Quantcast

Šri Lankoje protestuotojai sutiko palikti užimtus valstybinius pastatus

Šri Lankos antivyriausybinių protestų dalyviai ketvirtadienį pareiškė, kad atlaisvina užimtus valstybinius pastatus, bet pažadėjo tęsti savo kampaniją atstatydinti prezidentą ir premjerą rimtos ekonominės krizės akivaizdoje.

Savaitgalį protestuotojai užėmė prezidento Gotabayos Rajapaksos (Gotabajos Radžapakšos) rezidenciją ir privertė jį pabėgti į Maldyvus. Trečiadienį aktyvistai taip pat šturmavo ministro pirmininko Ranilo Wickremesinghe (Ranilo Vikremesingės) biurą.

73 metų G. Rajapaksa ketvirtadienį iš Malės išskrido į Singapūrą, tačiau apie jo atsistatydinimą vis dar nebuvo paskelbta, nors jis anksčiau žadėjo atsistatydinti trečiadienį.

Šri Lankos saugumo šaltinių teigimu, jis tikriausiai dar kurį laiką norės likti šiame mieste valstybėje, o paskui galbūt persikels į Jungtinius Arabų Emyratus.

Būdamas prezidentas, G. Rajapaksa turi imunitetą nuo sulaikymo, todėl manoma, kad prieš atsistatydindamas jis norėjo išvykti į užsienį, kad išvengtų galimo arešto.

Šimtai tūkstančių žmonių aplankė prezidento rezidencijos kompleksą nuo tada, kai jis buvo atvertas visuomenei, pabėgus G. Rajapaksai ir pasitraukus apsaugininkams.

Ten buvęs 49 metų įmonės savininkas Gihanas Martynas (Gihanas Martinas) apkaltino valstybės vadovą bandymu „laimėti laiko“.

„Jis bailys, – sakė verslininkas. – Jis sugriovė mūsų šalį kartu su Rajapaksų šeima. Todėl mes juo visiškai nepasitikime. Mums reikia naujos vyriausybės.“

Saugumo šaltiniai Kolombe pranešė, kad jau parengtas G. Rajapaksos atsistatydinimo raštas.

„Vos tik jis uždegs žalią šviesą, parlamento pirmininkas jį paskelbs“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš šaltinių.

Tačiau R. Wickremesinghe, kurį G. Rajapaksa paskyrė laikinuoju prezidentu, pareikalavo evakuoti valstybinius pastatus ir nurodė saugumo pajėgoms daryti „viską, kas būtina tvarkai atkurti“. Jis taip pat paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį.

Ketvirtadienį viena protestuotojų atstovė pareiškė: „Mes taikiai pasitraukiame iš prezidento rūmų, prezidento sekretoriato ir ministro pirmininko biuro, tačiau tęsime savo kovą.“

Protestus palaikantis aukščiausio rango budistų vienuolis paragino grąžinti prieš daugiau nei 200 metų pastatytą prezidento rezidenciją valdžiai, taip pat pasirūpinti, kad būtų išsaugoti vertingi meno kūriniai ir eksponatai.

„Šis pastatas yra nacionalinė vertybė ir turėtų būti saugomas, – žurnalistams sakė vienuolis Omalpe Sobitha (Omalpė Sobita). – Turi būti atliktas tinkamas auditas, o turtas grąžintas valstybei.“

Ketvirtadienį auštant komendanto valanda buvo atšaukta, o vėliau tą pačią dieną vėl buvo įvesta sostinėje.

Policija pranešė, kad per naktinius susirėmimus su protestuotojais prie parlamento buvo sužeisti karys ir policininkas.

Mėginimas įsiveržti į teisėkūros instituciją buvo atremtas – priešingai nei kitose vietose, kur protestuotojų pastangos buvo sėkmingos.

Pagrindinė Kolombo ligoninė informavo, kad trečiadienį buvo hospitalizuoti maždaug 85 sužeistieji. Pranešama, kad vienas vyras užduso nuo ašarinių dujų premjero biure.

Tačiau 26 metų studentas Chirathas Chathuranga Jayalathas (Čiratas Čaturanga Džajalatas) sakė: „Žudydami žmones negalite sustabdyti šio protesto. Jie šaudys mums į galvas, bet mes tai darome iš širdies.“

Nušvilptas

Pasak Maldyvų žiniasklaidos, trečiadienį Malės oro uoste G. Rajapaksa buvo nušvilptas, į jį buvo svaidomi įžeidimai. Tuo metu kita aktyvistų grupė surengė demonstraciją, ragindama pareigūnus neleisti prezidentui saugiai išvykti.

Pasak žiniasklaidos, naktį G. Rajapaksa praleido itin prabangiame kurorte „Waldorf Astoria Ithaafushi“.

Žurnalistai priešino prabangų apgyvendinimą su sunkia jo tautiečių padėtimi: keturiems iš penkių Šri Lankos gyventojams dėl šalyje kilusios rimtos ekonominės krizės tenka rečiau valgyti.

G. Rajapaksa kaltinamas neūkiškumu, dėl kurio Šri Lankoje baigėsi užsienio valiutos rezervai ir tapo nebeįmanoma finansuoti net būtiniausių prekių importą – taigi, 22 mln. gyventojų susidūrė su didžiuliais sunkumais.

Balandį Šri Lanka, turinti 51 mlrd. dolerių (eurų) užsienio skolą, tapo nemokia, o vėliau pradėjo derybas su Tarptautiniu valiutos fondo dėl galimos finansinės pagalbos.

Saloje valstybėje jau beveik baigėsi ir taip menkos benzino atsargos, o vyriausybė nurodė uždaryti ne pirmo būtinumo įstaigas ir mokyklas, kad mažiau žmonių vyktų į darbą ir būtų taupomi degalai.

Pasak diplomatinių šaltinių, G. Rajapaksos bandymai gauti JAV vizą buvo nesėkmingi, nes prieš kandidatuodamas į prezidentus 2019 metais jis atsisakė Jungtinių Valstijų pilietybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių