Quantcast

Sakartvele po opozicijos lyderio arešto protestuoja tūkstančiai žmonių

Sakartvele po opozicijos lyderio arešto, padidinusio dėl ginčijamų rinkimų pernai kilusią politinę krizę, antradienį protestavo tūkstančiai vyriausybės priešininkų.

Šimtai riaušėms pasirengusių policininkų panaudojo ašarines dujas prieš Nikanoro Melijos šalininkus, prie jo Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) būstinės sostinėje Tbilisyje stovyklavusius prieš jo areštą per naktinį reidą.

N. Melijos areštą iškart pasmerkė Vakarų diplomatai, didėjant nuogąstavimams dėl šios buvusios sovietinės respublikos trapios demokratijos.

Per minėtą reidą taip pat buvo sulaikyta dešimtys N. Melijos šalininkų.

Opozicinės partijos „Lelo“ lyderis Mamuka Chazaradzė paragino „taikiai, tvirtai kovoti ir ginti Sakartvelo demokratiją“.

„Politinių kalinių paleidimas ir pirmalaikiai parlamento rinkimai yra vienintelis įmanomas kelias iš krizės“, – sakė jis, opozicijos lyderių vardu kalbėdamasis su žurnalistais.

„Žingsnis atgal“

Vėliau keli tūkstančiai demonstrantų susirinko prie parlamento pastato protestuoti prieš N. Melijos areštą ir reikalauti pirmalaikių rinkimų.

JAV ambasada Sakartvele antradienį išreiškė susirūpinimą dėl opozicijos lyderio arešto.

„JAV ambasada yra labai susirūpinusi dėl Sakartvelo vyriausybės sprendimo šį rytą sulaikyti pagrindinės opozicinės partijos lyderį partijos būstinėje. Apgailestaujame, kad buvo ignoruoti JAV ir kitų tarptautinių partnerių raginimai susilaikyti ir palaikyti dialogą“, – nurodoma amerikiečių pareiškime.

Pareiškime priduriama, kad „priverstiniai metodai ir agresija negali būti būdas Sakartvelo politiniams nesutarimams spręsti“ ir kad „šiandien Sakartvelas žengė žingsnį atgal“ nuo demokratinio kurso.

„Eskalavimo logika ima viršų. Politinė krizė didėja“, – sakė Europos Sąjungos ambasadorius Sakartvele Carlas Hartzellas (Karlas Harcelas).

Jungtinės Karalystės ambasadorius Markas Claytonas (Markas Kleitonas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Šįryt esu priblokštas scenų prie VNJ būstinės.“

Prancūzų ambasadorius Diego Colas (Diegas Kola) naujienų agentūrai AFP sakė, kad Paryžius atidžiai stebi N. Melijos atvejį, ir pridūrė, kad Sakartvelo lyderiai privalo „priimti dialogą su visais politiniais atstovais“.

Sakartvelo valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ pirmininkas Iraklis Kobachidzė teisino N. Melijos areštą.

„Poliarizacija yra nusikaltėlių buvimo politikoje, o ne vadinamųjų politikų buvimo kalėjime rezultatas“, – televizijai sakė jis.

„Masinio smurto organizavimas“

Sakartvelas išgyvena politinę krizę nuo spalį įvykusių parlamento rinkimų, kuriuos opozicijos partijos laiko suklastotais. Jų laimėtoja buvo paskelbta „Sakartvelo svajonė“. 

Opozicijos nariai atsisakė užimti savo vietas naujajame parlamente; boikotas smarkiai paveikė valdančiosios partijos politinį teisėtumą. Opozicija taip pat reikalauja naujų rinkimų.

Ketvirtadienį dėl „Sakartvelo svajonės“ planų areštuoti N. Meliją atsistatydino premjeras Georgijus Gacharija.

Tbilisio teismas praėjusią savaitę nurodė sulaikyti N. Meliją, šiam atsisakius sumokėti padidintą užstatą prieš bylos, susijusios su 2019 metų antivyriausybinėmis demonstracijomis, svarstymą.

Jis buvo apkaltintas „masinio smurto organizavimu“ per tuos protestus, jam gresia įkalinimo iki devynerių metų bausmė.

41 metų N. Melija savo bylą vadina politiškai motyvuota.

Nurodymas jį sulaikyti padidino rinkimų sukeltą krizę.

Sakartvelo naujasis premjeras Iraklijus Garibašvilis, kurio paskyrimą parlamentas patvirtino pirmadienį, parlamentarams sakė, kad jo vyriausybė vykdys teismo nurodymą areštuoti N. Meliją, ir perspėjo, kad šiam politikui „nepavyks pasislėpti nuo teisingumo“.

I. Garibašvilis yra ištikimas įtakingo oligarcho ir „Sakartvelo svajonės“ įkūrėjo Bidzinos Ivanišvilio sąjungininkas. B. Ivanišvilis, vadinantis I. Garibašvilį savo „mylimu berniuku“, daugelio laikomas šalies pilkuoju kardinolu, nors jokio oficialaus posto neužima.

Nuo 2012 metų valdžioje esančios „Sakartvelo svajonės“ populiarumas smarkiai priblėso dėl kritiškai vertinamos jos ekonominės politikos ir, daugelio nuomone, atitolimo nuo demokratinio kurso.

Kritikai kaltina turtingiausią Sakartvelo žmogų B. Ivanišvilį persekiojant politinius oponentus ir kuriant korupcinę sistemą su politiką persmelkiančiais privačiais interesais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Broileris

Broileris portretas
Sankcijas Gruzijai !!!! Kakariekū...

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
GABRY,KUR PASIPIKTINIMAS.tAVO PASIUNTINĮ PAVILIONĮ GRŪZDAI IŠGRŪDO IŠ ŠALIES,O OPOZICIJOS LYDERIUI UŽ RIAUŠIŲ ORGANIZAVIMĄ ŠVIEČIA IKI 9 METŲ.TAI SAKAU ORGANIZUOK SANKCIJAS GRŪZDAMS,AR KINKOS PER SILPNOS.

KUR IŠKRYPĖLĖS VAISIAUS KOMENTARAS ?

KUR IŠKRYPĖLĖS VAISIAUS KOMENTARAS ? portretas
Ką Gruzijoje "gero nuveikė" Pavilionis? Suprantu, kad turistinė kelionė atsiėjo nemokamai...Lietuvoje kiekvienas valdžios menkysta įsivaizduoja, kad yra šios planetos bamba...Kišasi kur tik juos įsileidžia. Tik...iš to naudos, kaip iš ožio pieno...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių