Quantcast

Sidnėjui iškilęs „katastrofinis“ gamtinių gaisrų pavojus

Australijos pietrytinėje Naujojo Pietų Velso valstijoje pirmadienį buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, o Sidnėjaus apylinkių gyventojų buvo perspėti dėl „katastrofinio“ gaisrų pavojaus, liepsnoms nuniokojus kai kuriuos rytinius šalies rajonus.

Naujojo Pietų Velso gelbėjimo tarnybų ministras Davidas Elliottas (Deividas Eliotas) sakė, kad gyventojų laukia „bene pavojingiausia krūmynų gaisrų savaitė, su kuria yra kada nors susidūrusi ši šalis“.

Australijos didžiausiame mieste ir jo prieigose pirmąkart skelbiamas aukščiausio lygio pavojus. Tarnybos perspėjo, kad „pavojus gresia gyvybėms ir namams“.

„Nėra nieko pastatyta arba pritaikyta atlaikyti sąlygas, kurių galima tikėtis katastrofinėmis sąlygomis“, – sakė Naujojo Pietų Velso kaimiškų vietovių priešgaisrinių tarnybų komisaras  Shane'as Fitzsimmonsas (Šeinas Ficsimonsas).

Antradienį prognozuojama didelė kaitra ir smarkūs vėjai, lemsiantys itin aukšto lygio gaisringumą. Dėl šios priežasties Naujojo Pietų Velso pirmoji ministrė Gladys Berejiklian (Gledis Beredžiklian) paskelbė valstijoje septynių dienų nepaprastąją padėtį.

Jau trys žmonės žuvo, tūkstančiai buvo priversti palikti savo namus, o apie 150 namų supleškėjo valstijos šiaurinėje dalyje siaučiant dešimtims nevaldomai plintančių gaisrų.

Laukia bene pavojingiausia krūmynų gaisrų savaitė, su kuria yra kada nors susidūrusi ši šalis.

Padėtis pirmadienį šiek tiek pagerėjo, tad kai kurie gyventojai galėjo sugrįžti namo, bet virš daugelio liepsnojančių rajonų tebetvyrojo dūmų smogas.

Vis dėlto prognozuojama, kad antradienį vėjai ir kaitra vėl sustiprės.

Didžiausias pavojus gresia Mėlyniesiems kalnams į vakarus nuo Sidnėjaus ir vyndarystės regionui Hanterio slėnyje.

Šiose srityse buvo griežtai uždrausta naudoti atvirą ugnį; gyventojai taip pat raginami nesilankyti krūmynuose.

„Rytoj bus svarbiausia apsaugoti gyvybes, turtą ir užtikrinti, kad visi būtų kiek įmanoma saugesni“, – pabrėžė G. Berejiklian.

Kelis mėnesius trukusi sausra išgarino žemėje ir augalijoje susikaupusią drėgmę didžiojoje rytų Australijos dalyje ir sukūrė pavojingas sąlygas gamtiniams gaisrams įsiplieksti ir išplisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių