Quantcast

Š. Korėja vėl paleido artilerijos sviedinių į jūrą netoli pratybas surengusios P. Korėjos

Šiaurės Korėja antradienį, antrą dieną iš eilės, paleido artilerijos sviedinių į jūrą netoli Pietų Korėjos, taip atsakydama į Seulo karines pratybas viename pasienio regione.

Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas paskelbė užfiksavęs maždaug 90 Šiaurės Korėjos artilerijos sviedinių, paleistų palei rytinę pakrantę maždaug 10 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku. Pranešime sakoma, kad sviediniai, tikriausiai paleisti iš salvinės ugnies sistemų, nukrito buferinės jūrų zonos, kurią abi Korėjos 2018 metais nustatė siekdamos mažinti įtampą pasienyje, šiaurinėje dalyje.

Kiek anksčiau Šiaurės Korėjos Generalinis štabas paskelbė nurodęs pafrontės junginiams paleisti į jūrą artilerijos sviedinių kaip įspėjimą po Pietų Korėjos artilerijos pratybų regione netoli abiejų kaimynių sausumos sienos.

Pirmadienį Šiaurės Korėja paleido apie 130 įtariamų artilerijos sviedinių į vandenis netoli vakarinės ir rytinės jūros sienos ir apkaltino Pietų Korėją bereikalingai didinant įtampą pasienio rajonuose. Pietų Korėjos kariškiai pranešė kad sviediniai nukrito į šiaurinę buferinių zonų dalį.

Naujausi Šiaurės Korėjos veiksmai pakurstė varžovių priešiškumą. Abiejų Korėjų santykiai yra smarkiai pablogėję užsitęsus Vašingtono ir Pchenjano derybų branduoliniu klausimu pauzei.

Pietų Korėjos kariuomenė dviejuose atskiruose poligonuose Čorvono regione vykdo pratybas su tikrais šaudmenimis; jų metu buvo šaudoma ir iš salvinės ugnies sistemų bei haubicų. Pratybos prasidėjo pirmadienį ir truks iki trečiadienio.

Šiaurės Korėjos kariškiai paskelbė, kad pirmadienį įsakymą šaudyti davė pastebėję dešimtis Pietų Korėjos sviedinių, skriejančių į pietryčius nuo Čorvono regiono. Tai buvo pirmas kartas nuo lapkričio 3-iosios, kai Šiaurės Korėja paleido sviedinių į jūros buferines zonas.

Šiemet Pchenjanas itin suintensyvino savo ginkluotės demonstravimą, įskaitant dešimčių raketų paleidimą, tarpžemyninių balistinių raketų, potencialiai galinčių pasiekti taikinius toli JAV teritorijoje, sistemos bandymus ir vidutinio nuotolio raketos paleidimą virš Japonijos.

Šiaurės Korėja taip pat įvykdė virtinę trumpojo nuotolio raketų bandymų ir pavadino juos branduolinių smūgių Pietų Korėjai ir JAV imitacija, piktai reaguodama į šių šalių bendrų pratybų, kurias Pchenjanas vadina invazijos repeticijomis, išplėtimą.

Ekspertai sako, kad Šiaurės Korėja tikisi iš jėgos pozicijų išsiderėti ekonominių ir saugumo nuolaidų, ir priversti Jungtines Valstijas pripažinti ją kaip branduolinę valstybę. Pietų Korėjos pareigūnai yra sakę, kad Pchenjanas netrukus galėtų įvykdyti ir pirmą nuo 2017 metų branduolinį bandymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių