Quantcast

S. Cichanouskaja padėtį Baltarusijoje lygina su „Prahos pavasariu“

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja trečiadienį palygino padėtį jos šalyje su didelio masto demokratinių reformų šalininkų judėjimo „Prahos pavasario“ sutriuškinimu buvusioje Čekoslovakijoje 1968 metais.

Po pernai rugpjūtį įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją kelis mėnesius purtė beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas ir šeštą kadenciją užsitikrino Aliaksandras Lukašenka.

Rinkimuose A. Lukašenkai iššūkį metusi S. Cichanouskaja po jų buvo priversta pasitraukti į Lietuvą. Malšindami masinius protestus Baltarusijos pareigūnai sulaikė tūkstančius žmonių, daugeliui jų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmes.

„Baltarusiai dabar išgyvena ir formuoja istorinius įvykius. Per vieną dieną įvyksta daugiau nei paprastai per dešimtmetį“, – kalbėdama Čekijos Senate sakė S. Cichanouskaja.

„Manau, kad čekų tautai šis jausmas yra gerai žinomas iš istorijos, iš 1968-ųjų“, – kalbėjo ji, lankydamasi Prahoje.

1968 metų rugpjūtį sovietų vadovaujama kariuomenė numalšino judėjimą už demokratines reformas, vadinamą „Prahos pavasariu“, siekusį atsikratyti komunistinės Maskvos įtakos.

Baltarusiai dabar išgyvena ir formuoja istorinius įvykius. Per vieną dieną įvyksta daugiau nei paprastai per dešimtmetį.

Šiuo metu Lietuvoje gyvenanti S. Cichanouskaja įžvelgė panašumų tarp 1968 metų įvykių, bendrovės „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske ir juo skridusio baltarusių opozicijos tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus suėmimo.

„Sovietų vyriausybės paruoštame dokumente buvo teigiama, kad Čekijos lyderiai patys pakvietė Varšuvos pakto [šalių] karius įsiveržti į Čekoslovakiją“, – sakė S. Cichanouskaja. – A. Lukašenkos režimas šiandien sako, kad „Ryanair“ lėktuvo pilotas pats reikalavo leisti nusileisti Minske.“

Ji tai pat paminėjo Prahoje gimusį rašytoją Franzą Kafką, garsėjantį savo siurrealistiniais romanais.

„Baltarusiai karčiai juokauja, kad, jeigu Kafka gyventų mūsų laikais, jis neberašytų, nes negalėtų sukurti nieko labiau absurdiška nei Baltarusijos teismai, – sakė ji. – Kai šalyje nebeveikia įstatymai, gali būti pusantro mėnesio uždarytas kalėjime už savo kelnių ar nagų spalvą, ir solidarumas gali tapti nusikaltimu“.

Prahoje S. Cichanouskaja taip pat susitiko su Čekijos prezidentu Milošu Zemanu ir ministru pirmininku Andrejumi Babišu, o taip pat Baltarusijos išeiviais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Palojo kalaitė ir tiek....

kaunas

kaunas portretas
Koki panasuma ji mato 1968 m Prahos ivykiuose???Ckoslovakai kovojo pries okupanto veikla JU valstybeje ,,o Cichonouskos opozicionieriai kovoja pries tautos rinkta prezidenta kolukieti praeityje ,,bet jis yra bialorusiu tautos rinktas O opazicionieriai tai tautos pilieciai ir kova pilietine --vidaus...Dabar S,Cich, jau puola Kremliu ..Taciau !!per amzius visos tautos turi savo"kumyrus" [net ir planetos turi ZEME TURI MENULI ir t.t.]] baltijos regiono valstybes kovojo uz NEPRIKLAUSOMYBE nuo uzsilikusios okupacijos[[bet "kumyrus"vel turi,. nors kitus ir budama savistovi ir Nepriklausoma ...kuomet opozicija Bialorusijoje surinsapie 70% tautos ,!!!!!

Teks atsakyti už savo darbelius....

Teks atsakyti už savo darbelius.... portretas
Bobelės karjera eina į pabaigą........likusį gyvenimą praleis pas Batką kurorte.........
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių