Quantcast

Sudužusiame Rusijos lėktuve sprogimo nebuvo

  • Teksto dydis:

Rusijos pareigūnai, atliekantys į Siriją skridusio karinio lėktuvo katastrofos tyrimą, ketvirtadienį pranešė, kad prieš lėktuvui nukrentant į Juodąją jūrą sprogimo jame nebuvo, bet jo prietaisai veikė blogai.

Sovietų laikų lėktuvui Tu-154, vos pakilusiam iš Sočio oro uosto sekmadienio rytą nukritus į jūrą, žuvo visi juo skridę 92 žmonės. Tarp jų buvo dešimtys žinomo Raudonosios armijos dainų ir šokių ansamblio atlikėjų.

„Lėktuve nebuvo sprogimo, galiu tai pasakyti užtikrintai, – sakė Rusijos oro pajėgų skrydžių saugumo vadovas Sergejus Bainetovas. – Tačiau terorizmo aktas nebūtinai turi būti sprogimas, todėl mes neatmetame terorizmo versijos“.

Tuo metu transporto ministras Maksimas Sokolovas nurodė, kad tyrimo metu nustatyta, jog lėktuvo prietaisai neveikė normaliai, tačiau iki sausio jis sakė neskelbsiąs jokių išvadų. Jis taip pat paragino žurnalistus neskelbti jokių teorijų.

„Akivaizdu, kad prietaisai veikė nenormaliai. Kodėl taip atsitiko, turės išsiaiškinti ekspertai“, – sakė jis žurnalistams.

Kariuomenės ansamblis turėjo koncertuoti Rusijos kariams Sirijos Hmeimimo bazėje, iš kurios rusų oro pajėgos palaiko Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) kariuomenę kovoje su sukilėliais.

Pasak S. Bainetovo, oro pajėgos uždraudė eksploatuoti Tu-154 lėktuvus, kurie nenaudojami komerciniams skrydžiams, kol bus pateiktos šios katastrofos tyrimo „pirmosios išvados“.

Lėktuvą valdė patyręs pilotas, turėjęs 4 tūkst. val. skraidymo patirtį, iš kurių 1 tūkstantį 500 val. jis skraidė būtent Tu-154 lėktuvu. Antros juodosios dėžės, kurioje įrašyti pilotų kabinos pokalbiai, tyrimas leidžia manyti, kad pilotas pastebėjo kažkokį gedimą.

„Viskas vyko gana normaliai, bet vienu metu lėktuvo vadas leido suprasti, kad kažkas vyksta nenormaliai“, – sakė jis. Visas skrydis truko 70 s, pridūrė jis, tačiau „nenormali padėtis“ truko vos 10 s.

Rusijos žiniasklaida, cituodama lėktuvo pilotų pokalbį, pranešė, kad laiku nesusiskleidė lėktuvo užsparniai, todėl jis nukrito, tačiau S. Bainetovas atsisakė patvirtinti šią versiją.

„Pagrindinė paieška baigta“

Trečiadienį Maskvos rajono karių kapinėse buvo palaidota pirmoji katastrofos auka, pranešė pareigūnai. Tačiau daugumos žuvusiųjų palaikai vis dar yra po vandeniu, nors pagrindinis paieškos etapas baigėsi.

„Šiuo metu viskas, kas gali būti susiję su lėktuvo nukritimu, jau iškelta į paviršių“, o jo dalys „yra dėliojamos krante“, – sakė ministras M. Sokolovas.

„Mes nustatėme, kad lėktuvas beveik visiškai sudužo atsitrenkęs į vandens paviršių ir jūros dugną, o tai, žinoma, apsunkino paiešką“, – pareiškė jis.

Pasak M. Sokolovo, kol kas gelbėtojams pavyko ištraukti tik 19 kūnų ir maždaug 230 atskirų kūno dalių.

Lėktuvo katastrofa, kuri įvyko Kremliui švenčiant Alepo atsiėmimą – didžiausią B. Assado pajėgų pergalę nuo praėjusių metų, kai Rusija pradėjo savo aviacijos antskrydžius, sukrėtė visą Rusiją.

Sočio ir Maskvos gyventojai dėjo gėles specialiai žuvusiųjų pagerbimui skirtose vietose, minėdami garsiojo ansamblio narių ir organizacijos „Teisingoji pagalba“ vadovės Jelizavetos Glinkos, žinomos kaip „daktarė Liza“, atminimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių