Quantcast

Su prancūzais bus tariamasi dėl Dievo Motinos katedros atstatymo

  • Teksto dydis:

Su Prancūzijos piliečiais bus tariamasi, kaip reikėtų atstatyti balandžio 15-ąją gaisro nuniokotą Dievo Motinos katedrą, penktadienį sakė kultūros ministras Franckas Riesteris (Frankas Risteris).

„Prancūzai galės pareikšti savo nuomonę, o tada pažiūrėsime, koks (bus priimtas) sprendimas ir kaip Dievo Motinos katedra bus restauruota“, – televizijai LCI sakė jis.

Ministras pažadėjo „debatus ir dideles konsultacijas“, bet vyriausybė tars paskutinį žodį dėl garsiosios Paryžiaus katedros, kurią prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) žadėjo atstatyti per penkerius metus.

Per gaisrą, kurio priežastys vis dar tiriamos, buvo sunaikinti katedros stogas ir smailė.

Prancūzija paskelbė tarptautinį architektūros konkursą atstatymui, tad atsirado galimybė XIII amžiaus statiniui suteikti modernių elementų.

Ekspertai pažymi, kad katedra periodiškai būdavo keičiama, pavyzdžiui, per gaisrą įgriuvusią smailę XIX amžiuje pristatė prancūzų architektas Eugene'as Viollet-le-Ducas (Eženas Violė-le-Diukas).

Viešosios nuomonės tyrimų agentūros „YouGov“ apklausa šią savaitę parodė, kad 54 proc. respondentų nori atstatyti katedrą lygiai tokią, kokia ji buvo, įskaitant smailę ir pinklų švino stogą rėmusį didžiulių ąžuolinių sijų „mišką“.

Tik ketvirtadalis apklaustųjų pritarė minčiai, kad atstatant katedrą turėtų atsirasti koks nors modernus „architektūrinis gestas“, o dar 21 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

„Apskritai, atstatant katedras pridedama naujų elementų. Tad kodėl nepadarius kokio nors architektūrinio gesto, kuris leistų mums sakyti, kad buvo „prieš“ ir „po“, ir mes neapsimetame, kad nieko neįvyko?“ – sakė F. Riesteris.

„Tačiau viskas bus daroma derinant, tariantis, nieko nebus daroma žmonėms už nugarų“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PrancuzamsVarliaedziams

PrancuzamsVarliaedziams portretas
Siulau nerealia ideja ir nemokamai, aisku galetumete ir susimoketi. Visas tas dalis kurios sudege padarykite stiklines. As rimtai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių