Quantcast

Šaudynes Naujojoje Zelandijoje tirs šalies aukščiausio lygio tyrimų struktūra

  • Teksto dydis:

Naujosios Zelandijos premjerė pirmadienį paskelbė aukšto lygio tyrimą dėl 50 žmonių gyvybių nusinešusių šaudynių dviejose Kraistčerčo miesto mečetėse aplinkybių.

Vyriausybės vadovė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern) sakė, kad bus suformuota šalies aukščiausio lygio tyrimų struktūra – karališkoji komisija, tinkama aiškintis „visuomenei svarbiausius reikalus“.

Jos ministrų kabinetas anksčiau sutarė, kad incidentas turi būti ištirtas, bet nepriėmė sprendimo dėl tyrimo pobūdžio.

J. Ardern sakė, kad vyriausybė pirmadienį susitarė, jog karališkoji komisija „aiškinsis, kas buvo arba turėjo būti padaryta, kad būtų išvengta šios atakos“.

„Nors tiek Naujosios Zelandijos gyventojai, tiek viso pasaulio musulmonų bendruomenės liūdi ir reiškia vieni kitiems užuojautą, jie taip pat pagrįstai klausia, kodėl čia galėjo būti įvykdyta ši teroristinė ataka“, – pareiškė J. Ardern.

Premjerė nurodė, kad dėl tikslių sąlygų, įskaitant jo trukmę, bus apsispręsta per artimiausias dvi savaites.

„Trumpai tariant, komisija aiškinsis, kas galėjo ar turėjo būti padaryta, kad ši ataka nebūtų buvusi surengta, – kalbėjo vyriausybės vadovė. – Ji atliks tyrimą dėl (išpuolį surengusio) asmens ir jo veiksmų prieš teroro aktą, taip pat, žinoma, dėl agentūrų (darbo).“

Komisija aiškinsis, kas galėjo ar turėjo būti padaryta, kad ši ataka nebūtų buvusi surengta.

Karališkosios komisijos veikia nepriklausomai nuo vyriausybės ir yra vadovaujamos aukštųjų teismų teisėjų. Tokios komisijos turi teisę šaukti liudininkus duoti parodymus, o organizacijas – teikti įvairius dokumentus. Tačiau ar vykdyti komisijos rekomendacijas sprendžia teismai ar pats ministrų kabinetas.

Dėl kovo 15-ąją surengto išpuolio suimtas baltųjų viršenybės šalininkas, 28 metų Australijos pilietis Brentonas Tarrantas (Brentonas Tarantas) yra kaltinamas daugelio žmonių nužudymu. Kitą kartą jis turi stoti prieš teismą balandžio 5 dieną.

Kai kurie veikėjai teigia, kad Naujosios Zelandijos žvalgybos institucijos pernelyg daug dėmesio skiria musulmonų ekstremizmo ir kairiųjų radikalų keliamam pavojui, bet esą pro pirštus žiūri į nacionalistų organizacijų ir baltųjų viršenybės šalininkų keliamą grėsmę.

„Pirmiausia bus aiškinamasi, ar mūsų žvalgybos agentūros netinkamai skirstė savo išteklius, taip pat – ar buvo gauta kokių nors pranešimų, galėjusių arba turėjusių įspėti jas apie šią ataką“ – sakė J. Ardern.

„Svarbu, kad būtų padaryta viskas, kas įmanoma, siekiant tiksliai nustatyti, kaip buvo surengtas šis teroro aktas, ir kokių galimybių turėjome, jei apskritai jų turėjome, užkirsti jai kelią“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių