Quantcast

Seulas: Šiaurės Korėja paleido raketą į jūrą

Pietų Korėja ketvirtadienį pranešė, kad Šiaurės Korėja paleido į Geltonąją jūrą vieną raketą.

Kaip praneša korėjiečių naujienų agentūra „Yonhap“, kuri cituoja Pietų Korėjos Jungtinį štabų vadų komitetą, tai buvo trumpojo nuotolio balistinė raketa.

Jungtinis štabų vadų komitetas pranešė, kad 18.20 val. vietos (11.20 val. Lietuvos) laiku užfiksavo paleidimą iš Šiaurės Korėjos vakarinio Nampo uostamiesčio.

„Mūsų kariuomenė palaiko visišką parengtį ir glaudžiai bendradarbiauja su JAV, mums sustiprinus stebėjimą ir budrumą“, – sakoma pranešime.

Korėjos pusiasalio kaimynių santykiai yra itin prastoje padėtyje, o branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja atlieka vis daugiau provokuojančių uždraustų ginklų bandymų.

Seulas, reaguodamas į tai, saugumo srityje ėmėsi stiprinti bendradarbiavimą su Vašingtonu.

Mūsų kariuomenė palaiko visišką parengtį ir glaudžiai bendradarbiauja su JAV, mums sustiprinus stebėjimą ir budrumą.

Praėjusiais metais Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimas paskelbė Šiaurės Korėją „negrįžtama“ branduoline jėga ir pažadėjo sparčiai didinti ginklų, įskaitant taktinius branduolinius ginklus, gamybą.

Tuo metu JAV siekia į regioną perkelti daugiau išteklių, kad apgintų sąjungininką Seulą.

Šiaurės Korėja jau seniai tvirtina, kad jos branduolinių ginklų ir raketų programos skirtos savigynai, ir piktinasi bendromis JAV bei Pietų Korėjos karinėmis pratybomis, vadindama jas invazijos repeticijomis.

Anksčiau šią savaitę Pchenjanas apkaltino Vašingtoną tyčia didinant įtampą, o įtakinga Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong (Kim Jo Čen) perspėjo, kad jei JAV per vieną iš bandymų numuštų jos šalies raketą, tai būtų laikoma aiškiu karo paskelbimu.

Reakcija į pratybas

Po to, kai 2019 metais žlugo Kim Jong Uno ir tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) derybos, diplomatija tarp abiejų valstybių įstrigo, o Šiaurės Korėja ėmė stiprinti karinę plėtrą.

Priešiškai atsiskyrėliškos kaimynės atžvilgiu nusiteikęs Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas), reaguodamas į didėjančias Pchenjano keliamas grėsmes, ėmėsi stiprinti diplomatinius ryšius ir bendradarbiavimą saugumo srityje su Tokiju ir Vašingtonu.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) balandžio 26-ąją priims sąjungininkės Yoon Suk-yeolą, atvykstantį valstybinio vizito, o kitą savaitę Pietų Korėjos vadovas lankysis Tokijuje, pranešė jo biuras.

Tikėtina, kad tai tik Šiaurės Korėjos provokacinių bandymų serijos pradžia.

Šį mėnesį JAV ir Pietų Korėjos kariuomenės surengs didžiausias bendras pratybas per pastaruosius penkerius metus.

Artėjant šioms kovo 13-ąją prasidėsiančioms pratyboms, kurios pavadintos „Laisvės skydu“ ir truks mažiausiai 10 dienų, sąjungininkės šią savaitę surengė oro pratybas, kuriose dalyvavo ir strateginis JAV sunkusis bombonešis B-52.

„Tikėtina, kad tai tik Šiaurės Korėjos provokacinių bandymų serijos pradžia“, – sakė Seulo „Ewha“ universiteto profesorius Leifas-Ericas Easley (Leifas Erikas Izlis)

„Pchenjanas yra pasirengęs agresyviai reaguoti į dideles JAV ir Pietų Korėjos gynybos pratybas, taip pat į būsimus prezidento Yoon Suk-yeolo aukščiausiojo lygio susitikimus“ su Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida (Fumiju Kišida) ir J. Bidenu, sakė jis.

„Kim Jong Uno režimas gali įsakyti paleisti didesnio nuotolio raketas, bandyti paleisti šnipinėjimo palydovą, pademonstruoti kietojo kuro variklį ir galbūt net atlikti branduolinį bandymą“, – teigė profesorius.

Šiaurės Korėja savo raketų bandymus ir karines pratybas vaizduoja kaip pagrįstas atsakomąsias priemones į JAV bei Pietų Korėjos bendrus veiksmus.

Praėjusią savaitę ši valstybė kreipėsi į Jungtines Tautas, ragindama nutraukti Seulo ir Vašingtono pratybas, ir pakartojo, kad jos branduoliniai ginklai užtikrina jėgų pusiausvyrą regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rašalas

Rašalas portretas
Jeigu jau tokie ubagai kaip Šiaurės Korėja sugeba visai padoriai skraidančias raketas pasigaminti, tai argi mes nesugebėtume bent keletą dešimčių savo reikalams, atgrasymui, skant. O jei susikooperavę su lenkais - gerokai daugiau, tai ruskis ir pirstelėti į tą pusę bijotų.

:)))

:))) portretas
parsiukas paleido raketa i jura... koks ivykis...

kitas

kitas portretas
O jūra nepaleido kokios raketos atgal Šiaurės Korėjai, pats laikas jau būtų, kiek galima.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių