Quantcast

V. Zelenskis ragina V. Putiną derėtis, o rusai ukrainiečiams siūlo pasiduoti

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį paragino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną sėsti prie derybų stalo, kad būtų užbaigtas Maskvos puolimas prieš kaimyninę šalį.

„Noriu dar kartą kreiptis į Rusijos Federacijos prezidentą. Visoje Ukrainos teritorijoje vyksta mūšiai. Sėskime prie derybų stalo, kad sustabdytume žmonių žūtį“, – per spaudos konferenciją prezidentūroje Kijeve sakė V. Zelenskis.

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, kad Maskva pasirengusi vesti derybas su Kijevu tik tuo atveju, jei Ukrainos kariuomenė pasiduos.

Jis taip pat sakė, kad rusų pajėgos įsiveržė į Ukrainą, kad išvaduotų šalį nuo „priespaudos“. 

Rusijos prezidentas V. Putinas „nusprendė surengti specialiąją karinę operaciją Ukrainai demilitarizuoti ir denacifikuoti, kad išvaduoti nuo priespaudos ukrainiečiai galėtų laisvai spręsti dėl savo ateities“, sakė S. Lavrovas per spaudos konferenciją Maskvoje.

Šie komentarai rodytų, kad Maskva ketina nuversti Ukrainos vadovybę.

S. Lavrovas sakė, kad Maskva pasirengusi vesti derybas su Kijevu, jei ukrainiečių pajėgos pasiduos.

Esame pasirengę bet kada pradėti derybas, kai tik Ukrainos ginkluotosios pajėgos atsakys į mūsų raginimą ir sudės ginklus.

„Esame pasirengę bet kada pradėti derybas, kai tik Ukrainos ginkluotosios pajėgos atsakys į mūsų raginimą ir sudės ginklus“, – kalbėjo Rusijos diplomatijos vadovas.

Jis taip pat sakė, kad V. Putino operacijos tikslas buvo „viešai paskelbtas: demilitarizacija ir denacifikacija“. 

Pasak S. Lavrovo, „niekas neketina okupuoti Ukrainos“.

Jis atmetė Kijevo kaltinimus, kad rusų pajėgos atakuoja civilinę infrastruktūrą, nors esama daugybės įrodymų apie gyvenamiesiems rajonams padarytą žalą.

Ukrainos kariuomenė penktadienį pranešė, kad Rusijos pajėgos artinasi prie Kijevo iš šiaurės ir šiaurės rytų.

Rusijos prezidentas anksti ketvirtadienį pradėjo puolimą, per televiziją netikėtai paskelbęs, kad pradeda karinę operaciją Ukrainoje jos separatistams ginti ir provakarietiškai savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“.

Reaguodamos Vakarų šalys ėmėsi prieš Rusiją tarptautinių sankcijų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaderybosUkrainaPasidavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių