Quantcast

Serbijoje prasideda mokykloje šaudžiusio paauglio tėvų teismas

Pirmadienį Serbijos sostinėje Belgrade prasideda mokykloje šaudžiusio paauglio tėvų teismas. Jų sūnus nušovė dešimt žmonių, įskaitant devynis klasiokus.

Praėjusių metų gegužę įvykęs incidentas ir dar vienos šaudynės kitą dieną sukrėtė Balkanų valstybę, paskatino dideles demonstracijas prieš vyriausybę, opozicija susibūrė į koaliciją ir dalyvavo rinkimuose.

Belgrado prokuratūra spalį apkaltino įtariamojo šaulio tėvą „rimtais veiksmais prieš bendrą saugumą“. Prokurorų teigimu, tėvas išmokė sūnų naudotis šaunamaisiais ginklais, šaudyti ir valdyti ginklus. Tėvas taip pat kaltinamas netinkamai laikęs ginklus ir šovinius, leidęs įtariamajam kuprinėje paslėpti ginklą ir 92 kulkas, vėliau jis visa tai panaudojo šaudydamas mokykloje.

Kaltinamojo motinai pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis. Prokurorai taip pat apkaltino Serbijos šaudymo klubo vadovą ir instruktorių davus melagingus parodymus.

Išpuolio metu įtariamam šauliui tebuvo 13 metų, todėl pagal Serbijos įstatymus baudžiamoji atsakomybė jam netaikoma.

Po šaudynių Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius pažadėjo „nuginkluoti“ šalį, įgyvendinus ambicingą planą šalyje būtų padarytas galas legaliai ir nelegaliai laikomiems šaunamiesiems ginklams. Nepaisant šio pažado, šaudynės sukėlė didžiulius antivyriausybinius protestus Serbijos miestuose, dešimtys tūkstančių demonstrantų ragino atsistatydinti aukščiausius pareigūnus ir apriboti smurtą žiniasklaidoje. A. Vučičius vadino protestus „politiniu“ žaidimu ir skleidė sąmokslo teorijas, kad mitingus organizuoja užsienio jėgos.

„Small Arms Survey“ duomenimis, Serbijoje 100 civilių tenka daugiau nei 39 šaunamieji ginklai, daugiausia Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių