji neneigia, kad didelę dalį savo pajamų išleido 120 apsipirkimų "Prada", "Missoni" ir "Louis Vuitton" butikuose bei prabangiuose viešbučiuose.

Tiesos ieško ir teisiamieji

Istorinį teismą apsunkina tai, kad Vatikane esama kelių lygiagrečių bylų. Pernai rugsėjį popiežius atleido G.A.Becciu iš Beatifikacijos ir Kanonizacijos kongregacijos prefekto, atėmė visas teises, kurias jis buvo įgijęs kartu su kardinolo titulu. Tai kelia nuogąstavimų, esą G.A.Becciu yra nuteistas dar nepasibaigus teismui. Kita vertus, iš pareigų jis buvo atleistas ne dėl šios istorijos, bet dėl 100 tūkst. eurų, skirtų iš Vatikano valstybės sekretoriato, G.A.Becciu brolio vadovaujamai labdaros organizacijai.

Įtarimą, kad ši byla – principinis procesas prieš G.A.Becciu, dar labiau kursto tai, kad teisiamųjų suole nėra nei valstybės kardinolo sekretoriaus Pietro Parolino, kuris, būdamas G.A.Becciu vadovu, žinojo apie finansines operacijas Londone, nei Šventojo sosto valstybės vicesekretoriaus Egdaro Peña Parros. Tiek P.Parolinas, tiek E.Peña Parra laikomi artimiausiais popiežiaus Pranciškaus patikėtiniais kurijoje. Šis faktas teikia peno kalboms, esą ryšiai su popiežiumi juos saugo nuo baudžiamojo persekiojimo.

G.A.Becciu yra pateikęs skundų dėl šmeižto, kurį esą paskleidė kelios žiniasklaidos priemonės. Tad Italijoje laukiama lygiagrečiai vyksiant kitų teismo procesų – jame G.A.Becciu pasirodytų jau kitoje barikadų pusėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geriausi prievartiniai investuotojai

Geriausi prievartiniai investuotojai portretas
Tai lietuvos pensininkai, kurie net nežinodami investavo į Austėjos ir Gabrylos verslus. Pensijas matys kaip ausis, o Gabryla praturtėja dešimtimis mln euriukų per metus.

na....tam Vatikano aferistu , sukciu ,zuliku

na....tam Vatikano aferistu , sukciu ,zuliku  portretas
ir visu rusiu iskrypeliu lizde --surast ,,, netikusy investuotojs,auka,,,, neymanoma --belieka tik sukciai , kuriuos vatikano teisme teisia kiti teismo sukciai...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių